Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság

A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak vagyunk benne, hogy sokatoknál tele lesznek – vagy talán már tele is vannak- a polcok sárgabrck befőttekkel, lekvárokkal. Most egy olyan sárgabarackos pite receptet mutatunk, ami nagyon könnyen elkészíthető és a friss gyümölcsökè benne a főszerep.

Sárgabarackos pite recept
hozzávalók (26 cm-es kerek tortaformához)
6-8 szem sárgabarack
200 gramm finomliszt
50 gramm zabliszt
50 gramm nádcukor
110 gramm vaj felkockázva
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál hideg víz
1 tojás
csipetnyi só
egy mokkáskanál sütőpor (elhagyató)
1 teáskanál vanília kivonat, vagy bourbon vanília örlemèny
3,5 dl tej
1 dl tejszín
1 csomag vanília ízű pudingpor
A liszteket a sütőporral és a sóval összekeverjük, beletesszük a vajat és ujjainkkal elmorzsoljuk. Ezután a cukrot a tojást, a vaníliát hozzátesszük, összeállítjuk a tésztát. Gyúrni nem kell, amint nagyjából összeállt, hűtőbe tesszük kb. 20-30 percre, fóliával lefedve. Addig elkészítjük a pudingos krémet. Egy kevés hideg tejben kikeverjük egy lábasban a pudingport, utána felöntjük a maradék tejjel és az összes tejszínnel, és közepes lángon felfőzzük. A barackokat hagyjuk későbbre, hogy ne barnuljanak feleslegesen. Miután elkészült a puding, kimagozzuk és cikkekre vágjuk a gyümölcsöket. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, ujjainkkal eligazítjuk a formában, villával megszórjuk az alját és oldalát. Felöntjük a pudingos krémmel és a tetejére tesszük sorban, egymásnak támasztva a barackszeleteket. Két kört készítünk belőlük. Először kívülről haladunk, egy irányban, majd ha körbe értünk az ellentétes irányba haladva kirakjuk a belső kört is.
Extra tipp: Megszórhatjuk barackokat kb. 1-2 e.k. kristálycukorral, hogy kellemesen karamelizálódjon a sárgabarackos pite teteje.
170 Celsius fokon süssük (alul-felül sütés) kb. 35 percig. Jó étvágyat kívánunk!
fotó: Elekes-Vécsei Nóra
Ha olvasnál még a gyümölcsről, íme néhány meglepő érdekesség a sárgabarackról.
a sárgabarackos pitéhez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban.
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes, hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk

Harangláb, a vidéki kertek tavaszi udvarhölgye és kísérői
Május az a hónap, mely tavasz nevű varázspálcájával szinte minden...

Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe
Március 25-én van Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, mely a római...

Március 21 – Tiramisu Világnap – Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem
Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen...
Progamok vidéken
Receptek Neked

A szenvedélyek szelíd íze: recept ibolyával
Ismersz-e ibolyás receptet? Kóstoltál-e már ibolyás ételt? Az ibolya...

Március 21 – Tiramisu Világnap – Egy kanálnyi boldogság, egy falatnyi történelem
Március 21-én a tiramisu világszerte reflektorfénybe kerül, hiszen...

Medvehagyma pesto
A közelgő medvehagyma szezont nem érdemes kihagyni. Általában...