Tavaszi varázslat az 1000 éves templom kertjében – képriport

Életünk , Utazás

Azt gondolom, a templom és a virágok, virágzó fák látványa igazán felemelő, mondhatni verhetetlen páros, hiszen mindkettő az örök élet, az örök körforgás létezését erősíti az emberben. Ez a gyönyörű református templom és a virágba borult mandulafák Vörösberényben (Balatonalmádi része ma) várják a vándort. Milyen érdekes a természet türelme és alázatossága: habár például a virágok, bokrok, fák gyönyörűek, némán viselik szépségüket és akkor is pompáznak, ha senki sem látja őket. Elég nekik, ha Isten dicsőségét hirdethetik.
Mandulavirágzás a vörsöberényi református templomnál
Ezen a helyen a XI. – XII. században már állt a korábbi romokon a Szent Márton tiszteletére szentelt, román stílusú templom, majd a XIV. – XV. században gótikus stílusban átépítették. A falu 1567-ben török kézre került, hol a töröknek, hol a magyarnak adózott, majd jött a reformáció – ellenreformáció, a templom hol a katolikusoké, hol a reformátusoké lett. Azután végleg utóbbiak maradtak birtokban, 1739-ben védelmi célból kőfalat építettek köré.
https://videkielet.hu/mandulaviragzas-a-szent-gyorgy-hegyen-innen-es-tul/
Amikor 2013-ban renoválták, éppen Almádiban töltöttem néhány napot, természetesen elmentem ehhez a varázslatos templomhoz is. Meszesvödrökön, itt-ott fekvő létrákon, vezetékeken, szerszámokon, üres sörösdobozokon átugrálva-lépegetve, falatozó munkásokat kerülgetve, lenyűgözve bámészkodtam hosszan. Az egyik „mester” aztán oda is szólt, ez építési terület, tilos bejárkálni, ha nem tetszene ilyen csinosnak lenni, hogy mi is nézhessünk valami érdekeset, kizavarnánk ám! Höhöhö… mindenki jót nevetett, aztán további szorgos munkát kívánva kiszökelltem a vedreken és egyéb akadályokon keresztül…

 

Mandulavirágzás a vörösberényi református templomnál - Balatonalmádi
Azóta is, ha arra visz az utam, mindig megnézem a történelem e kitartó, sok mindent látott tanúját, de virágzó mandulafás pompájában talán másodszor gyönyörködhettem. Felejthetetlen!

Szerző és képek: Lindner Monika 

Gejzír Vendégház Tihany

Gejzír Vendégház – Tihany

Cím: Tihany, Cserhegy

Leírás:  Szüleinktől kaptunk egy pici birtokot egy nádtetős présházzal, ahol gyermekként szüreteltünk és venyigéből rakott tűzön gardát sütöttünk… „Kézbe vettük”, alakítottuk és ez született belőle. Élvezzétek azt a nyugalmat, csendet, kakukkfűillatot, amely a mai napig bennünket is elvarázsol… Az igazi szőlőhegyi hangulatú, balatoni panorámás vendégházunk 2-4 fő számára nyújt pihenési lehetőséget. 

Foglalás, érdeklődés: Küsz Marianna https://www.facebook.com/gejzirvendeghaztihany

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!