A legjobb vidéki éttermek – a Dining Guide TOP 100 listáján az éttermek fele vidéki
Hatalmas elismerést kapott a vidéki gasztronómia, a legjobb vidéki éttermek ismét taroltak a Dining Guide TOP 100 2023-as listáján, ugyanis a 100 legjobb étterem fele vidéken található, összességében pedig nyolcvannál is több vidéki éttermet ajánl a guide az ország minden pontjáról. Lássuk, kik ők!
Vidéki a legjobb étterem
Az év legeslegjobb étterme, a „best of the best” a budapesti Stand Étterem lett, séfjeik bezsebelték Az Év Séfje és Az Év Ifjú Séf Tehetsége Díjakat is. Rögtön utánuk az idei TOP 100 lista első helyén azonban egy vidéki étterem, mégpedig a tatai Platán Gourmet Étterem szerepel, melynek névadója a festői Öreg-tó partján egy hatalmas platánfa, melynek árnyékában ebédelni a legforróbb nyári napon is üdítő élmény. A tavalyi évhez hasonlóan a TOP 10-ben még egy vidéki étterem, az esztergomi 42 Restaurant & Bar is helyet kapott.
Rókusfalvy Fogadó – Etyek
TOP 10 Vidéki étterem
Az ország minden pontjáról szerepelnek éttermek a Dining Guide 2023-as étteremkalauzában. Ha csak a TOP 10 Vidéki Étterem listát nézzük is, szinte minden régió képviselteti magát. Stílusban is van választék bőven, attól függően, hogy elegáns vagy kiránduláshoz illő helyet keresünk. Tata és Esztergom mellett például a dánszentmiklósi Botanica, Encsről az Anyukám mondta, a Kistücsök Food & Room Balatonszemesen vagy a villányi Sauska 48, a balatonfüredi MÓR24 és a Csopaki Resti by Laurel is az előkelő TOP10-ben szerepel.
Hotel Botanica – Dánszentmiklós
A megyeszékhelyek közül Egerben a Macok Bisztrót, Debrecenben az Ikont, Győrben a Lamareda Éttermet, Miskolcon a Végállomást, Pécsett a Morzsát, Veszprémben a Villa Medicit és a Nosztalgia Gardent, Szegeden pedig az Alabárdost és az Alkimistát ejtsük mindenképpen útba. A főváros szomszédságából a budaörsi Rutint és Flyby Steakhouse-t, Pilisvörösváron a Stubet, Etyeken pedig a Rókusfalvy Fogadót ajánlják. A Dunakanyar irányában pedig az Év Fenntartható Étterme díjjal kitüntetett Natura Hill Zebegényt tegyétek bakancslistára.
A nagyobb városok mellett, ne feledkezzünk meg az egészen pici falvakról sem, ahol szintén elképesztő gasztrokalandok várnak ránk – a Baranya megyei Hosszú Tányér egyenesen Hosszúhetényből vagy a GÓRÉ Kisharsányból.
GÓRÉ Étterem – Kisharsány
Mint minden mezőnyben, itt is vannak „új arcok”. Az előkelő 26. helyen debütált a dánszentmiklósi Botanica. Elsőként szerepel a gasztrokalauzban a Tisza-tavat képviselve a Sulyom Tájétterem Sarudról, a kéthelyi Lokál 47, a tarcali Bobajka, a Iszkor Mályinkáról vagy a Bori Mami Étterme Gyöngyösről.
Még mindig domináns a Balaton és a Balaton-felvidék, a 100-as listán a vidéki éttermek harmada ebben a régióban található. Balatonfüred büszkélkedhet a legtöbb, négy étteremmel is a kategóriában a MÓR 24 mellett a Vasüzlet Étterem, Sparhelt Bistro és a Noon Étterem is a városban taláható. Ha inkább falusi környezetbe vágynál, akkor rögtön mellette Balatonszőlősön a Szőlősi Kocsma remek választás, a szőlőlankák között pedig a Casa Christa, az első magyar agriturismo teraszán lassulhatunk, mely Az Év Szerethető Étterme 2023 díjjal is büszkélkedhet. Ha pedig tókerülésen vagyunk, akkor az alábbi állomásokat érdemes bektatni: a Tihanyi Vinarius, Szigligeten a Villa Kabala, Badacsonytomajban a Hableány Bisztró vagy Fonyódon a Konyhám stúdió 365. A Balaton-felvidék bájos falvaiban is remek gasztrokalandok bújnak meg, Zánkán a Neked főztem, Kapolcson a 84 Bisztro, míg Köveskálon a Mi A Kő étterem is megér egy vagy több találkozást.
Mi A Kő Étterem – Köveskál
Ha lenne feltörekvő kategória, akkor azt mi az alföldi régiónak adnánk, ugyanis számos elsőbálozó étterem került be a bemutatott kétszáz étterem közé. Az előkelő 57. hellyel díjazták a szarvasi Újváros Bisztrót, de ha Kunmadarason jártok, ne hagyjátok ki a Ferdinánd Bisztrót, Békéscsabán pedig két helyre is betérhettek: Veszely Csárda és Kisvendéglő a Hargitához.
Neked Főztem – Zánka
A Dining Guide TOP100 lista értékelési módszertanáról…
A Dining Guide 2005 óta osztja ki az Év Étterme és a TOP 10 étterem díjakat. Az elmúlt közel 20 évben a hazai éttermek fejlődésével, a gasztro vendéglátás minőségi átalakulásával az Étteremkalauz összeállításának módszertana is folyamatosan fejlődött. Az eredmények megbízhatóságának zálogaként tekintenek a szervezők a függetlenségre és a szakmaiságra. Fontos kiemelni, hogy az anonim módon zajló tesztelések során a tesztelők étkezését minden esetben a Dining Guide fizeti, illetve az éttermeket díjmentesen listázzák.
Az idei kiadványban 200 étterem mellett 15 cukrászda is helyet kapott. Új kategóriaként pedig a TOP 10 luxusszállodát és az alternatív vendéglátás kiemelkedő hazai szereplőit is megismerhetjük.
Tegyétek bakancslistára a legjobb vidéki éttermeket! Szerezzétek be a Dining Guide TOP 100 kiadványt!
Képek: az éttermek közösségi oldalairól
Nézd meg azt is, mely vidéki éttermek kaptak elsőként Michelin-csillagot és kik kerültek a világ legrangosabb gasztronómiai kalauzába, a Michelin Guide-ba 2022-ben!
Legújabb cikkeink
Jeles napok
Legolvasottabb
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Fenntartható, céges csapatépítő rendezvényhelyszínek vidéken
A fenntarthatóság iránti elköteleződés ma már nemcsak a mindennapi...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Progamok vidéken
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...