Egy korty gondoskodás – családi szörpsztori a Spájzból

A címben szereplő új szlogen mellett a palackba zárt balatoni nyarak zamatát már jól ismerik a Spájz Szörp fogyasztói. De vajon hogyan él tovább a Balaton szeretete a termékekben – különösen, hogy maga a vállalkozás is ehhez a régióhoz kötődik?
– Vállalkozásunk központja Keszthely, fókusza pedig a gyümölcsalapú italok, valamint termékek gyártása és forgalmazása. A mi történetünk is a közeli Tihany egyik vitorlás kikötőjében indult, ahol a szupermarketek akkori termékdömpingjével dacolva órák alatt elfogyott a házi készítésű szörpünk. Innen jött az ötlet, hogy komolyabban is belevágjunk a gyártásba: a következő tavaszt már tudatos tervezéssel indítottuk, akkor még a családi házunk konyhájában. Az ismerős balatoni vendéglátóhelyek azonnal felfigyeltek ránk, és partnerekké váltak. Az üzlet beindult, a régi családi receptek jóvoltából megszületett a levendulavirág, a menta, a fekete ribizli, majd a többi Spájz Szörp. Ez a véletlen lehetőség, a hazai pálya és a személyes ismeretségeink alapozták meg vállalkozásunkat. Termékeink mára országszerte, sőt jóval az országhatárokon túl is elérhetők és a fogyasztói visszajelzések szerint ízviláguk kézzelfoghatóan idézik a Balaton mediterrán hangulatát, a tóparti nyarak emlékeit.

A Spájz nem csupán egy márkanév, hanem egy családi küldetés is, melyre az új mottó utal. Miként alakult a hagyományőrzés és a generációváltás a Spájz tizenkét éves fennállása alatt?
– Nálunk több generációs hagyomány, hogy minden szezonban házi szörpöt és lekvárt készítünk, melyek spájzunkból az asztalunkra kerültek az év folyamán. Amikor a kézműves élelmiszerek iránti kereslet fellendült, egyértelművé vált, hogy ezt másokkal is meg kell osztanunk. S, ahogy egykor nagyanyánk gondoskodott házi szörpjeivel a családunk ’jóltartásáról’, úgy szeretnénk mi is a fogyasztóink egészségére ügyelni, magas minőségű termékeinkkel. A spájz név jól jelzi ezt a küldetést, sőt arra a tervünkre is rímel, hogy a szörpök mellett más, általunk is örömmel fogyasztott prémium hazai gyártó termékeit is forgalmazzuk. Édesanyánk, Ildikó – aki tizenkét éve a munkahelyét hagyta ott a vállalkozásért – ma már nyugdíjas, de ma is aktív termékfejlesztője a manufaktúrának. Saját receptúráinak egyike az a Provence szörp, melyet a 2019-es nemzetközi „Great Taste Awards” gasztro-rangadón a legjobb termékek közé választottak s, amit 2021-ben a hozzáadott cukor nélkül készült Málnaszörpünk elismerése követett. Mára több, mint évi 80.000 liter szörpünk készül vadonatúj üzemünkben. Termékeink webshopunk mellett a kifli.hu-n, a Müller, a Bortársaság polcain és új fejleményként, április 7-től a Lidl üzletláncban is elérhetők. Ez utóbbi fontos mérföldkő számunkra, hiszen a Lidlben országosan, kiskereskedelmi boltban is elérhetik fogyasztóink – első körben, Húsvét előtt – két szörpünket. Ám a növekedés mellett fő ismérvünk ma is a partnereinkkel ápolt személyes kapcsolat, legyen az a Balaton-part, vagy Budapest belvárosa. A kiszereléseket és az új termékeinket is a fogyasztói visszajelzések, igények alapján alakítjuk. A Spájz Szörp máig családi kézben van: édesanyánk mellett jómagam az értékesítéssel, míg Kata többek között a logisztikával és marketinggel foglalkozik, munkánkat 10 fős csapatunk segíti.

A gáztűzhely mellől indulva, túl a cég fennállásának első évtizedén, több száz üzleti partnerrel és sok ezer fogyasztóval a hátatok mögött a Spájz sikerét a tradíció és az innováció egyensúlya jelenti. Hogy tartjátok a minőséget és miként alkalmazkodtok a változó fogyasztói szokásokhoz?
– A siker titka a régi receptúrák és a modern technológia találkozása. Nálunk a prémium minőséget a gyümölcsök direkt préselése, a magas névadó gyümölcstartalom, a hőkezeléses tartósítás, az ízfokozó-, aroma-, színezék-, sűrítmény- és tartósítószermentesség jelenti. Ebben nem ismerünk kompromisszumot a növekvő mennyiség mellett sem. Jelenleg 19 különböző ízben kaphatók szörpjeink, a klasszikus málna és bodzavirág mellett a cukormentes levendulavirág és gyömbéren át a vagány mentás-uborka, vagy a melegen kínált fűszeres téli szörpig. A covid alatt új irányba is nyitottunk: ekkor fejlesztettük a spritz by Spájz termékcsaládunkat, melyben a megszokott ízeinket a szódavíz frissítő erejével 0,33 literes aludobozba zártuk. Sikerét jelzi, hogy még a megjelenés évében a fiatalok kedvelt üdítőjévé vált, így bekerült a 2021-es „HUNGARICOOL by SPAR” díjazottjai közé. Februárban léptünk piacra egy HoReCa partnerünkkel közösen fejlesztett, itthon gyártott prémium minőségű gyümölcspüré termékcsaláddal, mely ettől a szezontól már 7-féle ízben elérhető. Kiváló alapanyagként szolgál alkoholos és alkoholmentes italokhoz, emellett desszertekhez, fagyikhoz is remekül használható.
Örök favorit-termékeink mellett folyamatosan szondázzuk a piacot, a hazai gasztronómia kihívásait. A jövőképünk, hogy visszahozzuk a természetes, gyümölcs ízek élményét – a szörpökön túl, akár egy frissítő koktélban, akár egy mentes italban. Mivel vállalkozásunk során magunk is átéljük a generációváltást, figyeljük és itthon igyekszünk elé is menni a trendeknek, támogatni partnereinket a minőségi alkoholmentes italokkal, melyet egyre inkább keresnek a fiatalok és a tudatos fogyasztók. Hiszünk benne, hogy a prémium gyümölcsös italok, moktélok és ready-to-drink italok új alternatívát kínálhatnak a hagyományos alkoholos italokkal szemben. Szorosan együtt dolgozunk partnereinkkel, hogy termékeinken túl, italreceptekkel, workshopokkal is támogassuk őket ezen az úton. Büszkék vagyunk, hogy termékeink a legjobb éttermek és bárok kínálatában is megtalálhatók – ilyen például a Mazel Tov, DiVino, Costes Downtown vagy a Vakvarjú Csoport. Reméljük, hogy hamarosan a Vidéki Élet olvasóival is találkozunk és együtt koccintunk egy pohár Spájz Szörppel!


Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Boldog húsvétot Skandináviából!
A húsvét Európa-szerte kiemelt ünnepkör, azonban régiónként,...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...

A szenvedélyek szelíd íze: recept ibolyával
Ismersz-e ibolyás receptet? Kóstoltál-e már ibolyás ételt? Az ibolya...