Pünkösdi programok 2024

Programajánló

Színesek lesznek a pünkösdi programok 2024-ben is szerte az országban, amit idén május 19-én és 20-án ünneplünk. Összegyűjtöttünk egy csokorral az idei vidéki pünkösdi programokból, de mielőtt bemutatnánk őket, ejtsünk néhány szót erről a csodás tavaszi ünnepről.

Pünkösd ünnepe a kereszténységben

A húsvét utáni ötvenedik napon ünnepli a keresztény világ a Szentlélek eljövetelét, az egyház születésnapját, pünkösd napját. Maga az elnevezés a görög ‘pentekoszté’ szóból származik, ami ötvenet jelent, utalva arra, hogy a Szentlélek húsvét után 50 nappal szállt le az apostolokra. Pünkösdkor a piros színt jelképező Szentlélek tiszteletére a misét celebráló papok piros ruhába öltöznek és hozzá piros stólát vesznek.

Pünkösdi programok vidéken 2023

Pünkösdi népszokások és néphagyományok

A piros szín a magyar, pünkösdhöz kapcsolódó néphagyományban is megjelenik, és ezért nevezzük pünkösdi rózsának az ekkortájt nyíló illatos bazsarózsát.

pünkösdi királyválasztás az egyik legrégebbi pünkösdi népszokás, ami egész Európában elterjedt. A lóversennyel, bikahajszával vagy más ügyességi próbákkal választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott, addig a többi legény engedelmességgel tartozott neki. A pünkösdi király hivatalos volt minden lakodalomba, mulatságra és egy éven keresztül ingyen ihatott a falu kocsmájában.

A pünkösdi királyné-járás a lányok népszokása volt. Főszereplője a falu legkisebb, legszebb lánya, aki feje fölé kendőt feszítettek és úgy járták vele végig a falut. Minden portánál a kísérők a magasba emelték, ezzel varászolva bő termést a gazdának.

Pünkösdi programok 2024-ben vidéken országhatáron innen és túl

 

1. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron május 17-20.

Idén is virágba borul Székesfehérvár belvárosa a pünkösd tiszteletére. A helyi virágkötő mesterek a Fő utca és a Városház tér között pompás virágdíszeket varázsolnak az ide látogatók legnagyobb örömére. Mindig népszerű a megnyitót követő jótékony célú virágárverés, amellyel minden évben más szervezetet támogatnak a résztvevők. Családi programok és koncertek is várják a látogatókat.

Székesfehérvár Pünkösd

2. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék május 18-19.

Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék 2024-ben is!

Az először 30 éve megrendezett Nyitott Pince napon a műemléki pincesoron kiválóbbnál – kiválóbb borászok italait kóstolhatja a szabadtéri program részeként minden érdeklődő, illetve egész napos kulturális és könnyűzenei programokkal várnak mindenkit a szervezők!  Az eseményre kóstolójegy váltható, mely 1 db üvegpoharat és 10 db kóstolójegyet tartalmaz. Kézműves kirakodóvásár, gyermek játszópark, lovas felvonulás is megtalálható lesz, hogy a gyerekek se unatkozzanak.

Palkonya

3. Pünkösdölés Hollókőn 2024. május 19-20.

A Nógrád vármegyei világörökségi faluban idén Pünkösdkor a hagyományőrzésé és a várjátékoké a főszerep. Hollókő Ófaluban és a Hollókői Várban zajlanak majd az ünnepi rendezvények, amiknek sikerét a híres, palóc vendégszeretet garantálja.

Pünkösdi programok Hollókőn 2023

4. Csíksomlyói Búcsú 2024. május 17-20.

A csíksomlyói búcsújárás régi hagyománya a középkorig vezethető vissza és a székely nép Mária-kultuszáról, Szűz Mária iránti nagy tiszteletükről mesél. Csíksomlyó, amellett, hogy híres, ősi búcsújáró hely, évszázadokon keresztül a katolikus vallású székelyek szellemi központja is volt önálló településként.  A csíksomlyói zarándoklat manapság a legnagyobb, magyar ajkú híveket és zarándokokat megszólító, Pünkösd idején megtartott keresztény búcsú a világon.  Az eseménynek több helyszín ad otthont, csúcspontja pedig a csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a csodatévő Mária szoborhoz való zarándoklat melyen százezrek vesznek részt minden évben.

Csíksomlyó

5. Pünkösdölés Tihanyban 2024. május 18-20.

Tihany több pontján hagyományőrző programokkal és a pünkösdi népszokásokat felelevenítő szokások bemutatásával várják az idelátogatókat. Részletek hamarosan! Ha pedig egész hétvégére maradnál, szeretettel ajánljuk szállásnak a Gejzír Vendégházat!

tihany-punkosd-2024

6. Pünkösdi Fesztivál – Füzéri Vár 2024. május 18-19.

A két napos Pünkösdi Fesztivál kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas programokat kínál a Füzéri Várban: a várkatonaság bemutatója, a bajviadalok mellett egész nap népi játszóház, középkori mesterségbemutató, tárlatvezetések és kézműves foglalkozások színesítik az eseményt. 

Érdemes a környéket is bebarangolni, mert számtalan borászat, látnivaló található a környéken. Ha pedig több napig maradnátok, látogassatok el Mádra, ahol egy bűbájos szállás várja a vendégeit. www.mad.kissheneziguesthouse.com

tihany-punkosd-2024

7. Pünkösdi Szezonnyitó Balatongyörökön május 18-20.

Balaton koszorúzás, sétahajózás, folklór- és zenés műsorok, valamint pünkösdi utcabál is várja a látogatókat. A több éves hagyományra visszatekintő rendezvényen családi programok, játszóház szórakoztatja az érdeklődőket.  Negyed órányira található Keszthely, ahol a Festetics kastély és parkja, a Pálmaház, a Balaton Múzeum, és felsorolni sem lehet mennyi további múzeum várja a látogatókat. Keszthelyre és környékre érdemes több napot szánni. Szállás ötletünk a keszthelyi hétvégéhez: www.keszthely.kissheneziguesthouse.com

Balatongyörök

8. Pünkösd Balatonfüreden  2024. május 17-20.

2024. május 17-20. között huszonkettedik alkalommal rendezik meg a Balatoni Hal- és Borünnepet Balatonfüreden, a Tagore sétányon. A gasztronómia szerelmeseinek a borokhoz illő sajtok-, valamint a helyi éttermek által nyújtott balatoni halételek nyújtanak felülmúlhatatlan élményt. A pünkösdi hétvégére eső rendezvény sorában gyermekelőadások és foglalkoztató programok, játszóházak, gyermek horgászverseny, koncertek várják az érdeklődőket. 

Egy csodálatos szállás ajánlatunk is van a városban, ha valaki több napra maradna: www.kekpadoshaz.hu

Balatonfüred Pünkösd

9. Pünkösd a Tisza-tónál 2024. május 18-20.

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum környezettudatos ökojátékokkal, kézműves programokkal várja az érdeklődőket pünkösdkor. A Tisza-tó kiváló program és feltöltődés minden korosztálynak  páratlan természeti környezetben. Pihenjen egész hétvégén a környéken!

Szállásajánlatunk, ha családias hangulatra vágysz: www.villaborka.hu

Ha pedig szeretnéd az elegáns, kifinomult életérzést megtapasztalni:  www.graefl.hu

Tisza-tó Poroszló

10. Pünkösdi Vigasságok az egri várban május 19-20.

Pünkösd ünnepén számos látványos programmal várják az Egerbe látogatókat. Az ünnepi hétvége kiváló családi kikapcsolódást nyújthat, a vendégek megcsodálhatják az egri várvédők izgalmas csatáit és különböző interaktív kiállításokat. A rendezvény izgalmas programjai mellett a településre érkezőket kirakodóvásár is várja, ahol a kézműves mesterek portékái közül válogathatnak. 

Ha egész hétvégére érkeznél, íme egy izgalmas szállás lehetőség, ami még teljesebbé teheti a hétvége élményeit:  www.nomadhotel.hu

Pünkösd Eger

11. Pünkösd a Balaton közepén 2024. május 18-19.

A pünkösdi hétvégén szeretettel várják a hajózni vágyó érdeklődőket Badacsonyban. A délután 15.00 órakor induló, 1 órás sétahajózás során az utasok megcsodálhatják a Balatont és a partmenti látnivalókat egyaránt. 

A hajókázás után, biztosan jól fog esni egy finom helyi bor. Ehhez ajánljuk szeretettel a Csendes Dűlő borteraszát, ahol a tulajdonosok pünkösdkor nyitják ki szőlőbirtokukat és vendégházukat egyaránt. www.csendes-dulo.hu 

Az anyai dédmama és a régi présház előtti híres „ülőkő”

12. Hagyományos Pünkösd a Szentendrei Skanzenben május 19-20.

Hagyományos pünkösdi népszokásokhoz és gasztronómiai élményekhez kapcsolódó programokkal várják az érdeklődőket május 19-20.-án a szentendrei Skanzenben. 

Az izgalmas programok után szeretettel ajánljuk nektek a Rosinante Fogadót, ahol egy finom ebéddel vagy vacsorával lehet megkoronázni a pünkösdi hétvégét. Ha pedig maradnátok még ezen az elbűvölő helyen, arra is van mód, a Fogadóban megszállni is lehet. www.rosinante.hu

Pünkösd Szentendre

13. Pünkösdi Piknik a Prónay-kastélyban, május 20.

Idén is megrendezésre kerül a Prónay Piknik, Alsópetényben a Prónay-kastélyban. Pünkösd hétfőjén a kastély parkjában ismét igazi piknik hangulatot teremtenek a szervezők. Piknik kosárból – melybe Parkfood ételeket vásárolhatnak a látogatók – és plédből sem lesz hiány, sőt élőzenével, valamint gyerekprogramokkal is készülnek!
Időpont: 2024. MÁJUS 20., HÉTFŐ, 10:00–16:00
Szeretettel várnak mindnekit:
  • kosárral és pléddel,
  • élőzenével a Latte Maffiato Zenekarral,
  • gyerekprogrammal,
  • vezetett kastélysétával,
  • piknik kosárba való finomságokkal! 
A belépő ára: felnőtteknek 1.500 Ft, gyerekeknek 12 éves korig 1000 Ft. A rendezvény kutyabarát.
Aki több napra maradna, szállást is tud foglalni, a kastélyban. www.pronaykastely.hu

A fotók a programszervezők oldalairól származnak

A pünkösdi programokhoz hasonló vidéki eseményeket keresel?

Aktuális programajánlókért, látogass el PROGRAMAJÁNLÓ rovatunkba!

Ne maradj le folyamatosan frissülő tartalmainkról! Iratkozz fel ingyenes hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!