A titokzatos vörös és fekete

A vörös és fekete színről nekem egyből Stendhal regénye jut eszembe, ám itt most nem irodalmi kalandozásról lesz szó. Folytatjuk a múlt héten megkezdett utazásunkat a teák birodalmában. A zöld és a fehér tea után most a vérpezsdítő vörös és a felélénkítő fekete tea kerül a képzeletbeli asztalunkra. Indulhatunk?

 

Vörös rooibos tea

A vörös tea igazán izgalmas elnevezés, és akár tévútra is vezethet minket. A teakultúrát magas szinten művelő kínaiak vörös teának nevezik az általunk fekete teaként ismert nedűt. Valójában nem két különböző növényről van szó, a teacserje ugyanaz, hanem az előállítási módjukban térnek el egymástól.

A mi kultúránkban vörös teaként ismert rooibos tea a Dél-Afrikában honos vörös fokföldirekettye. Gondolatban ezt ízlelgetjük most meg egy kicsit. A fokföldi Cedarberg hegység területén élő növény leveleit az ott élő bennszülött törzsek hosszú idők óta fogyasztják üdítőitalként, illetve színezésre is használják.  A leszüretelt leveleket eredetileg a sziklákon zúzták apróra, majd a Napon hagyták megszáradni. A tealevelek feldolgozása során ma sem használnak vegyszereket, és kizárólag természetes módon történik az előállítás: a nyári hónapokban kézzel szüretelik a leveleket, halmokba hordva fermentálják, ekkor nyerik el jellegzetes vöröses barna színüket. A feldolgozás utolsó fázisában gőzzel sterilizálják, illetve szárítják a tealeveleket. Amennyiben a megszárított leveleket nem fermentálják, akkor a kevésbé ismert zöld rooibos teát készíthetjük el a teafűből.

A dél-afrikaiak által roppant módon kedvelt rooibos tea belopta magát más országok, kontinensek lakóinak szívébe is. Természetesen nem véletlenül, hiszen egyedülálló egészségügyi hatásokkal rendelkezik. A rooibos tea koffeinmentes, bővelkedik antioxidánsokban, illetve ásványi anyagokban (cink, mangán, fluor, magnézium, kalcium, réz), viszont alacsony a cserzőanyag tartalma.  Egyéb hatóanyagainak köszönhetően gyulladáscsökkentő, görcsoldó, antiallergén hatással rendelkezik, így asztma, szénanátha esetén is javallt a fogyasztása. Az ideges eredetű fej- és gyomorfájást is képes csökkenteni.  A rooibos tea erősíti a szervezetet az emésztőrendszer felől is, ezzel összefüggésben a különböző bőrproblémák (pattanásosság, ekcéma, pikkelysömör) kezelésére is alkalmazható akár külsőleg lemosásként, akár belsőleg fogyasztva. A dél-afrikai kórházakban a bőrallergiás gyermekeket rooibos teás fürdővel mosdatják panaszaik enyhítése végett.

A vörös rooibos teát a klasszikus módon készíthetjük el: 1 teáskanálnyi teafüvet forrázzunk le 2 dl vízzel. Minél tovább ázik a tealevél, az aromák annál erőteljesebben kiérződnek az enyhén édeskés ízű teán, egyesek szerint kicsit a dióíz is felfedezhető benne.

 

Fekete tea

Úgy látom, hogy sokan száműzték a fekete teát az étrendjükből, pedig véleményem szerint nem szolgál rá a mellőzöttségre. Koffein- és csersavtartalma miatt valóban nem ajánlott mértéktelenül iszogatni, ám nézzük csak, miféle jótékony hatásai lehetnek a fekete teának.

A Camelia sinensis cserje leveleinek fekete teaként való előállításával Indiában (Assam), Kínában (Yunnan) és Sri Lankán (Ceylon) foglalkoznak. A teafajták közül a fekete tea fermentációja a leghosszabb, ennek köszönhetően nyeri el sötétbarnás színét és jellegzetes zamatát, melyeket évekig is megőriz. Emiatt roppant értékesnek tartották a régebbi korokban, Ázsia egyes területein a szárított és préselt fekete tea téglákat pénzként is használták.

A fekete teának Indiában három változata terjedt el: az Assam, a Nilgiri és a Darjeeling. Az utóbbit sokan nem számítják a klasszikus fekete teák közé, mivel forrázata sokkal lágyabb és ízvilága virágporos jelleget mutat. A Darjeelinget egy évben ötször szüretelik, az első szüret márciusra esik, ez az ún. First Flush tea a legjobb minőségű. A következő szüret        júniusban esedékes, ez a Second Flush, amely muskotályosabb ízű, sötétebb színű. Az említett két szüret közé esik az ún. köztes szüret, az In Between szüret. A negyedik alkalom a júniusi és az őszi szüret közé esik, az ekkor leszedett tealevelek adják a legalacsonyabb minőségű teát. Az őszi, Autumnal szüret eredménye a legtestesebb fekete tea.

A fekete tea mindenekelőtt élénkít, így akinek reggel nehezen megy a felébredés, egy csésze fekete tea kitűnő választás.  Ez a teafajta is képes semlegesíteni a szervezetre károsan ható szabad gyököket; baktériumellenes hatása is van, fertőtleníti a szájüreget, segít megelőzni a baktériumok okozta plakkok elszaporodását a fogakon, valamint természetes fluor tartalmának köszönhetően fogszuvasodás megelőzésére is használható.

Mire ügyelj, amikor fekete teát készítesz? A finom, ízletes fekete tea elkészítésének titka az áztatási idő. A fekete teát mindig 90-100 Celsius fokos vízzel forrázd le, Darjeeling és tört levelek esetén legfeljebb 3 percig áztasd, az Assam fekete teát pedig  4-5 percig hagyd állni! 2,5 dl vízhez 1 teáskanálnyi fekete teafüvet adagolj, ám ha teáskannában készíted el, akkor csészénként (2,5 dl) számolva 1 teáskanálnyi tealevél, plusz egy teáskanálnyi a kannának.  A forrázatnak mindig kristálytisztának, tükrösen áttetszőnek kell lennie. Ha a tea opálos, akkor valószínűleg nem volt megfelelően tiszta a tealevél, ilyenkor a következő forrázat előtt érdemes vízzel átöblíteni a leveleket.

Van még néhány, világszerte elismert és közkedvelt teafajta a tarsolyomban, melyek világába szívesen elkalauzollak a jövőben. Addig is próbálgasd, ízlelgesd a zöldet, fehéret, vöröset és a feketét! Merülj el a teák világában és fedezd fel azt a csodát, amit magukban rejtenek!

Szívesen segítek az eligazodásban akár személyesen is a Biotitok Gyógytékában. Ha kérdésed, gondolatod van, keress bátran!

Fotó: sxc.hu, Pintér Bálint, S. Schleicher, Lali Masiera