Házi csipkebogyólekvár készítés örömei és viszontagságai

Február van. Napfényes, élettel teli, vidám vasárnapra ébredtünk a csapadékos január után. Aki örömmel kirándul és mozdul ki a természetbe, tavasszal és ősszel gombát gyűjt, nos, az könnyen talál télen is szednivalót az erdőszélen vagy a forgalomtól elzárt réteken. A csipkebogyó kifogyhatatlannak tűnő mennyiségben piroslik a tüskés ágak között.
Szeretem a csipkebogyót, nagyon látványos vázában az ebédlőasztalon. Gyönyörűnek találom gazdagon rakva, koszorúba fűzve, mint ajtódísz. Tényleg finom teában mézzel, mégis legjobban a lekvárt szeretem belőle.

Csipkebogyó lekvár készítése házilag – macera, ami mindent megér
Igen, tényleg összeszurkált, amíg szedtem. Most olyan mindkét kezem, mint akit macska karmolt össze, de nem, még egy kicsit rosszabb, mivel a nagyon apró tüskék a bőrömbe fúródtak. Nem baj, majd elmúlik. Két füles kosárral sikerült gyűjteni egy délelőtt alatt, amíg a kutyáim türelmesen végigszaglásztak minden bokrot és minden fűszálat.

A legtisztább helyről gyűjtött bogyókat is nagyon alaposan meg kell mosni, javaslom hozzá a langyos vizet. Rövid áztatás után, finoman átdörgöljük a tenyerünk közé fogott bogyókat, eltávolítjuk az ágakat, fűszálakat, a nem odavaló dolgokat, nekem katicabogár is akadt.

Az én csipkebogyó vagyis hecsedli lekvár receptem
A csipkebogyóban számtalan szőrös mag van és minimális gyümölcshús. Ehhez a gyümölcshúshoz és a héjához kell hozzájutni szőr és mag nélkül. Ezt kétféleképpen lehet elérni, szűrőn keresztül paszírozással vagy gyümölcscentrifugán apránként átengedve. Van ilyen gépem, így a második megoldást választottam, miután nagyon kevés lével felfőztem a bogyókat. A két kosárnyi termés kb. tíz liter csodálatos, sűrű, fanyar masszát eredményezett. Ízlés szerint édesítve, felforralva, mehetett is üvegekbe, majd a dunsztba. Tudtad, hogy a csipkebogyó lekvár népies neve a hecsedli?

A csipkebogyó, mint C-vitamin forrás
A csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, a házi csipkebogyólekvár azonban semennyit. Mivel a C-vitamin termolabilis, azaz hőérzékeny vitamin, így 40 Celsius fokon megkezdődik a bomlása.

Miért érdemes akkor mégis gyűjteni és házilag befőzni a csipkebogyót?
Azért mert finom. Nagyon különleges és nagyon drága. Ha készen vesszük, nem lehetünk biztosak benne, hogy mit tartalmaz és milyen százalékban. Most olyan időket élünk, hogy sokan allergiásak a permetezőszerekre, műtrágyára és az adalékanyagokra. Az autóforgalomtól távol lévő bokrokról szedett, alaposan megmosott, a higiéniára és a főzés folyamatára odafigyelő háziasszony különleges csemegét tud készíteni ebből a vadon termő, ingyen elérhető csodálatos csipkebogyóból.
Farsangi fánk mellé, gluténmentes zabpelyhes túrós sütihez, kuglófhoz, palacsintába, vajas pirítósra vagy a császármorzsa tetejére mindenkinek ajánlom.
Még több recept és befőzés ötletért nézz szét KONYHÁNK és KAMRÁNK rovatunkban!
Szerző és képek: Vincze Judit
Neked ajánljuk

Nagyszülei nyomdokain, de a saját útját járva: Cornides Ágnes története
Egy bájos, vidéki hangulatú reggelizőben találkozunk Badacsonyban,...

Szofi hazaért – idén is visszatért sérült párjához a dömösi gólyalány
Idén is hazaért Szofi, a gólyalány sérült párjához Macához, aki...

Jó és rossz szomszédok a kertben – növénytársításokkal a kártevők ellen
Szoktam mondani, hogy egy biokertben a legfontosabb növényvédelem a...

Bőr övek újrahasznosítása a lakberendezésben – 5 kreatív ötlet, ami garantáltan tetszeni fog
Ha a tavaszi vagy őszi nagy gardróbrendezéskor néhány régi bőr övnek...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Az 5 legjobb húsvéti kuglóf egy receptben
Bár nem ősi magyar szokás, de a húsvéti kuglóf nálunk is állandó...