Kert, ami van! – itt a tavaszi palántázás ideje
Májusban jön el a szabadföldi palántázás ideje. Miközben fő segítőmmel, Márton kertésszel ültettük a paradicsomot, a zellert és a többieket, már tudtam, hogy a tavaszi palántázásról szóló cikk címe ez lesz: Kert, ami van. És hogy miért? Mert nincsen lehetetlen, még a rossz minőségű talaj, vagy az olyan udvar, ahol nincsen konyhakert sem lehet gátja néhány palánta elültetésének és nyáron a róluk szüretelt friss zöldség élvezetének. A mi udvarunk az előbbi kategóriába tartozik, és a talajcsere sem hozott látványos eredményt, ezért nem volt más hátra, mint más oldalról megközelíteni a problémát. Egyik szomszédom adta az ötletet, hogy kosarakba telepítsük a veteményest!
Minek mikor van a palántázási ideje?
Kezdő kertészeknek különösen ajánljuk, hogy ne vegyenek meg minden palántát a piacon, ami tetszik, hiszen, ha szeretnék, hogy sikerélményük legyen, érdemes egy kicsit kérdezősködni. Mit és mikor érdemes palántázni? Most van itt az ideje a paradicsom, a zeller és a fűszernövények elültetésének. A meleg napok beköszöntével lassan folytathatjuk majd a paprika, padlizsán és uborka ültetésével a sort. Csinosítsd az ültetvényt saját készítésű és praktikus növényjelölőkkel!
Hogyan gondozzam?
Ha hozzánk hasonlóan cserépbe, vagy kosárba telepíted a konyhakertet, sokkal gondosabban kell figyelni az öntözésre, ugyanis a föld így gyorsabban kiszárad. Amennyiben van rá lehetőséged, öntözz esővízzel, ami nem csak környezet-, és pénztárcakímélő, hanem a növények is sokkal jobban szeretik. A másik tényező, amit már az ültetéskor figyelembe kell venni, hogy a növénynek elegendő mennyiségű föld jusson, amiből ki tudja nevelni termését bőséggel. Ezért nálunk egy kosárba 2-4 palánta került, a kisebb kosarakba pedig fűszernövény magokat vetettünk.
Érdemes a faparadicsom, a fürtös paradicsom vagy a paprika mellé a palántázást követően néhány nappal karót szúrni. Ezzel a magasra növő zöldségünket kikötözve „tehermentesíthetjük” azt. Meghálálja, nem fog összeszakadni a termés súlya alatt és a nyári zivatarok is kevésbé törhetik össze.
Mennyit ültessünk?
A piacon a kofák sokszor szeretnék, ha minél több palántával térnénk haza. Akadnak azonban olyanok is, akik inkább lebeszélnek. Ilyen volt a mi palánta árusunk is, akitől megtudtam, hogy például négy tő paradicsommal egész nyáron elláthatom a családomat. A titok abban rejlik, hogy ez a négy palánta négy különböző fajta legyen, van benne korai, koktél, fürtös és karós. Két tő zeller bőven fedezi a leveshez szükséges mennyiséget, ugyanis szépen megbokrosodik. A kabakosokból -tök, cukkini, patisszon, dinnye stb. – elegendő egy-két bokrot ültetni, folyamatosan terem majd, csak győzzük megfőzni! Ezeket a tökféléket nyugodtan ültethetjük magról is, de figyeljünk rá, hogy a bokroknak bőven legyen hely és tápanyag. Nem véletlen, hogy a paraszti portákon ezek a bokrok sokszor a trágyakupacok közelébe kerültek. És még sorolhatnánk… Érdemes egy kis időt szánni a vásárlásra és kifaggatni olyat, aki ért hozzá.
Nevelj magad palántát!
Palántát nevelni nagyszerű dolog, ha még nem tetted, próbáld ki! Hipp-hopp eljön a jövő évi palántázás ideje, ezért légy előrelátó! A nyári termésből néhány paradicsomot, paprikát, uborkát, stb. hagyj jól beérni, majd a magokat gyűjtsd be. Száraz hűvös helyen tartsd, majd márciusban ültesd el kis poharakba, cserepekbe. Ha nincs üvegház vagy fóliasátor, ez a néhány cserép biztosan elfér majd az ablakban is. A gyerekeknek jó szórakozás lesz a kibúvó magvakat figyelni, Neked pedig „házi” palántád lesz! A már korábban elültetett hagymával, fokhagymával is lehetsz előrelátó. Ha látod, hogy felmagvasodik, egyet-kettőt hagyj beérni. A magokat következő évben elszórhatod, ezekből tökéletes dughagymát nevelhetsz, így a rákövetkező évben már azt sem kell megvenned!
Ha már most azon gondolkodsz, milyen finomságok készülnek majd a saját terményeidből, irány RECEPT rovatunk!
Legújabb cikkeink
jeles napok
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Tekintetek a nagyvilágból – interjú Kónya Péter fotóssal
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Kónya Péterrel...
Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor...
Receptek Neked
Két lélekmelengető receptötlet a szürke téli hónapokra
A karácsonyi dínomdánomnak már vége, beköszöntött a kicsit komor...
Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével
Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a...
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....
Progamok vidéken
Advent a kastélyban
Miként lehetne stílusosabb módon köszönteni az idei adventet, mint...
Szarvasgombatúra És Főzés Olasz Módra
Jártál már olyan szarvasgombatúrán, melyet egy olasz vacsoraest...
Meghívó a budapesti Monet kiállításra
Egy ikonikus festőművész házában és kertjében vendégeskedni...