IV. REL EXPO és Konferencia: Innovációval a jövő vidéki gazdaságáért
Immáron negyedik alkalommal rendezték meg az alföldi régióban a kisléptékű termékelőállítók és a rövid élelmiszer-ellátási láncban érdekelt gazdálkodók és a nagyközönség közös expoját, melynél a szakmai előadások mellett központi szerepet játszott a több, mint 110 kiállító, melyek igen széles termékpalettát mutattak be az ide érkező vendégeknek.
Régiókon átívelő kiállítók a IV.REL EXPO-n
A kiállítók között Franciaországtól egészen a székelyföldi Hargitáig számos térségi magyar kiállítói is elhozta legizgalmasabb, kóstolható termékét. Különleges fűszerezettségű kecskesajtokból, fahéjas-szilvás kolbászokon át, a gyógynövényteák, mézkülönlegességek és még a hamarosan közeledő karácsonyi időszak mézeskalácsai bemutatkoztak a nagyérdeműnek.
Változatos kiállítók, sokszínű program
A rendezvény egyik érdekes felfedezettje a növényi zene bemutatása, melyet az érdeklődők élvezettel tanulmányoztak. Kóstolható volt számos desszertméz, volt könyvdedikálás, sajtkóstoló, biokerti tanácsadás és természetesen a gépgyártók is bemutatták hazai fejlesztésű magvajkészítő, olajpréselő vagy akár vákuumcsomagoló berendezéseiket is, melyek elsősorban a kistermelői üzemek fejlesztésében hivatott előrelépést jelenteni.
Dr. Felkai Beáta, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta:
„…egyre fontosabb számunkra, hogy jó minőségű, hazai termék kerüljön az asztalra”, ami természetesen nemcsak politikai jelentőségű, de komoly gazdasági, fenntarthatósági kérdéseket is jelent a magyar gazdaság és a magyar mezőgazdaság számára.
A jövő gazdái és szakmai szervezetek találkozása egy helyen
A nagyszabású rendezvényre idén már több, mint 750 látogató érkezett az ország minden pontjáról. Így nemcsak azok találtak maguknak érdekes szakmai előadásokat és kerekasztalbeszélgetéseket, akik már évek óta vagy gazdálkodnak vagy egy-egy kosárközösség és bevásárlóközösség tagjai vásárlóként, hanem a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a NÉBIH, a NAV, a KAP-hálózat egységei is konzultációs lehetőséget biztosítottak az olyan látogatóknak, akik még csak most gondolkodnak egy vidéki gazdaság nyitásán, netán mint vidéken újrakezdők tervezik a jövőjüket a mezőgazdaságnak szentelni.
Új korszak kezdete: a Termelők és Tájak magazin támogatja a hazai kistermelőket
„A kistermelők versenyképessége jelentősen nő, ha megismerik a REL működéséhez szükséges tudást, üzleti modelleket” – vallja Dr. Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke. A rendezvény egyik nagy szenzációja volt, hogy az első nyomtatott lapszám is megjelent a Termelők és Tájak magazinnak, mely kifejezetten a rendezvény témájának megfelelően segíti a kistermelőket, a hazai gazdálkodó élelmiszergyártókat és az agroturizmussal foglalkozókat.
A nagy sikerre való tekintettel természetesen a rendezvény a 2026-os évben is várja az érdeklődőket határon innen és határon túl, hogy együtt egy sikeres és versenyképes mezőgazdaságot építhessünk.
Fotó: REL EXPO
Neked ajánljuk
Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában
„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”- tartja a mondás, mely különösen...
Vidéki báj a fővárosban – Bemutatjuk az Év Háza 2025 közönségdíjas otthonát
A Mérmű Építész Stúdió 1980-ban alakult műemlék-helyreállítási...
Seacon Europe – innovációval a fenntartható jövőért
Digitális megoldások a versenyképesebb vállalkozásokért A Seacon...
Őszi varázslat a Rosinante Fogadóban – A Szentendrei-sziget rejtett gyöngyszeme
Ha egy különleges, őszi kikapcsolódásra vágyunk, ahol a természet, a...
Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak...
Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék
Ma már hazánkban sem ismeretlen vendég a konyhánkban a levendula, a...
