Tegyük el a nyarat! – Bodzaszerelem
A májusi esték balzsamos illatai közül ezekben a hetekben bódítja rajongóit a bodza. Gyönyörű fehér virágaival, édes, fűszeres illatával sokunkat arra ösztönöz, hogy ezt az élményt megőrizzük, és üvegbe zárjuk a későbbi időkre, a téli hónapokra. Szerencsére számos lehetőségünk van arra, hogy megpróbálkozzunk a lehetetlennel, és a varázslatos ízeket csinos kis üvegekbe töltsük.
Aki nem akar lemaradni a bodzavirágzásról, hamarosan szüretelje le a hatalmas virágtányérokat a kertjéből vagy keljen útra bodzavirágot szedni. Májusban és ha szerencsénk van, mg június elején is szüretelhetjük a fekete bodza virágát. Felhasználása sokoldalú, készíthetünk belőle szörpöt, azonnali fogyasztásra hűsítő bodzaitalt, bogyójából lekvárt, megfázás esetén pedig teája enyhítheti tüneteinket. Néhány recepttel szeretnénk kedveskedni és van egy meglepetésünk is, ami nem kifejezetten magyar recept, de a bodzarajongóknak biztosan bekerül a receptes füzetébe!
Hol szedjünk bodzát?
A bodza rendkívül igénytelen és agresszívan növő növény, ha valahová beteszi a lábát, onnan nehéz lesz kitessékelni. Éppen ezért sok helyen találkozhatunk vele. Ha nincsen saját bodzánk, útmentén, kirándulás közben tudjuk szüretelni virágát, majd augusztus elején az érett bogyóját. Jó tanács, hogy a forgalmas utak mellett ne szedjük, mert azok a virágok szennyezettek lehetnek, ami a felhasználás során kiázik és így bekerülhet a szervezetünkbe.
A bodza élettani hatása
A bodzát nem csak kellemes íze miatt érdemes felhasználni, hanem mert virága kiváló antioxidáns forrás és gazdag flavonoidokban is. Bogyójának magas a C vitamin tartalma, emellett érdemes számbavenni ásványianyag (magnézium, vas, foszfor, kalcium, kálium), valamint fehérje, A és B vitamin tartalmát.
Bodzaital recept
4 l felforralt és lehűtött vízbe fejjel lefelé fordítva beleteszünk 20- 30 darab bodzavirágot. Hozzáadunk 2 kg cukrot, vagy gyümölcscukrot, 1 doboz citrompótlót és 3-4 darab szeletelt citromot. 24 óráig állni hagyjuk, majd leszűrjűk. Fogyasztás előtt tetszés szerint hígítsuk. Pár nap után, ha nem fogyott el, hűtőben tárolva még élvezhetjük a nyári melegben.
Bodzaszörp recept
20-30 darab bodzavirágot tisztítsunk meg a szárától és a vastagabb erektől, majd óvatosan mossuk meg. Ne áztassuk a vízben, mert akkor értékes anyagokat veszíthetünk. 2 liter vizet forraljunk fel 1 kg 60 dkg cukorral vagy gyümölcscukorral. Ha kihűlt ízesítsük citrommal vagy citromsavval, addig amíg egy kellemes limonádéízt nem kapunk. Ha citromot használunk zavaros lehet a végeredmény és előfordulhat, hogy rövidebb ideig áll el. A citromsavval ezeket elkerülhetjük. Ezt követően egy nagyobb befőttes üveg aljába tegyük bele a virágokat és öntsük rá az elkészített szirupot. Körülbelül három napig áztassuk, majd szűrjük le egy sűrű szövésű anyagon, például konyharuhán keresztül. Olyan ruhát használjunk, amit később is erre a célra szánunk, ugyanis a bodzaszörp megfogja az anyagot, amit nekem még sosem sikerült tökéletesen kimosni. A kapott szirupot újra forraljuk fel és végül töltsük üvegekbe az elkészült szörpöt. Jégkockával és friss citromfű vagy menta levelekkel kínálva biztosan nagy sikert aratunk majd vele.
Bodzatea
A bodza szárított virágából készült teát megfázás esetére ajánljuk immunrendszer serkentő és izzasztó hatása miatt. A szintén most nyíló hársfa virágából főzött teával együttes kúra nem fog csalódást okozni.
Általában megelégszünk a bodza virágából készített szörppel és megfeledkezünk a vitamindús sötét bogyókról. Nagyon finom lekvárt és szörpöt lehet belőle készíteni.
Bodzalé recept
Friss, érett bogyóból készítjük. A bogyókat villával fejtsük le a tányérokról. Így az időspórolás mellett a kezünket sem fogják feketére a bogyók. Kilónként készítsünk elő 25 dkg cukrot és 1 teáskanál fahéjat. A megtisztított bogyókat még nyersen paszírozzuk át egy szitán. Az így kapott levet a cukorral és a fahéjjal kb. 5 perc alatt főzzük fel. Az elkészült bodzalevet még melegen töltsük üvegekbe. Hígítás nélkül fogyasztandó.
Bodza lekvár recept
A léhez hasonlóan készítjük elő a gyümölcsöt. 1 kg bogyóhoz 1 kg meghámozott és felaprított almát adunk. Elkezdjük főzni, majd amikor már kezd szétfőni a bodza és az alma, cukrot adunk hozzá. Azt szokták mondani, hogy a jelenlegi mennyiség harmada szükséges, ezért érdemes lemérni előre a főzőedényt, hogy tudjuk mennyit nyom a félig főtt lekvárunk. A cukor hozzáadása után sűrűre főzzük és melegen üvegekbe töltjük. Érdemes kipróbálni további gyümölccsel kombinálva, például a bodza-alma-feketeszeder remek ízharmóniát eredményez.
Meglepetés recept: Bodza palacsinta
Hozzávalók:
12-16 bodzavirág, 25 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dl szódavíz, 2 evőkanál cukor. A sütéshez olaj.
Elkészítés:
A bodzavirágot óvatosan megmossuk. A többi hozzávalóból sűrű palacsintatésztát készítünk. A virágokat a száruknál fogva belemártjuk a palacsintatésztába és a forró zsiradékban kisütjük. Porcukorral megszórva melegen tálaljuk. Ínyenceknek ajánljuk vaníliaszósszal vagy vaníliafagylalttal, de lekvárral és friss gyümölcsökkel fogyasztva is mennyei.
Figyeljünk rá, hogy a virágok szárát ne együk meg!
TIPP!
Ha lemaradnál a virágzásról, vagy nincs lehetőséged saját magad elkészíteni a recepteket, a termelői piacokon bőséges most a kínálat a házi bodzaszörpökből.
Legújabb cikkeink
Jeles napok
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
12 lakberendezési üzlet, ahol a vidéki stílus garantált
Bár a vidéki stílus egy konkrét kategória, de többféle változata,...
Új egységgel bővült hazánk egyik legnépszerűbb vidéki szálláshelye
Nagy lendülettel, a szokásos hétköznapi sebességgel száguldok,...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Progamok vidéken
Receptek Neked
Birsalmasajt, ahogy nagymama készítette
A gyermekkornak sokféle íze lehet, a szerencséseknek biztosan...
Másodérésből első osztályú fűszeres füge chutney
Nem is lehetne szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése és...
Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...