Ne dobd ki! – avagy csipkéből polcot

Házunk és kertünk , Csináld magad

Egyre több designer, formatervező nyúl vissza nagyszüleink korához tárgyaik tervezésénél. Tombol a vintage stílus nemcsak az enteriőrben, de a divatban is. Nem is olyan régen lett igen népszerű a Garázsvásárok szervezése nálunk, amihez elég egy befogadó kert és néhány aktív szervező. Ezzel egyidejűleg gomba módra nőtt a fellelhető bolhapiacok száma is, ahol bárki, nem jelentős helypénz megfizetése ellenében kiviheti, amire már nincs otthon szüksége, azaz „trash”(lom). A lomtalanításoknál már nem szégyen kutakodni, sőt a fenntartható fejlődés oldaláról megközelítve nagyon is „zöld” tevékenység.

A Trash design világszerte jelen van. Tűzrevaló fákból, elkorhadt hajókból, kidobott, már nem használt eszközökből design bútorok és kiegészítők készülnek visszaemelve a mindennapokba történetiségükkel együtt, mert azzal együtt lesznek igazán izgalmasak és értékesek. Rozsdás, szúrágta, törött? – nem baj, annál jobb! Recycling/Upcycling (újrahasznosít, felhasználás) rengetegszer beleütközünk ezekbe a kifejezésekbe. Mindkettő jelentése, hogy egy már haszontalannak minősített tárgyat, akár új funkcióval felruházva is átalakít. Az átalakítás módjában van különbség, mert míg az upcycling a tárgy formáját meghagyja, addig a recycling kémiai és fizikai hatások során is formálhatja a tárgyat.

A ” Jó lesz az még valamire!” mondat mindenkinek ismerősen cseng,

…mert jó párszor hallhatta az idősebb generációtól. A megvasalt, megfoltozott paraszti tárgyak egészen más szemléletet hordoznak a mai újdonság kedvelésünkhöz képest. Fateknő egész életen át jó szolgálatot tett disznóvágások során a családnak. A Csináld magad!/Do it yourself! szintén most éli világát nálunk. Egyszerű ötleteket rengeteg blogon, honlapon is találhatunk.

Most lássunk erre egy példát és készítsünk régi fiókból, ládából romantikus csipkés polcot!

Hozzávalók: már nem használt fiók vagy láda, csipketerítő, olló, takker.

…mert jó párszor hallhatta az idősebb generációtól. A megvasalt, megfoltozott paraszti tárgyak egészen más szemléletet hordoznak a mai újdonság kedvelésünkhöz képest. Fateknő egész életen át jó szolgálatot tett disznóvágások során a családnak. A Csináld magad!/Do it yourself! szintén töretlen népszerűségnek örvend. Egyszerű ötleteket rengeteg blogon, honlapon is találhatunk.

Elkészítés:

1. lépés:

A kiválasztott fiókot tisztítsuk meg és távolítsuk el a fiók alját és kenjük át lenolajjal, ha kezeletlen fából készült a fiók!

2. lépés:

Kiterítjük a csipketerítőt egy sima felületre és ráhelyezzük a fiókot úgy, hogy a csipke minta, amit látni fogunk, dekoratív legyen.

3. lépés:

Sniccerrel végigvágjuk a fiók mellett a csipkét, figyelve arra, hogy ne csússzon el az anyag.

4. lépés:

Megfordítjuk a fiókot és a hátoldalára rátakkeroljuk a csipkét. A takkerolást középről kezdjük és a sarkoknál folytatjuk és aszerint sűrítjük, ahogy az anyag megkívánja.

5. lépés:

Nagyfejű kicsi szögekkel is erősíthetjük a csipke rögzítését vagy varrhatunk a csipke szélére textilcsíkot és azzal együtt takkerolhatjuk a fiókra. Ezek a megoldások a csipke mintájától függenek.

6. lépés:

Ha elég feszesen sikerült a csipkét felerősíteni a fiókra, akkor a kilógó csipkerészeket sniccerrel letisztázzuk. Keresünk a barkácsboltban a fiók szélességével közel megegyező fém akasztót, amit facsavarral lehet a fiókra- immáron a polcra rögzíteni!

Nincs más hátra, mint megkeresni a lakásban a legmegfelelőbb helyet az új alkotásunknak!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkek

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron

2024. június 7-8-án lesz a 3. Otti Levendulaszüret Székesfehérváron. Te is szereted ezt az nyugtatóan illatos és látványosan lila növényt? Akkor ott a helyed! Az Otti Manufactura gyönyörű kertjében 200 tő tihanyból származó angol és francia levenduláról...

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!