Sine Cura – időutazás az egykori kisnemesi badacsonyi villában

Házunk és kertünk , Otthonok

Történet a nagy múltú badacsonyi villáról és az itt megtalált felhőtlen napokról, melybe mostantól a vendégek is belekóstolhatnak. Hiszen a villa neve magyarul: a gondtalanság háza! 

Kreativitás a százéves badacsonyi villa falai között

Judit tizennégy éve találkozott a házzal, amiről kiderült, hogy régóta hiányzik városi életéből.  Már az újsághirdetésből, majd az első zimankós vizitálás során beleszeretett, így minden realitás ellenére a sajátjuk lett az egykori kisnemesi nyaraló, ami az előző évszázadban államosított birtok és állomásfőnöki otthon is volt már. Majd hamar kiderült, hogy leginkább ő lett a házé: legjobb ötletei, legrégibb vágyai, utazási élményei és az összes kreativitás, melyet kiélhetett a százéves falak közt. 

Hirdetés
Sine cura - időutazás a Balatonnál

Évekig óvatosan ismerkedtek egymással, mialatt a háromszintes, nagy, gazos kert kivirult, a fehér falak színesedtek, az új bútorok helyükre kerültek, a régi tárgyak megszépültek az átvarázsolt környezetben.  Az épület nagyobbra nőtt, beékelődve a sziklás hegyoldalba, s mint lakberendezési referencia helyet kérve magának Judit összetett „portfóliójában”. Valahol a gyereknevelés, az egyetemi oktatás, a tanácsadói munka, a blogolás, a doktori képzés, a két háztartás, valamint a hobby-bútorfestés között, ami egy modern nőnek természetes mutatvány, a mai kor elvárása szerint. Öttagú családjával egy bő évtizeden át élt itt és a városi lakásban kétlaki életet. Az idők azonban változnak, így a Sine Cura most már időszakosan vendégházként is működik.

Sine cura - időutazás a Balatonnál

A finom részletek

A ház szívének számító konyha eklektikus hangulatát a szépséges Moza cementlapok, a babaszínekre festett antik bútorok és a máig használatban lévő régi konyhai eszközök – reszelők, kanalak, mozsarak, – alkotják. Az egykori „vízmű kék” falakat a bővítés során fogalmazták zöldre, ami karakteres háttere lett a rózsaszín fali tékának és az  ezer színben pompázó értékes csetresz -gyűjteménynek, úgy s mint porcelánok, üvegek és tarka gekkók.

Sine cura - időutazás a Balatonnál

A romantikus nappaliban a William Morris tapéta és kárpitok mellett a török mintára készíttetett csardakot /nagyméretű kerevet/, a kandallót, a felújított antik bútorokat, a szőnyegeket és falikárpitokat egyedi iparművész lámpák veszik körül. 

Sine cura - időutazás a badacsonyi villában

Ez a ház legnagyobb helyisége, mely igazi közösségi tér. A kazettás ablakú verandába madármintás Cole & Son angol tapétát, tarka rongyszőnyegeket és egyedi tervezésű pamlagokat álmodtak. Alatta húzódik a ház többi részétől teljesen szeparált külön bejáratú szoba saját fürdővel, kis saját terasszal.  A nosztalgikus szülői háló az eredeti házhoz csatolt bővítményben kapott helyet. 

Sine cura - időutazás a badacsonyi villában

A kézi festésű baldachinos ágy Judit munkája, ahogy az összes muzeális textíliát is éveken át ő gyűjtögette bolhapiacokról, antikosoktól, erdélyi néniktől. A kert felső terasza egy kézzel festett, egyedi török kerámián viruló életfa-motívummal köszön be a fürdőszobába.

Sine cura - időutazás a Balatonnál

Az elvarázsolt kert

A mediterrán életérzést képviselő kerti szaletli  a helyi asztalos munkája. Ilyen, amikor a szoba kiköltözik a zöldbe az összes színes bútorral, dísztárggyal és gyerekjátékkal együtt. A kertre nyíló öreg házon tett óvatos átalakítások alig észrevehetők, a színeket, nyílászárókat és burkolatokat ahol lehetett, megőrizték. A tájba simuló, hegyoldalba vájt épületrésszel plusz helyiségeket nyertek. A nyaraló egykori tulajdonosai és a mostani, kreatív házigazdák bizonyára egy véleményt alkotnak: akié a Sine Cura, az maga a színek ura! Sőt, most kinyitják e különleges nagy kertet a vendégek előtt is, akik a nyári szezon alatt keresve sem találhatnak ennél családiasabb vendégházat! 

Sine Cura - badacsonyi villa

Bővebb infók a ház bérléséhez: https://sinecura.mystrikingly.com/

Szöveg, fotók: Böjtös Kinga

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

jeles napok

A muskátli ültetése és gondozása egyszerűen

Muskátliültetés -és gondozás egyszerűen!
A muskátli az ágyások és teraszok egyik legnépszerűbb virága. Nem véletlenül: ez a változatos növény megannyi színben és formában gazdagítja a teraszok és kertek színes palettáját.

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Neked ajánljuk

Progamok vidéken

Receptek Neked