Zakuszka házilag gombával és babbal gazdagon
A zakuszka készítése pont olyan elmaradhatatlan eleme a vidéki életnek, mint nagymama százéves virághagymái a kertben, a lekvárok és chutney-k befőzése a féltve őrzött családi receptek szerint vagy a rendben sorakozó tűzifa, legyen az cserépkályha, kandallló vagy éppen egy búbos kemence, ami elnyeli majd. Jöjjön egy bevált zakuszka recept gombás és babos változatban, ami télen felbontva egy csipetnyi nyár illattal érkezik majd a tányérodra!
A gombás babos zakuszka receptje
A mi zakuszkánkból készült gombás és babos verzió is, de az ezek nélküli alap változat is nagyon finom. A hozzávalókból körülbelül 24 befőttes üveggel lesz (lásd kép), ha elsőre kevesebbet szeretnél, arányosan csökkentsd a hozzávalókat!
Hozzávalók
- 8 kg paprika
- 8 kg paradicsom
- 8 kg padlizsán
- 4 kg vöröshagyma
- 3 dl olaj
- Fűszerek: 2 csomag babérlevél, ízlés szerint só és bors (kóstolni érdemes közben, hogy elég sós-e)
- Kevés zsiradék a hagyma dinszteléséhez
- Opcionálisan gazdagítható gombával és babbal – ehhez a mennyiséghez 3 kg bab vagy gomba
Szendvicskrémnek is kiváló választás, dekoráld csírákkal, amik nem csak feldobják a látványt, hanem egészségesek is.
Így készül a gombás babos zakuszka
1. Az eredeti zakuszkához a padlizsánt és a paprikát szabadtűzön sütik, például tárcsán, de ennek hiányában a sütőben is sütheted. A padlizsán akkor jó, amikor a héja már szinte megég, a húsa pedig összeszottyan a héjon belül. Ezt követően megpucoljuk a padlizsánt, kiszedjük a héjból a sült húsát. Ha nem sikerül, hideg vízben is le lehet szedni a héját. A paprikát addig sütjük, amíg bebarnul a héja. Nagymamám még teljesen leszedegette a héját, de én már csak részben.
2. A hagymát pucolás és darabolás után megdinszteljük egy kis zsíron vagy olajon.
3. A paradicsomot nagyobb darabokra vágjuk és összerottyantjuk, addig amíg lekvárszerű állagot kapunk, amikor már elkezd rotyogni, add hozzá a babérleveleket!
4. Ha minden hozzávalót előkészítettél, öntsd össze egy nagy edénybe a sült padlizsán húsát, a sült paprikát, a hagymát és a paradicsomot, add hozzá az olajat, a sót és a borsot. Kezdd el főzni, gyakran kavargatva (ez nagyon fontos, mert könnyen leég) körülbelül egy órán át. Ha elkészült, botmixerrel turmixold krémesre!
5. Ha szeretnéd babbal és/vagy gombával gazdagítani, akkor a végén tedd hozzá! Ha nem konzerv babot használsz, akkor a babot puhára kell főzni. A gombát pedig szeleteld fel és pirítsd meg egy serpenyőben!
6. Az elkészült zakuszkát töltsd üvegekbe, majd száraz dunsztban hagyd kihűlni. Ezt követően némi csinosítás után mehetnek is a kamrába.
A zakuszka kiváló kísérője sülteknek, szendvicskrémnek, de kínálhatod zöldség szeletekhez mártogatónak is!
A zakuszkához hasonlóan izgalmas vidéki ízeinket, kipróbált receptjeinket RECEPT rovatunkban találod.
Recept: Kállay Anna Virág, the.forestcottage
Fotók: the.forestcottage, BioCsiri
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...