
Levendulás nyári receptek: szörp, fagylalt, keksz és fűszerkeverék

1 liter víz
1 kg cukor
5-6 friss levendula virág vagy 2-3 ek szárított
Kezeletlen héjú citrom
Friss mentaág vagy szárított mentalevelek
A vízből és a cukorból szirupot főzünk, ebbe beletesszük a levendula virágokat, néhány menta levelet és facsarunk bele citromot ízlés szerint. Egy éjszakán át hagyjuk pihenni, másnap pedig leszűrve üvegekbe töltjük. Fél évig hűtőben is eláll.
Szárított levendulából pedig bármikor – a tél folyamán is – készíthetjük e nyarat idéző, frissítő italt.

4 dl tejszín
2 dl cukrozott, sűrített tej
5 dkg fehér csokoládé
Egy nagy marék meggy
4-5 friss levendula virág (vagy 4 teáskanál szárított)
4 tojás sárgája
Csipet só
A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük, és forráspontig melegítjük. Amikor pici buborékok kezdenek megjelenni a tetején, azonnal levesszük a tűzről. Beletesszük a levendulát, és 20 percig letakarva állni hagyjuk, hogy a masszát finoman átjárja a levendula aromája. Ekkor kézi habverővel sűrűre, fehéredésig keverjük a tojássárgákat. Leszűrjük az illatos tejszínes folyadékot, és lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz, hogy kiegyenlítsük a hőmérsékletet. Visszaöntjük a lábasba, és állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük (nem lesz sűrű, folyékony marad!). Közben hozzáadjuk a felaprított fehér csokoládét, hogy felolvadjon. Végül pedig, miután kicsit elkezdett hűlni, belekeverjük a felaprított vagy leturmixolt meggyet. A masszát teljesen lehűtjük, majd fagylaltgépben elkészítjük.
Ha nincs fagylaltgépünk: a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük, óránként kivesszük és mixerben átkeverjük, összesen 4-5 alkalommal.

6 dkg porcukor
10 dkg kristálycukor
45 dkg olvasztott vaj
2 teáskanál levendula-virág aprítva
Vanília-kivonat
50 dkg liszt
Fél teáskanál sütőpor
A cukrot az olvasztott vajjal keverjük össze, adjuk hozzá a levendulát, az ízlés szerinti vanília-kivonatot, és végül a sütőporral elkevert lisztet. Dolgozzuk csomómentesre. Kinyújtjuk, majd pedig formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük és 190 fokon kb. 20 perc alatt megsütjük.
1 ek bazsalikom
1 ek majoranna
1 ek borsikafű
1 ek kakukkfű
2 ek narancshéj
1 morzsolt babérlevél
1 ek édeskömény
1 ek szárított levendula
A szárított fűszerekből keveréket készítünk. Olívaolajjal vegyítve remek pác lehet sült húsokhoz, grillezéshez, de salátákhoz is.

Receptek: Ecsődi Kriszta, Fotók: Ecsődi Kriszta és Unsplash

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Innovatív és környezettudatos építési technológiákat hoz 2025
Sokunk fejében az építkezés csak klasszikus módon képzelhető el,...

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Március 25-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a római...

Vidéki, magyar, természetközeli szálláshelyek és egy csipetnyi Toszkána – II.rész
Korábbi cikkünk folytatásaként újabb hat hangulatos, stílusos vidéki...

Március 21 – Tiramisu Világnap – Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem
Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...