Jöhet egy kis cukkinis quiche? – 5 érv a zöldséges lepények mellett recepttel
A francia vidéki konyha kedvelt hagyományos étele a quiche (ejtsd: kis), vagyis a különböző feltétekkel készült lepény, melyet tojással és tejszínnel sütnek össze . Bár sokan a franciáknak tulajdonítják ezt az ételt, azt kevesen tudják, hogy eredetileg Németországból származik, ahol vasserpenyőkben sütötték, neve pedig a német kuchen (=sütemény) szóból franciásodott quiche-re (köszönjük Wikipédia). Úton a világhír felé a második világháborút követően Európát meghódítva egészen az amerikai háziasszonyok konyhájáig jutott a quiche, amit mi szabadon zöldséges lepénynek hívunk (bár kerülhet bele hús is).
A cukkinis quiche, vagyis a zöldséges lepény receptje
Egy franciaországi nyári gyakorlaton találkoztam először a quiche-sel. Tulajdonképpen egy mindig ugyanúgy készülő tésztából (liszt, só és hideg víz) és egy tejszínnel, tojással leöntött „feltétből” áll. Számos módon variálható: különféle zöldségekből zöldfűszerekkel megbolondítva. Ha húsos ételként szeretnénk fogyasztani, akkor sonkával, baconnel és hallal is készülhet. A tejszín helyettesíthető tejföllel, joghurttal, időhiányában a tészta leveles tésztával. Mivel nyakig vagyunk a cukkini szezonban, készítsetek velünk cukkinis quiche-t!
Hozzávalók:
Tésztához:
20 dkg liszt
10 dkg vaj
(1 tojássárgája)
csipet só
(idő hiányában leveles tészta)
Töltelékhez:
2-3 zsenge cukkini
1 nagyobb fej hagyma
pici zsíradék
2 dl főzőtejszín
2 tojás
só, bors, szerecsendió
tetejére sajt (valamilyen kemény, ízesebb sajtot válaszunk, de kecskesajttal is nagyon finom)
Elkészítés:
A tészta eredetileg a hagyományos omlós-vajas tészta, de ha nem akar összeállni, akkor egy tojássárgáját tegyünk bele. Fontos, hogy hidegek legyenek a hozzávalók.
A zöldséges lepény készítésének az egyik trükkje, hogy a tésztát elősütjük körülbelül 10 percig, így nem fogja a tejszínes/joghurtos, tojásos szósz eláztatni a későbbiekben. Tegyünk a tetejére egy sütőpapírt és egy nehezéket, hogy ne púposodjon fel a tésztánk.
Míg a tészta elősül, a cukkinit héjával lereszeljük, megsózzuk, hogy levet eresszen. A kinyomkodott cukkinit hagymán megpirítjuk, majd hozzáadjuk a tejszínt. Jöhetnek a felvert tojások és a fűszerek. Az egészet jól összedolgozzuk, majd az elősütött tésztára öntjük. Tetejére reszelt sajtot szórunk, majd irány a sütő! 180 fokon sütve körülbelül 25-30 perc alatt kész is a cukkinis quiche.
Ehetjük hidegen, melegen, salátával vagy köretként, esetleg csak magában. És még egy jó hír az anyukáknak: ennek a gyerekek sem tudnak ellenállni, hisz torta alakja van!
5 érv a quiche, vagyis a mi zöldséges lepényünk mellett
Ha a fotók és a recept nem győzött volna még meg, álljon itt 5 érv, hogy miért érdemes kipróbálnod a cukkinis quiche-t és társait milliónyi variációban.
1. Egyszerű, gyors és praktikus
Könnyen és gyorsan elkészíthető, ezért kezdő konyhatündéreknek is bátran ajánljuk, különösen a leveles tésztás verziót! Hidegen és melegen is fogyaszthatod, előre is elkészítheted, jól bírja a melegítést is. Ez különösen jól jöhet a rohanós hétköznapokon, de a hétvégi vendégváráshoz is.
2. Indulj harcba zöldséges pitével az élelmiszer pazarlás ellen!
Sokféle maradék étel újragondolásából elkészíthető és a kissé már fonnyadt zöldségek is új életre kelnek benne. Ezzel máris sokat tettél az élelmiszerpazarlás ellen és a konyhai hulladékod csökkentéséért. Minden nap, amikor kinyitod a hűtőt, gondold végig, hogy az előző napi megmaradt menüt hogyan tudnád egy új fogássá alakítani!
3. Barátunk az ökológiai lábnyomunk csökkentésében
Szezonális alapanyagokból változatosan készíthető egész évben, ezért sosem fogsz ráunni! Ezzel szintén hozzájárulsz az ökológiai lábnyomod csökkentéséhez. Fogyassz minél több helyi élelmiszert! Ha teheted, termeld meg magad vagy járj termelői piacokra!
4. Dekoratív és jól díszíthető
Hát ez lehet, hogy egy kicsit nőies érvnek tűnik, de ma már a férfiak is egyre több figyelmet szentelnek a gasztronómiának szerencsére. A zöldséges piték pedig remekül mutatnak a tányéron, ezért különösen igaz rájuk, hogy „szem-szájnak ingere”.
5. Pénztárcakímélő
Végül, de nem utolsó sorban az sem elhanyagolható kérdés, hogy a pénztárcádat is kíméled, ha olykor műsorra tűzöd a zöldséges pitét, hiszen csak néhány összetevő kell hozzá. Különösen gazdaságos, ha a feltétet valamilyen maradékból készíted el részben.
Édesszájúaknak a zöldséges pite mellett kötelező kipróbálni a két legjobb süteményes pite receptünket is.
CLAFOUTIS, vagyis a TEJES PITE
A legfinomabb GYÜMÖLCSÖS PITE receptje
Kövesd INSTAGRAM, FACEBOOK és RECEPT OLDALUNKAT is az újdonságokért!
Fotók: Vidéki Élet Magazin, Unsplash, Pixabay
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
Egyedi igényekre egyedi stílussal válaszol Takács Tímea faldekor művész
Takács Tímea, a Timi Wall Art alapítójának lendületes, vidám...
Vidéki rendezvényhelyszínek céges karácsonyokhoz
A karácsonyi ünnepek közeledtével egyre több cég keresi az ideális...
„Láthatóvá tenni a csendet” – Interjú Miklós Hajnal képzőművésszel
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Miklós Hajnalt...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...