Házi csipkebogyólekvár készítés örömei és viszontagságai

Konyhánk és kamránk , Befőzés , Receptek

Február van. Napfényes, élettel teli, vidám vasárnapra ébredtünk a csapadékos január után. Aki örömmel kirándul és mozdul ki a természetbe, tavasszal és ősszel gombát gyűjt, nos, az könnyen talál télen is szednivalót az erdőszélen vagy a forgalomtól elzárt réteken. A csipkebogyó kifogyhatatlannak tűnő mennyiségben piroslik a tüskés ágak között.

Szeretem a csipkebogyót, nagyon látványos vázában az ebédlőasztalon. Gyönyörűnek találom gazdagon rakva, koszorúba fűzve, mint ajtódísz. Tényleg finom teában mézzel, mégis legjobban a lekvárt szeretem belőle.

Csipkebogyó lekvár házilag

Csipkebogyó lekvár készítése házilag – macera, ami mindent megér

Igen, tényleg összeszurkált, amíg szedtem. Most olyan mindkét kezem, mint akit macska karmolt össze, de nem, még egy kicsit rosszabb, mivel a nagyon apró tüskék a bőrömbe fúródtak. Nem baj, majd elmúlik. Két füles kosárral sikerült gyűjteni egy délelőtt alatt, amíg a kutyáim türelmesen végigszaglásztak minden bokrot és minden fűszálat. 

Házi csipkebogyó lekvár készítése

A legtisztább helyről gyűjtött bogyókat is nagyon alaposan meg kell mosni, javaslom hozzá a langyos vizet. Rövid áztatás után, finoman átdörgöljük a tenyerünk közé fogott bogyókat, eltávolítjuk az ágakat, fűszálakat, a nem odavaló dolgokat, nekem katicabogár is akadt.

Csipkebogyó lekvár főzés házilag

Az én csipkebogyó vagyis hecsedli lekvár receptem

A csipkebogyóban számtalan szőrös mag van és minimális gyümölcshús. Ehhez a gyümölcshúshoz és a héjához kell hozzájutni szőr és mag nélkül. Ezt kétféleképpen lehet elérni, szűrőn keresztül paszírozással vagy gyümölcscentrifugán apránként átengedve. Van ilyen gépem, így a második megoldást választottam, miután nagyon kevés lével felfőztem a bogyókat. A két kosárnyi termés kb. tíz liter csodálatos, sűrű, fanyar masszát eredményezett. Ízlés szerint édesítve, felforralva, mehetett is üvegekbe, majd a dunsztba. Tudtad, hogy a csipkebogyó lekvár népies neve a hecsedli? 

Házi csipkebogyó lekvár befőzése

A csipkebogyó, mint C-vitamin forrás

A csipkebogyó rengeteg C-vitamint tartalmaz, a házi csipkebogyólekvár azonban semennyit. Mivel a C-vitamin termolabilis, azaz hőérzékeny vitamin, így 40 Celsius fokon megkezdődik a bomlása.

Csipkebogyó lekvár házilag

Miért érdemes akkor mégis gyűjteni és házilag befőzni a csipkebogyót?

Azért mert finom. Nagyon különleges és nagyon drága. Ha készen vesszük, nem lehetünk biztosak benne, hogy mit tartalmaz és milyen százalékban. Most olyan időket élünk, hogy sokan allergiásak a permetezőszerekre, műtrágyára és az adalékanyagokra. Az autóforgalomtól távol lévő bokrokról szedett, alaposan megmosott, a higiéniára és a főzés folyamatára odafigyelő háziasszony különleges csemegét tud készíteni ebből a vadon termő, ingyen elérhető csodálatos csipkebogyóból.

Farsangi fánk mellé, gluténmentes zabpelyhes túrós sütihez, kuglófhoz, palacsintába, vajas pirítósra vagy a császármorzsa tetejére mindenkinek ajánlom.

Még több recept és befőzés ötletért nézz szét KONYHÁNK és KAMRÁNK rovatunkban!

Szerző és képek: Vincze Judit

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!