Kurkumás sült rizs recept
Ez az gyönyörű aranyszínű kurkumás sült rizs recept tele van ízekkel, színekkel és antioxidánsokkal. A kurkuma egy szuper egészséges összetevő, amelyet gyakran használnak az indiai konyhában. A kurkumás sült rizs bármely fogás méltó kísérete lehet, a most leírt recept egy igazán impozáns variációja ennek a gyönyörű ételnek.
Hozzávalók a kurkumás sült rizshez 4 személyre:
A rizshez:
0,4 dl étolaj
16 dkg basmati rizs
6 dkg vöröshagyma, apróra vágva
2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
½ tk. kurkuma
0,5 dl fehérbor
2,7 dl forró víz
só
A befejezéséhez:
30 dkg kelkáposzta, sötétzöld levelei kierezve
12 dkg sárgarépa, julienne-re vágva
16 dkg kisebb sárgarépa, egészben
só
1 tk. koriandermag
2 ek. pirított fenyőmag + 1 ek. a tálaláshoz
5 dkg forró vízbe áztatott mazsola
2 db tojás enyhén felverve
kevéske olaj
A tálaláshoz:
12 dkg 10%-os török joghurt
1 közepes lila hagyma, vékony cikkekre vágva
2 ek. gránátalmaszem
1 kis csokor petrezselyemzöld levelekre szedve
A kurkumás sült rizs elkészítése
A rizshez étolajon fehéredésig hevítjük a rizst. Hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, 1-2 percig folyamatosan kevergetve a zöldségeket is felhevítjük, megszórjuk a kurkumával, gyorsan elkeverjük, majd azonnal felöntjük a fehérborral. Visszaforraljuk, forrásban levő vízzel felöntjük, sózzuk, és készre pároljuk.
Sós, forrásban levő vízben 20 másodperc alatt roppanósra forrázzuk a julienne-re vágott répát, majd a káposztaleveleket is 2-3 perc alatt roppanósra főzzük. A zöldségeket azonnal lehűtjük jeges vízben, óvatosan kinyomkodjuk belőlük a felesleges vizet, majd papírtörlőn szikkasztjuk. A káposztából 8 dkg-ot vékony csíkokra vágunk és dobozban félretesszük.
A kisebb méretű egész, vagy a nagyobb méretű, de darabokra vágott répákat sóval és koriandermaggal ízesítjük, majd 190 °C-os sütőben ráncosra sütjük. Ha elkészült, félretesszük.
A rizst villával fellazítjuk. Serpenyőben olajat hevítünk, majd a julienne-re vágott répát és a 8 dkg csíkokra vágott káposztalevelet kissé átpirítjuk. Hozzákeverjük a leszűrt és kinyomkodott mazsolát és a 2 evőkanál pirított fenyőmagot, majd a rizst is hozzáadjuk. A zöldséges rizshez hozzákeverjük a két felvert tojást, és folyamatos kevergetés mellett lágy állagúra pirítjuk, és ha szükséges, sózzuk.
A rizst a kiterített káposztalevelekbe töltjük – ehhez 4 egyforma méretűre vágott, kb. 5 dkg-os levélre lesz szükségünk. A két szélét behajtva feltekerjük a leveleket, és szorosan folpackba csomagolva kicsit tömörítjük a káposztahengereket. Néhány perc pihentetés után forró serpenyőben kevés olajon körbepirítjuk a folpackból kicsomagolt töltött káposztákat, majd ugyanitt átforgatjuk a sült répákat is.
A tálaláshoz feldaraboljuk a káposztákat, tányérra tesszük őket, majd kedvünk szerint elrendezzük körülöttük a többi hozzávalót is.
Tudtad?
A Kurkumás sült rizs receptje a Séf és a Kertész ötletét dícséri. Ha kíváncsi vagy a történetükre olvasd el a róluk írt cikkünket:
Madárdal és nullkilométeres vendéglátás
A Kurkumás sült rizshez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban.
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Új egységgel bővült hazánk egyik legnépszerűbb vidéki szálláshelye
Nagy lendülettel, a szokásos hétköznapi sebességgel száguldok,...
Családi pihenés a téli szünetben – varázslatos szálláshelyek vidéken
A téli szünet a pihenés, a feltöltődés és a közös családi élmények...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...