Kert, ami van! – itt a tavaszi palántázás ideje
Májusban jön el a szabadföldi palántázás ideje. Miközben fő segítőmmel, Márton kertésszel ültettük a paradicsomot, a zellert és a többieket, már tudtam, hogy a tavaszi palántázásról szóló cikk címe ez lesz: Kert, ami van. És hogy miért? Mert nincsen lehetetlen, még a rossz minőségű talaj, vagy az olyan udvar, ahol nincsen konyhakert sem lehet gátja néhány palánta elültetésének és nyáron a róluk szüretelt friss zöldség élvezetének. A mi udvarunk az előbbi kategóriába tartozik, és a talajcsere sem hozott látványos eredményt, ezért nem volt más hátra, mint más oldalról megközelíteni a problémát. Egyik szomszédom adta az ötletet, hogy kosarakba telepítsük a veteményest!
Minek mikor van a palántázási ideje?
Kezdő kertészeknek különösen ajánljuk, hogy ne vegyenek meg minden palántát a piacon, ami tetszik, hiszen, ha szeretnék, hogy sikerélményük legyen, érdemes egy kicsit kérdezősködni. Mit és mikor érdemes palántázni? Most van itt az ideje a paradicsom, a zeller és a fűszernövények elültetésének. A meleg napok beköszöntével lassan folytathatjuk majd a paprika, padlizsán és uborka ültetésével a sort. Csinosítsd az ültetvényt saját készítésű és praktikus növényjelölőkkel!
Hogyan gondozzam?
Ha hozzánk hasonlóan cserépbe, vagy kosárba telepíted a konyhakertet, sokkal gondosabban kell figyelni az öntözésre, ugyanis a föld így gyorsabban kiszárad. Amennyiben van rá lehetőséged, öntözz esővízzel, ami nem csak környezet-, és pénztárcakímélő, hanem a növények is sokkal jobban szeretik. A másik tényező, amit már az ültetéskor figyelembe kell venni, hogy a növénynek elegendő mennyiségű föld jusson, amiből ki tudja nevelni termését bőséggel. Ezért nálunk egy kosárba 2-4 palánta került, a kisebb kosarakba pedig fűszernövény magokat vetettünk.
Érdemes a faparadicsom, a fürtös paradicsom vagy a paprika mellé a palántázást követően néhány nappal karót szúrni. Ezzel a magasra növő zöldségünket kikötözve „tehermentesíthetjük” azt. Meghálálja, nem fog összeszakadni a termés súlya alatt és a nyári zivatarok is kevésbé törhetik össze.
Mennyit ültessünk?
A piacon a kofák sokszor szeretnék, ha minél több palántával térnénk haza. Akadnak azonban olyanok is, akik inkább lebeszélnek. Ilyen volt a mi palánta árusunk is, akitől megtudtam, hogy például négy tő paradicsommal egész nyáron elláthatom a családomat. A titok abban rejlik, hogy ez a négy palánta négy különböző fajta legyen, van benne korai, koktél, fürtös és karós. Két tő zeller bőven fedezi a leveshez szükséges mennyiséget, ugyanis szépen megbokrosodik. A kabakosokból -tök, cukkini, patisszon, dinnye stb. – elegendő egy-két bokrot ültetni, folyamatosan terem majd, csak győzzük megfőzni! Ezeket a tökféléket nyugodtan ültethetjük magról is, de figyeljünk rá, hogy a bokroknak bőven legyen hely és tápanyag. Nem véletlen, hogy a paraszti portákon ezek a bokrok sokszor a trágyakupacok közelébe kerültek. És még sorolhatnánk… Érdemes egy kis időt szánni a vásárlásra és kifaggatni olyat, aki ért hozzá.
Nevelj magad palántát!
Palántát nevelni nagyszerű dolog, ha még nem tetted, próbáld ki! Hipp-hopp eljön a jövő évi palántázás ideje, ezért légy előrelátó! A nyári termésből néhány paradicsomot, paprikát, uborkát, stb. hagyj jól beérni, majd a magokat gyűjtsd be. Száraz hűvös helyen tartsd, majd márciusban ültesd el kis poharakba, cserepekbe. Ha nincs üvegház vagy fóliasátor, ez a néhány cserép biztosan elfér majd az ablakban is. A gyerekeknek jó szórakozás lesz a kibúvó magvakat figyelni, Neked pedig „házi” palántád lesz! A már korábban elültetett hagymával, fokhagymával is lehetsz előrelátó. Ha látod, hogy felmagvasodik, egyet-kettőt hagyj beérni. A magokat következő évben elszórhatod, ezekből tökéletes dughagymát nevelhetsz, így a rákövetkező évben már azt sem kell megvenned!
Ha már most azon gondolkodsz, milyen finomságok készülnek majd a saját terményeidből, irány RECEPT rovatunk!
Legújabb cikkeink
jeles napok
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Beszélgessünk a szőnyegekről – interjú egy igazán otthonos témában
Akár otthon dolgozunk, akár csak pihenni térünk haza, az ősz mindig...
A csíkmadarasi Zsigmond Malom Fogadó története
A csíkmadarasi Zsigmond Malom panzió története több mint egy...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Receptek Neked
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Progamok vidéken
„A tradíció úgy éli túl, ha megújul” – invitáló a Hagyományok Háza kiállítására
A „Pixel és folklór” tárlat rendhagyó címében maga az üzenet is...
12. Sajtmustra és Sajtvásár Martonvásáron 2024
Sajtmustra és Sajtvásár 2024-ben sem marad el a Sajtmustra, melyet a...
EmpowerHER Balaton – a konferencia, ahol mindenki főszereplő
Szeptember 27-28-án ismét megrendezésre kerül, Balatonalmádiban a...