Történelem a tányérban: A borleves

A borleves készítésének hagyományát sváb telepesek hozták magukkal évszázadokkal korábban hazánk – az akkori Magyar Királyság- területére. A recept főként a Dunántúlon és a Duna mentén, paraszti és kispolgári körökben terjedt el.
Sváb ősökre emlékezve
A németajkúak betelepítései az 1690-es években kezdődtek I. Lipót király idejében, utána több hullámban ismétlődtek Mária Terézia és II. József uralkodásakor. Az Oszmán Birodalom megszállása alól éppen csak fellélegzett ország számos vidéke a korábbi harcok alatt elnéptelenedett. Ezeken a területeken jó szolgálatot tettek a különböző kiváltságok fejében letelepedett németajkú – főleg sváb – családok. Voltak közöttük ügyes iparosok – például fémművesek, bányászok- és akkortájt korszerűnek számító föld,- és szőlőművelési kultúrával rendelkező parasztok is.

Sváb tájház konyhája, Mór – www.lambergkastely.hu
Leleményes konyha szülötte a borleves
A „svábok” szorgalmas, spórolós emberek hírében álltak, s rendkívüli mértékben voltak képesek a gyarapodásra. Találékonyságukról is ismerték őket, ami természetesen konyhaművészetükben is megmutatkozott. Nem meglepő tehát, hogy a borkészítés és takarékosság mestereinek köszönhetjük a ’Weinsupn’, vagyis a borleves receptjét.
Mérsékelten édes fogásról van szó, levesnek, vagy desszertnek is készülhet. Tradicionálisan csak száraz fehérborból készült, és családi, vagy más ünnepekkor- például karácsonykor, Márton-napkor– tették asztalra a sváb asszonyok.
A Móri Borvidéken a borlevest úgy is fogyasztják, hogy kvircedlit –csodásan mintázott, hagyományos sváb száraz süteményt – mártogatnak bele.
A borleves receptjét itt találod – ahogy mi készítjük!
Szereted a gasztronómiai történeteket? Olvasd el a farsangi fánk és a kuglóf eredetéről fennmaradt elbeszéléseket is!
Szerző és kiemelt kép: Elekes-Vécsei Nóra
Neked ajánljuk

Pinceszer
Régi nagy kedvenc filmem a Makk Károly rendezésében készült...

ORMÁNSÁGI BŐKÖZ FESZTIVÁL 2025 – JUBILÁLÓ ESEMÉNY
2025-ben, már tizedszerre rendezik meg a Bőköz Fesztivált...

Online vagy helyi bolt? A vetőmag vásárlás dilemmája és a mi megoldásunk
A vetőmagvásárlás kihívásai a modern világban A mai gazdálkodók...

Mindenütt jó, de … – vendégségben Kiss Gabi lakberendező vidéki otthonában
„Mindenütt jó, de a legjobb otthon”- tartja a mondás, mely különösen...

Szüretelők tortája – kedvenc sütés nélküli szőlős receptünk
A ősz közeledtével felébred az emberben a friss gyümölcsök iránti...

Így készül a szilvalekvár sütőben.
Dédnagymamáink, nagymamáink jóval népesebb családokban éltek, mint...