Pünkösdi programok vidéken 2023-ban

Programajánló

2023-ban május 28-án és 29-én ünnepeljük Pünkösdöt. Összegyűjtöttünk szerte az országból – és azon túlról is – egy csokrot az idei pünkösdi vidéki programokból, de mielőtt bemutatnánk őket, ejtsünk néhány szót erről a csodás tavaszi ünnepről.

Pünkösd ünnepe a kereszténységben, pünkösdi hagyományok és jelképek

Pünkösd, a Húsvéthoz igazodó mozgó ünnep, idén május utolsó hétvégéjére esik. Hagyományos, egyházi értelemben a Szentlélek eljövetelének, kiáradásának ünnepe. A keresztény világ legnagyobb és legrégibb ünnepei közé tartozik, gyökerei őskeresztény időkben erednek. A pünkösd elnevezés a görög ’pentekoszté’ szóból származik, aminek jelentése ’ötvenedik’. Ez arra utal, hogy a Szentlélek eljövetelét a kezdetektől a Húsvét utáni ötvenedik napon ünnepelték. „Isten lelke”, vagyis a Szentlélek leggyakoribb és legrégebbi ábrázolása a csőrében olajfaággal repülő galamb, ami nem mellesleg manapság a béke, valamint az Isten és ember közötti megbékélés egyetemes szimbóluma is.  Pünkösdkor a piros színt jelképező Szentlélek tiszteletére a misét celebráló papok piros ruhába öltöznek és hozzá piros stólát vesznek.  A piros szín a magyar, pünkösdhöz kapcsolódó néphagyományban is megjelenik, és ezért nevezzük pünkösdi rózsának az ekkortájt nyíló illatos bazsarózsát.

Pünkösdi programok vidéken 2023

Pünkösdi programok vidéken országhatáron innen és túl

 

1. Pünkösdi Virágálom Székesfehérváron 2023. május 26-29.

Idén is virágba borul a megyeszékhely belvárosa a Fő utca és a Városház tér között a helyi virágkötő mestereknek köszönhetően. Az Országalma is ünnepi öltözéket kap, egy színpompás, pazar virág köntöst, amit a kötőmesterek közösen készítenek el.  A megnyitó pénteken 17 órakor kezdődik virágkompozíciók bemutatásával és galambröptetéssel. Családi programok és koncertek is várják a látogatókat.

 

2. Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék 2023. május 27-28.

A kultúra, a gasztronómia jegyében zajló, két felejthetetlen napot ígér a „Gasztrofalu” az ide látogató vendégeknek. Utcabál, koncertek, családi élmények, és hűvösen barátságos nyitott pinceajtók várnak bennünket a Villányi Borvidéken, Palkonyán, Pünkösdkor.

 

3. Pünkösdölés Hollókőn 2023. május 28-29.

A Nógrád-megyei világörökségi faluban idén Pünkösdkor a hagyományőrzésé a főszerep. Hollókő Ófaluban és a Hollókői Várban zajlanak majd az ünnepi rendezvények, amiknek sikerét a híres, palóc vendégszeretet garantálja.

Pünkösdi programok Hollókőn 2023

Fotó: holloko.hu

4. Csíksomlyói Búcsú 2023. május 25-29.

A csíksomlyói búcsújárás régi hagyománya a középkorig vezethető vissza és a székely nép Mária-kultuszáról, Szűz Mária iránti nagy tiszteletükről mesél. Csíksomlyó, amellett, hogy híres, ősi búcsújáró hely, évszázadokon keresztül a katolikus vallású székelyek szellemi központja is volt önálló településként.  A csíksomlyói zarándoklat manapság a legnagyobb, magyar ajkú híveket és zarándokokat megszólító, Pünkösd idején megtartott keresztény búcsú a világon.  Az eseménynek több helyszín ad otthont, csúcspontja pedig a csíksomlyói Mária-kegyhelyre, a csodatévő Mária szoborhoz való zarándoklat melyen százezrek vesznek részt minden évben.

Csíksomlyói Búcsú 2023

Fotó: Gecse Noémi

5. Lélek Fesztivál Szombathely 2023. május 19-20.

A Lélek Fesztiválra azoknak érdemes ellátogatni, akik a keresztény hitükre támaszkodva lélekben is szeretnék átélni az ünnepet. A Lelkes Napokként is emlegetett esemény főként a keresztény fiatalokat szeretné megszólítani és értékes kapcsolódási pont a hívők, a Szentlélek, és Pünkösd ünnepe között.

 

6. Füzéri Pünkösdi Fesztivál 2023. május 27-28. – Füzéri Vár 

A két napos Pünkösdi Fesztivál kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas programokat kínál a Füzéri Várban: a várkatonaság bemutatója, a bajviadalok mllett egész nap népi játszóház, középkori mesterségbemutató, tárlatvezetések és kézműves foglalkozások színesítik az eseményt. A programok során közreműködik az Anjou Történelmi Társaság, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület, a Hunyadiak Örökében Történelmi Hagyományőrző Egyesület és a Kalandozó Komédium. 

 

7. Pünkösdi Bortúra Szentbékkállán 2023. május 27-28.

15 éves hagyomány a Pünkösdi Bortúra Szentbékkállán, melyet idén is megrendeznek a környék borászatai. Az eseményt május 27-én 18 órakor Stella Szigethy Itthon-otthon című kiállításával nyitják meg a Kultúrházban. Május 28-án 10 órakor a 750 éves település tiszteletére ünnepi szentmisével folytatódik a rendezvény, a bortúra pedig 14 órakor indul a Fekete-hegyre, melynek során az érdeklődők a Káli-medence csodálatos szőlőlankái között kanyarogva ismerhetik meg a helyi borászok munkáját. 

 

8. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál 2023. május 26-28.

Május 26-án reggel zarándoklattal veszi kezdetét a II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál. Ezt követően a Zichy-kastély ad otthont a háromnapos rendezvénynek, ahol olyan programokon vehettek részt, mint a 30Y Kocsmakoncertje, vagy a Vígszínház színészének, Wunderlich Józsefnek a Szívre megy című előadása.

Pünkösd után kezdenek nyílni a levendulák. Olvasd el levendulás cikkeinket is!

Levendulás nyári receptek

Levendula illatpárna készítése

A levendulatermesztés története

A levendula felhasználási területei, hatásai

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!