Március 21 – Tiramisu Világnap – Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem

Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen ezen a napon ünnepeljük a legendás olasz desszert világnapját. A tiramisu, amelyet krémes mascarpone, kávéba mártott piskóta és kakaó tökéletes harmóniája jellemez, generációk óta meghódítja az édesszájúakat. De vajon honnan ered, és milyen történetek fűződnek hozzá?
A tiramisu eredete és legendái
A tiramisu eredetéről több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból származik. Egyesek szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más források egy 17. századi eredetre utalnak, amikor a desszertet a toszkán nagyherceg, III. Cosimo de’ Medici számára készítették. Egy romantikus legenda szerint a tiramisut egy velencei kurtizán találta ki, aki az édesség energizáló hatásában bízva szolgálta fel vendégeinek. Az elnevezés is ezt sugallja: a „tirami sù” olaszul annyit jelent, hogy „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a desszert élénkítő hatására utal.

A tiramisu N28 módra – Nagy Szabolcs séf receptje
Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációban alkotta meg az ikonikus desszertet, amely az étterem déli menüjének egyik kiemelt és gyakran visszatérő édessége. A séf verziója megőrzi a klasszikus ízvilágot, mégis egyedi textúrákkal és prémium alapanyagokkal emeli új szintre.

Tiramisu hozzávalók egy klasszikus méretű tepsihez
Házi piskóta hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 100 gr kristálycukor
- 100 gr liszt
Elkészítés: Az 5 tojásból és a 100 gr kristálycukorból habot készítünk. Egészbe bele lehet rakni nyugodtan a tojásokat. Amikor jó nagy hab lesz belőle, akkor 100 gr lisztet beleszitálunk, elkeverjük és megsütjük 180 fokon 8-9 perc alatt. Ha kész van, akkor nekiállhatunk a krémnek.
Krém hozzávalók:
- 7 tojás sárgája
- 100 gr kristálycukor
- 0,5 kg mascarpon
- espresso
Elkészítés: 7 db tojássárgát elkezdjük habbá verni, közben 100 gr cukorból csinálunk egy kis cukorszirupot egy nagyon kevés víz hozzáadásával. Amikor lassú buborékok láthatók, akkor elérte a kellő hőmérsékletet a szirup. Ekkor ezt ráöntjük a tojássárgájára és addig verjük habverővel, míg ki nem hűl. Aztán belerakjuk az 0,5 kg mascarponet, amivel együtt egy keményebb habot készítünk.
A piskótát a lefőzött kávéval és igény szerint egy kis amorettoval átitatjuk és már csak a rétegezés van hátra. A fele piskótát belerakjuk a tepsibe, arra rárakjuk a krémet és még egy piskóta réteggel befedjük. A tetejére kakaót szitálunk és ideális esetben fél órára betesszük a hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek.
Extra tipp: az N28-ban gyümölcsragut készítenek a tetejére szederből vagy áfonyából, ami csodás fanyar ízt ad a desszerthez.

A Tiramisu Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy újra felfedezzük ezt az örök klasszikust – akár egy autentikus olasz recept alapján, akár egy modern séf egyedi változatában. Az N28 különleges tiramisuja méltó tisztelgés e világhírű édesség előtt!
A cikk szerzője és a képek tulajdonosa: N28
Még több finom recepetért, keresd fel Receptek rovatunkat!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Március 25-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a római...

Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....
Progamok vidéken
Receptek Neked

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...

Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....

Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor...