Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak vagyunk benne, hogy sokatoknál tele lesznek – vagy talán már tele is vannak- a polcok sárgabrck befőttekkel, lekvárokkal. Most egy olyan sárgabarackos pite receptet mutatunk, ami nagyon könnyen elkészíthető és a friss gyümölcsökè benne a főszerep.
Sárgabarackos pite recept
hozzávalók (26 cm-es kerek tortaformához)
6-8 szem sárgabarack
200 gramm finomliszt
50 gramm zabliszt
50 gramm nádcukor
110 gramm vaj felkockázva
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál hideg víz
1 tojás
csipetnyi só
egy mokkáskanál sütőpor (elhagyató)
1 teáskanál vanília kivonat, vagy bourbon vanília örlemèny
3,5 dl tej
1 dl tejszín
1 csomag vanília ízű pudingpor
A liszteket a sütőporral és a sóval összekeverjük, beletesszük a vajat és ujjainkkal elmorzsoljuk. Ezután a cukrot a tojást, a vaníliát hozzátesszük, összeállítjuk a tésztát. Gyúrni nem kell, amint nagyjából összeállt, hűtőbe tesszük kb. 20-30 percre, fóliával lefedve. Addig elkészítjük a pudingos krémet. Egy kevés hideg tejben kikeverjük egy lábasban a pudingport, utána felöntjük a maradék tejjel és az összes tejszínnel, és közepes lángon felfőzzük. A barackokat hagyjuk későbbre, hogy ne barnuljanak feleslegesen. Miután elkészült a puding, kimagozzuk és cikkekre vágjuk a gyümölcsöket. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, ujjainkkal eligazítjuk a formában, villával megszórjuk az alját és oldalát. Felöntjük a pudingos krémmel és a tetejére tesszük sorban, egymásnak támasztva a barackszeleteket. Két kört készítünk belőlük. Először kívülről haladunk, egy irányban, majd ha körbe értünk az ellentétes irányba haladva kirakjuk a belső kört is.
Extra tipp: Megszórhatjuk barackokat kb. 1-2 e.k. kristálycukorral, hogy kellemesen karamelizálódjon a sárgabarackos pite teteje.
170 Celsius fokon süssük (alul-felül sütés) kb. 35 percig. Jó étvágyat kívánunk!
fotó: Elekes-Vécsei Nóra
Ha olvasnál még a gyümölcsről, íme néhány meglepő érdekesség a sárgabarackról.
a sárgabarackos pitéhez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban.
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes, hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Egy téli kedvenc, a gesztenyepüré rövid története
Karácsonyi vásárokban andalogva anyukám mindig gyermekkora sült...
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Progamok vidéken
Receptek Neked
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...
Sütőtökkrémleves, az őszi napok tökéletes fogása
Vannak az ősznek egyértelmű jelei, ilyen például egy tányér gőzölgő...