Így készül a szilvalekvár sütőben.

Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint mi. De a szilvalekvár főzéshez még így is kevésnek bizonyultak, legalábbis számszerűleg. Felváltva kellett őrizni ugyanis a tüzet az üst, vagy a sparhelten ülő nagylábas alatt, hogy a lekvár oda ne égjen. Figyelni kellett a fára is, ne legyen túl sok, de túl kevés se a rotyogó szilvaíz alatt. Manapság egyszerűbb módja is van, hogy elkészítsük a nagyi féle lekvárt, amit reggelire a friss kovászos kenyérre kenhetünk. Ilyen például a szilvalekvár receptje sütőben, amihez még cukor sem feltétlenül szükséges.

szilvalekvár sütőben: egyszerűbb, mint gondolnánk
- A sütőben készült szilvalekvárhoz is, mint minden lekvárhoz érett szilvaszemeket válasszunk.
- A gyümölcsöket mossuk meg és a könnyű kezelhetőség miatt vágjuk minél apróbb darabokra: negyedekbe vagy nyolcadokba, és tegyük enyhén púpozottan egy mély tepsibe.
- Fontos, hogy mély tepsit válasszunk és hogy túl sok szilvát ne tegyünk bele, mert a sütés közben kifolyó gyümölcslé megég a sütőben.
- Zománcos, vagy kerámia tepsi a legalkalmasabb a célra, ezekben biztosan nem ég és nem tapad le a szilva.
- Alul-felül sütés funkción a sütőt melegítsük elő 140- 150 Celsius fokra – ha erősebb a sütő, akkor elég a 140 fok- és tegyük be a szilvát 30 percre. Ezután vegyük ki, keverjük át egy hosszú nyelű fakanállal a gyümölcsöket, majd mehetnek vissza a következő 30 percre. Ezt minimum hétszer ismételjük meg és attól függően, hogy mennyire sötét színt és mennyire sűrű állagot szeretnénk elérni, annyiszor visszatehetjük még a sütőbe.
- A cukor nem kötelező eleme a szilvalekvárnak, de a tartósítását segíti. Ha szeretnénk ízesíteni fahéjjal, vagy cukorral, a hetedik a fázisban már nyugodtan lehet, ízlés szerint. Ugyanekkor javasoljuk a szilvákat egy kicsit pépesíteni botmixerrel.
- A fahéjjal, a már üvegbe töltött lekvár tetejét is megszórhatjuk. Nagymamám mindig így készítette a szilvalekvárt: a vékony fahéj réteg különleges csemege volt a tetején.

így lesz tartós a szilvalekvár
Ha még forrón töltjük a szilvalekvárt a sterilizált, hőkezelt üvegekbe, majd ezután száraz dunsztba tesszük őket, akár több évig is elállnak tartósítószer nélkül. Az üvegek sterilizálását házilag el tudjuk érni úgy is, hogy alaposan kimossuk mosogatószeres vízzel, majd kb. 80-85 Celsius fokra előmelegített sütőbe tesszük kb. 20 perce. Vigyázat, a hőkezelést nem minden típusú üveg bírja! A hagyományos, csavaros /„konzerv”/ tetővel ellátott befőttes és szörpös üvegek igen, de fontos hogy a tetejük ne legyen elöregedve, elszíneződve.
fotók: Elekes-Vécsei Nóra, pexels.com
Szeretettel ajánljuk RECEPT rovatunkat, ahol további kipróbált recepteket találsz.
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes, hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Március 25-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a római...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...
Progamok vidéken
Receptek Neked

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...

Tyúkhúr, a tavaszi saláták legértékesebb alkotóeleme
A tyúkhúrról bizonyosan már mindneki hallott. De vajon azt is...

Krapfen, avagy a farsangi fánk – recepttel
A farsangi időszak hagyományos desszertje a farsangi fánk....