Ehető virágok a vidéki kertben
Mit gondoltok, a vidéki kertekben mekkora szerepük van a virágoknak? Tudatosan ültettük őket, vagy csak úgy nyílnak? Nyúlhatunk-e bátran a kert virágaihoz, mint ehető virágokhoz, és vajon hihetünk-e mindenben a bloggereknek?
„Ha növényt ültetsz, azt jelenti: hiszel a holnapban”
Audrey Hepburn
Hogy milyen egy szép vidéki kert, arról megoszlanak a vélemények. De a virágok feltétlenül hozzátartoznak. A kert virágai közt pedig számos olyan van, amelyek nem csak a szemünknek tetszőek, nem csupán illatukkal bódítanak el, hanem akár meg is ízlelhetjük őket.
Halmos Monika fitorapeuta, virág- és borsommelier, számtalan könyv írója és a növények igazi szakérője, több, mint 30 éve kutatja az ehető virágok gasztrotörténetét. Az ehető virágok kultúrájának egyik bölcsője éppen az egyszerű, paraszti kertek és konyhák, a másik vonal pedig a kastélyok arisztokratikus, elegáns virágétel-kompozíciói. Izgalmas és különleges világ, amibe mindenképpen érdemes belekóstolni!
Mert egy virág nem csak egy színes dísz a tányéron, sokkal több annál. Van íze, illata, jelentése. Egyeseket megsüthetünk, megpárolhatunk, megtölthetünk, bundában piríthatunk. Az utóbbi időben divatosak a virágos torták, a virágokkal sütött linzerek, a virágos saláták. A közösségi oldalakon egyre több fotó csábít virágok torkoskodásra. De honnan tudjuk, hogy melyik virág ehető?
Ami természetes, az még nem biztos, hogy jó és veszélytelen. Gondoljunk csak a gombákra, a mérgező növényekre! Az ehető virágok felhasználáshoz szükség van növényismeretre – ezt országszerte számos helyen szakember vezette növénysétán is elsajátíthatjuk.
A közösségi oldalakon fellelhető receptekkel érdemes kesztyűs kézzel bánni – nem mind arany, ami fénylik, nem minden ehető, ami a képen annak látszik! Sajnos, ahogyan mindenben, úgy az ehető virágok terén is megjelennek tévedések. Ilyen például a pipacsszörp, a lilaakác-saláta. Vannak olyan virágok, amelyek a Távol-keleten vadon nőnek, nálunk viszont csak üvegházi termesztésből érhetők el. Ezeket, és minden más, dísznövényként termelt és vásárolt növény tilos elfogyasztani! Ezért a Pinterest képeit is fogadjuk kétkedéssel, vagy kérjük ki a hozzáértő tanácsát!
Étkezési célra csak tiszta, vegyszermentes ehető virágokat használhatunk fel! Az ünnepi tortáknál különös figyelmet kell fordítani arra, hogy a virágok ne virágüzletből származó, dísznövényként árusított virágok legyenek. A dísznövényeknél használt vegyszerek, gombaölők, egyén kemikáliák pillanatok alatt szívódnak fel a torta krémjébe, tésztájába!
Éppen ezért, akinek van kertje, az előtt nyitva áll a lehetőség, olyan növényekkel népesíteni be a kertet, amelyek szépek, illatosak, jóízűek. Így egész évben lesz lehetőségünk friss ehető virágokat szüretelni. És az ehető virágoskert egyben gyönyörűséges, odavonzza a madarakat és a beporzó rovarokat. Természetes szépségével az ékessége lesz a portának. Igazi vidéki bájt kölcsönöz, amit hosszan élvezhetünk, amire büszkék lehetünk.
A legnépszerűbb ehető virágok
- árvácska,
- százszorszép,
- ibolya,
- rózsa,
- levendula,
- sarkantyúka,
- bársonyvirág,
- mézvirág,
- szőlővirág,
- borágó,
- mályva,
- bodza,
- akác,
- búzavirág,
- zsálya,
- sásliliom, árnyékliliom… és a sort még hosszan lehetne folytatni.
Amitől feltétlenül tartózkodj:
- gyöngyvirág,
- leander,
- lila akác,
- sisakvirág,
- liliom,
- pipacs… és még sok más, tehát feltétlenül szükséges a pontos növényismeret!
Az ehető virágok mindegyike „zöld élelmiszer”, termesztésüknél az ökológiai gazdálkodást kell követnünk. Tehát, ha a tudományos oldalról közelítjük meg a kérdést, akkor az ehető virágoskert megfelel a fenntarthatóság, a biodiverzitás, a nem-növekedés kívánalmainak, a komposztálással a hulladékmentességnek… és még hosszan sorolhatnám. De magában egyszerűen bájos, illatos, ízletes, természetes.
Tanácsokért, receptekért, tudnivalókért keressétek Monikát bátran!
A cikk szerzője és a képek tulajdonosa: Halmos Monika
Még több vidéki kertes témával várunk Kertészkedés rovatunkban!
Ehető virág receptért látogasd meg Receptek rovatunkat!
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes, hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Progamok vidéken
Receptek Neked
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...