Sárgabarackos pite recept: omlós és lédús nyári finomság
A napszínű, lédús sárgabarackok idénye javában tart. Biztosak vagyunk benne, hogy sokatoknál tele lesznek – vagy talán már tele is vannak- a polcok sárgabrck befőttekkel, lekvárokkal. Most egy olyan sárgabarackos pite receptet mutatunk, ami nagyon könnyen elkészíthető és a friss gyümölcsökè benne a főszerep.
Sárgabarackos pite recept
hozzávalók (26 cm-es kerek tortaformához)
6-8 szem sárgabarack
200 gramm finomliszt
50 gramm zabliszt
50 gramm nádcukor
110 gramm vaj felkockázva
1 citrom reszelt héja
1 evőkanál hideg víz
1 tojás
csipetnyi só
egy mokkáskanál sütőpor (elhagyató)
1 teáskanál vanília kivonat, vagy bourbon vanília örlemèny
3,5 dl tej
1 dl tejszín
1 csomag vanília ízű pudingpor
A liszteket a sütőporral és a sóval összekeverjük, beletesszük a vajat és ujjainkkal elmorzsoljuk. Ezután a cukrot a tojást, a vaníliát hozzátesszük, összeállítjuk a tésztát. Gyúrni nem kell, amint nagyjából összeállt, hűtőbe tesszük kb. 20-30 percre, fóliával lefedve. Addig elkészítjük a pudingos krémet. Egy kevés hideg tejben kikeverjük egy lábasban a pudingport, utána felöntjük a maradék tejjel és az összes tejszínnel, és közepes lángon felfőzzük. A barackokat hagyjuk későbbre, hogy ne barnuljanak feleslegesen. Miután elkészült a puding, kimagozzuk és cikkekre vágjuk a gyümölcsöket. A tésztát kör alakúra nyújtjuk, ujjainkkal eligazítjuk a formában, villával megszórjuk az alját és oldalát. Felöntjük a pudingos krémmel és a tetejére tesszük sorban, egymásnak támasztva a barackszeleteket. Két kört készítünk belőlük. Először kívülről haladunk, egy irányban, majd ha körbe értünk az ellentétes irányba haladva kirakjuk a belső kört is.
Extra tipp: Megszórhatjuk barackokat kb. 1-2 e.k. kristálycukorral, hogy kellemesen karamelizálódjon a sárgabarackos pite teteje.
170 Celsius fokon süssük (alul-felül sütés) kb. 35 percig. Jó étvágyat kívánunk!
fotó: Elekes-Vécsei Nóra
Ha olvasnál még a gyümölcsről, íme néhány meglepő érdekesség a sárgabarackról.
a sárgabarackos pitéhez hasonló, kipróbált recepteket találsz RECEPT rovatunkban.
Ha nem szeretnél lemaradni a magazin folyamatosan frissülő tartalmairól, iratkozz fel ingyenes, hírlevelünkre! FELIRATKOZOM!
Legújabb cikkeink
Legolvasottabb
Neked ajánljuk
Látogatóban Herczeg Ágota festőművész otthonában
Hajnal van. A felkelő nap első fényei milliárd vakító fénypontként...
Tekintetek a nagyvilágból – interjú Kónya Péter fotóssal
„FlowBalaton alkotói portrék” sorozatunkban ezúttal Kónya Péterrel...
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....
Progamok vidéken
Receptek Neked
Egészben sült oldalas rozmaringos burgonyapürével
Bár az oldalas nem tartozik a diétás fogások közé, ki ne emlékezne a...
Az egyszerű, gyors és finom karácsonyi bejgli receptje
Ez a karácsonyi bejgli recept valóban egyszerű, gyors és finom....
Gesztenyekrémleves, ahogy mi szeretjük
Egy igazán finom téli melengető leves elkészítését szeretnénk most...