Házi csipkebogyólekvár készítés örömei és viszontagságai
![Csipkebogyólekvár készítés házilag Csipkebogyólekvár készítés házilag](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/02/kiemelt_kep-1.jpg)
Február van. Napfényes, élettel teli, vidám vasárnapra ébredtünk a csapadékos január után. Aki örömmel kirándul és mozdul ki a természetbe, tavasszal és ősszel gombát gyűjt, nos, az könnyen talál télen is szednivalót az erdőszélen vagy a forgalomtól elzárt réteken. A csipkebogyó kifogyhatatlannak tűnő mennyiségben piroslik a tüskés ágak között.
Szeretem a csipkebogyót, nagyon látványos vázában az ebédlőasztalon. Gyönyörűnek találom gazdagon rakva, koszorúba fűzve, mint ajtódísz. Tényleg finom teában mézzel, mégis legjobban a lekvárt szeretem belőle.
![Csipkebogyó lekvár házilag Csipkebogyó lekvár házilag](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/02/329792772_759154771900480_7251894275048337290_n.jpg)
Csipkebogyó lekvár készítése házilag – macera, ami mindent megér
Igen, tényleg összeszurkált, amíg szedtem. Most olyan mindkét kezem, mint akit macska karmolt össze, de nem, még egy kicsit rosszabb, mivel a nagyon apró tüskék a bőrömbe fúródtak. Nem baj, majd elmúlik. Két füles kosárral sikerült gyűjteni egy délelőtt alatt, amíg a kutyáim türelmesen végigszaglásztak minden bokrot és minden fűszálat.
![Házi csipkebogyó lekvár készítése Házi csipkebogyó lekvár készítése](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/02/329580710_3034659676835272_9091458122285226362_n.jpg)
A legtisztább helyről gyűjtött bogyókat is nagyon alaposan meg kell mosni, javaslom hozzá a langyos vizet. Rövid áztatás után, finoman átdörgöljük a tenyerünk közé fogott bogyókat, eltávolítjuk az ágakat, fűszálakat, a nem odavaló dolgokat, nekem katicabogár is akadt.
![Csipkebogyó lekvár főzés házilag Csipkebogyó lekvár főzés házilag](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/02/329384374_550505753807479_3724198902990399385_n.jpg)
Az én csipkebogyó vagyis hecsedli lekvár receptem
A csipkebogyóban számtalan szőrös mag van és minimális gyümölcshús. Ehhez a gyümölcshúshoz és a héjához kell hozzájutni szőr és mag nélkül. Ezt kétféleképpen lehet elérni, szűrőn keresztül paszírozással vagy gyümölcscentrifugán apránként átengedve. Van ilyen gépem, így a második megoldást választottam, miután nagyon kevés lével felfőztem a bogyókat. A két kosárnyi termés kb. tíz liter csodálatos, sűrű, fanyar masszát eredményezett. Ízlés szerint édesítve, felforralva, mehetett is üvegekbe, majd a dunsztba. Tudtad, hogy a csipkebogyó lekvár népies neve a hecsedli?
![Házi csipkebogyó lekvár befőzése Házi csipkebogyó lekvár befőzése](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/02/329215991_1585019562012209_8112776213162706298_n-rotated.jpg)
A csipkebogyó, mint C-vitamin forrás
A csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, a házi csipkebogyólekvár azonban semennyit. Mivel a C-vitamin termolabilis, azaz hőérzékeny vitamin, így 40 Celsius fokon megkezdődik a bomlása.
![Csipkebogyó lekvár házilag Csipkebogyó lekvár házilag](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2023/02/330204129_687710376430486_2214840703372383085_n.jpg)
Miért érdemes akkor mégis gyűjteni és házilag befőzni a csipkebogyót?
Azért mert finom. Nagyon különleges és nagyon drága. Ha készen vesszük, nem lehetünk biztosak benne, hogy mit tartalmaz és milyen százalékban. Most olyan időket élünk, hogy sokan allergiásak a permetezőszerekre, műtrágyára és az adalékanyagokra. Az autóforgalomtól távol lévő bokrokról szedett, alaposan megmosott, a higiéniára és a főzés folyamatára odafigyelő háziasszony különleges csemegét tud készíteni ebből a vadon termő, ingyen elérhető csodálatos csipkebogyóból.
Farsangi fánk mellé, gluténmentes zabpelyhes túrós sütihez, kuglófhoz, palacsintába, vajas pirítósra vagy a császármorzsa tetejére mindenkinek ajánlom.
Még több recept és befőzés ötletért nézz szét KONYHÁNK és KAMRÁNK rovatunkban!
Szerző és képek: Vincze Judit
Neked ajánljuk
![“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/07/Iro-olvaso_talalkozo_Foto_Lengyel_Eva-1080x675.jpg)
“A barátság okkal, a szerelem ok nélkül hal meg.” Interjú Tóth Gábor Ákos íróval, a Balaton-trilógia szerzőjével
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Tóth Gábor...
![Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2021/01/DSC_8659-e1720359540885-1080x675.jpg)
Sárgabarack: a kulcs a hosszú élethez
A vidéki kertekben most a lédús, napsárga sárgabarackokè a főszerep,...
![A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/06/kiemelt-1080x675.jpeg)
A „Váratlan utazás” csodálatos világa Bali Enikő otthonában
Bali Enikő Instagram posztjai lenyűgöző és varázslatos otthonáról...
![Ehető virágok a vidéki kertben](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/05/Eheto_viragoskert_kostoloasztal_kiemelt-1080x675.jpg)
Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak?...
![Így készül a szilvalekvár sütőben.](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/DSC_7681-masolata-1080x675.jpg)
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...
![A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk](http://videkielet.hu/wp-content/uploads/2024/07/Liliomkert-vem-1080x675.webp)
A Balaton-felvidék leghangulatosabb piacain jártunk
Ha a nyári melegben, karunkon vesszőkosárral egy közeli termelői...