7 termelői piac Budapesten

Konyhánk és kamránk

Nagyszüleink idejében nem volt kérdés, hogy hol szerzik be azokat az alapanyagokat, amelyek hiányoznak a konyháról. Bizony, a piacról. Szerencsére napjainkban egyre több termelői piacra bukkanhatunk, nemcsak vidéken, hanem a fővárosban is. Ezekből hoztunk egy válogatást.

Miért jó piacra járni?

Az igazság az, hogy piacozni egy életérzés. Egy olyan lelassuló tevékenység, ahol nemcsak a kosarunk lesz tele a vásárlás végére, de a lelkünk is. Azon túl, hogy friss, ínycsiklandó alapanyagokhoz juthatunk hozzá, mindig lesz pár kedves szó az árusok részéről. Mikor fordul elő egy nagyáruházban, hogy a becsomagolt paradicsom felett receptcsere történik? Szinte soha. A piacon ellenben ez rendszeresen megesik, és a paradicsomon még csomagolás sincsen.

termelői piac, szimpla kert

A piac nemcsak bevásárlás, de társasági esemény is, ahol a gazdákkal, barátokkal, ismerősökkel találkozva, meg lehet kicsit állni, beszélgetni, lelassulni. Ennél, kevesebb jobb dolgot tudunk elképzelni a mai rohanó világukban. Illetve talán még egyet, azt a sok finomságot, amit a piacon megvehetünk.

1. Czakó Termelői Piacz

Nyitva: szombatonként 8.00-14.00 

Helyszín: 1016, Budapest Tigris u. 62.

Információ: https://www.facebook.com/czakotermeloipiacz

A Tabán legöregebb házának kertjében, egy régi présház udvarán található a Czakó Kert termelői piaca. Egy ideje a kertből a Tigris utcára költöztek az árusok, de változatlan minőségű áruikkal várják a vásárlókat. A piac létrehozásakor alapgondolat volt, hogy az ország legjobb termelői számára biztosítsanak egy budapesti helyszínt. A szezonális zöldség, gyümölcsökön túl, igazi különlegességekkel találkozhatunk itt. A gyógynövényes sajtokon át a kovászos pékárukon keresztül a lekvárokig, mézekig, mikrozöldekig nagyon széles, izgalmas a paletta.

Rendszeres programjaik vannak, idén februárban a fánk, a tésztabatyu, a lángos és a raclette lesznek fókuszban egy-egy szombaton.

czakó, termelői piac

Friss mikrozöldek a MikroManna vertikális farmjáról

2.Vahot utcai piac, egykori MDF-s piac

Nyitva: szombatonként 6.30-13.00

Helyszín: 1119, Budapest, Vahot u.8.

Információ: https://www.facebook.com/pages/Vahot-utcai-termel%C5%91i-egykori-MDF-piac/2211495872421329

A Vahot utcai piac a Kelenföldi városközpontban 1979 óta működik. Valószínűleg az egyik legrégebbi múlttal rendelkező piac, ahol mindig vidéki termelőktől, gazdáktól vásárolhattak a fővárosiak. Igazi színes hangulat fogadja az ideérkezőket, ahol a friss alapanyagokon túl bolhapiacon is nézelődhetünk. Rengeteg árus, hatalmas alapterületen árulja a zöldségeket, gyümölcsöket, házi kolbászt, pékárukat és ez a sor szinte végtelen. Legutóbbi látogatásunkkor gluténmentes standot is találtunk. A helyszín, a 4-es metró átadása óta, nagyon könnyen megközelíthető.

termelői piac, vahot

3. Római parti Piac

Nyitva: szombatonként 8.00-13.00

Helyszín: 1031, Budapest, Nánási út 47-49

Információ: https://www.facebook.com/RomaipartiPiac/?ref=page_internal

A Római parti Piacra igazán illik, hogy több, mint piac. Mivel biciklivel is megközelíthető a Duna parton, remek kirándulási célpont lehet az egész családnak.

Az alapanyagokon kívül, sokféle ételstandot is találhatunk, amelyek mellett nem lehet elmenni kóstolás nélkül. A gluténmentes fánkoktól elkezdve, a kürtőskalácson át, a lángosig, sült kolbászig, minden megtalálható.  Természetesen a „klasszikus” piaci árusok is jelen vannak, vásárolhatunk szezonális zöldséget, gyümölcsöt, kézműves pékárukat, tésztákat, paradicsom szószokat, szörpöket, lekvárokat.

Római piac

4. Biokultúra Ökopiac

Nyitva: szombatonként 6.30-13.00

Helyszín: 1124, Budapest, Csörsz u. 18.

Információ: https://www.okopiac.hu/

Közép-Európa legnagyobb, ellenőrzött ökopiacaként tartják számon a Csörsz utcai ökopiacot. Hatalmas a választék, ezért elmondható, hogy minden egyszerre beszerezhető, a friss és feldolgozott zöldségektől, gyümölcsöktől kezdve, a tejtermékeken keresztül, a pékárún, mézen, süteményeken át, egészen a bio kozmetikumokig.

Rendszeresen vannak ellenőrzések, hogy az termelők biztosan megfeleljenek az öko minősítésnek. A gyerekeket sem kell otthon hagyni, őket a piac területén lévő játszótér várja egy önfeledt játékra.

bioöko piac, termelői piac

5. Pancs- gasztroplacc

Nyitva: vasárnap 9.00-14-00

Helyszín: Élesztőház, 1094, Budapest, Tűzoltó u.22.

Információ: https://www.facebook.com/gasztroplacc/

Aki esetleg átaludta a szombatot, annak egy vasárnapi piacot ajánlunk a figyelmébe. Pest szívében, az Élesztőházban, lassan 9 éve gyűlnek össze a vidéki árusok hétről hétre. Változatos, de mindig friss portékákat találni a Pancson. Kedvencünk a fürjtojásos finomságok és a probiotikus ecetek, de isteni finom házikészítésű süteményeket is be lehet szerezni a vasárnapi ebédhez. Ha pedig megszomjaznánk a bevásárlás közben, az Élesztőházban remek söröket kóstolhatunk.

pancs, termelői piac

6. Szimpla Háztáji Piac

Nyitva: vasárnap 9.00-14-00

Helyszín: Szimpla Kert, 1075, Budapest, Kazinczy u. 14.

Információ: https://www.facebook.com/szimplahaztajipiac

Vasárnapi vásárlók figyelem! Itt egy másik belvárosi hely, ahol egy jó kis piacozással lehet zárni a hetet. Ebédben sem kell gondolkodni, mert minden alkalommal van közösségi főzés. A Közös Lábos közreműködésével a jótékonysági szervezetek önkénteseinek finom főztjét megvásárolhatjuk, s miközben mi jól lakunk, egy jó ügyet is támogatunk. Általában élő zene biztosítja a kellemes hangulatot a vásárláshoz, nézelődéshez, ebédhez.

termelői piac, szimpla

7. Piac a Fekete Macskához

Nyitva: kéthetente vasárnap, reggel 9.00-től

Helyszín: Budapest, 1028, Templom u. 2.

Információ: https://www.facebook.com/piacafeketemacskahoz/

A belváros után ugorjunk ki Hidegkútra, ahol érdemes meglátogatni a két hetente megrendezésre kerülő termelői piacot, amelynek a Klebelsberg Kultúrkúria ad otthont.

Mindig van háztáji tejtermék, zöldség, gyümölcs, házi készítésű pékáru, zakuszka, szörpök, lekvárok, pestok, tészták. Egyszóval minden, ami szem-szájnak ingere. Remek a hely adottsága, hiszen eső esetén sem kell aggódnunk, fedett részen is találunk árusokat.

termelői piac, fekete macska

Kellemes piacozást kívánunk! Nézz szét RECEPT rovatunkban, ha inspirálódnál, mi készüljön a beszerzett finomságokból!

Fotók: a bemutatott piacok oldalairól származnak

Kiemelt kép: Pancs gasztroplacc

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!