Húsvéti készülődés barkával

Életünk , Hagyományok , Házunk és kertünk , Húsvét , Lakberendezés

Amikor a húsvéti készülődésre gondolok, gyakran társítok mellé színeket, illatokat és persze barkákat. A nárcisz és az aranyvessző sárgája, a jácint vagy az ibolya édes illata éppúgy hozzátartozik, mint a hímes tojás viaszos fénye. A barka ágai nem illatosak és tiritarkának sem nevezhetők, mégis ott vannak szinte minden ünnepi asztalon. Talán kevesen tudják, hogy a barka a keresztény kultúrkör egyik legnagyobb ünnepének, a Húsvétnak az egyik szimbóluma. Húsvétot megelőző hét vasárnapja Virágvasárnap. Közel kétezer évvel ezelőtt ezen a napon vonult be Jézus Krisztus Jeruzsálembe, akit az ünneplő tömeg pálmaágakkal köszöntött. Ezeket a pálmaágakat jelképezi hazánkban a barka.

Kézzel készült textil nyuszik: Soja Design 

Hirdetés

A barkához számtalan népszokás is kapcsolódik, melyek közül talán a legismertebb a barkaszentelés. Gyermekként is szerettem ezt a szokást. Mindig nagymamával mentem a templomba és én vihettem haza a megszentelt ágakat. E régi szokás szerint a megszentelt barka távol tartja a rontásokat és megvédi a házat a vihartól és a tűztől. A kertbe is mindig jutott belőle, a néphiedelem szerint ugyanis a termést is megóvja a pusztulástól, ha a veteményesbe szúrjuk. A virágvasárnapi misén megáldott barka ágakat a következő év hamvazószerdáján szokás elégetni.

De vajon az mennyire ismert, hogy valójában milyen növény a barka? Tulajdonképpen nem más, mint apró virágok sokasága, amit barkavirágzatnak nevezünk. Fűzfélék virága ez, a virágzatot rejtő rügy pedig a barkarügy. A barka még jóval lombfakadás előtt megjelenik és valójában még akkor a legszebb, mikor a virágzat nem nyílt ki teljesen. Hazánkban sokféle fűzfaj megtalálható, ilyen például a legismertebb kecskefűz, rekettyefűz, vagy az apró szemű gyöngybarka, azaz cinegefűz.

Tudtad? A levágott barkaágat nem érdemes vízbe tenni, ha sokáig szeretnénk megőrizni félig nyílt állapotában. Dekoráció készítéséhez is ebben a formában a legalkalmasabb.

Ha nincsen a saját kertetekben olyan fűz, amiről szedhetnétek barkát vagy természetjárás során sem botlottatok bele, akkor barka ágakért vagy barka koszorúrért nézzetek be az Iringó virágmanufaktúrába. 

A barkaágakra kerüljön húsvéti hímes tojás!

Simon Orsolya írása

Fotók: pixabay, Vidék élet magazin

Neked ajánljuk

Legújabb cikkeink

Kövess minket

A legújabb tartalmak várnak Rád!

Hirdetés
Esküvői fotózás redphoto.hu

jeles napok

Legolvasottabb

{"speed":"","height":"400","pause":"30000"}

Szerintünk

Hírlevél

Iratkozz fel a FRISSEN VIDÉKRŐL hírlevelünkre, hogy ne maradj le újdonságainkról!