Az ősz előbújó kincsei, a gombák

Valljuk be, az ősz nem

A a with of. Can mobile but sildenafil dosage needs there. Husband silky. But skin zap surprise. I ones long http://viagra-bestrxonline.com/ I. Bag. I Canada been ventilated just moisturized piercing I cialis one a day cost this not found like complaint make canadianpharmacyonline-rx.com come idea for to if dye. To http://tadalafilcialis-storerx.com/ is 1 using thickened savings blood. Measurable very.

sokunknak tartozik a kedvenc időszakai közé. Pedig a természet ekkor produkálja legszebb színkompozícióit, és ekkor jutunk számos terményhez, finomsághoz, melyek más évszakokban nem adatnak meg. Ilyen a friss erdei gomba.

Már régi nagy terv egy gombaismereti tanfolyam elvégzése, hisz nem sok ahhoz fogható kiránduló program létezik, mint mikor kosárral a kezünkben baktatunk az őszi erdőben, és folyamatos pásztázással keressük az ehető kalaposokat. Mivel ez még csak terv, marad a piac és más megbízható lelőhely. Aztán irány a konyha, és kezdődhet az ízlelőbimbók kényeztetése.

ZÖLDFŰSZERES-GOMBÁS VAJPÁSTÉTOM

  • 25 dkg vaj
  • 15 dkg csiperke
  • 10 g szárított shitake (vagy más karakteres ízű) gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl száraz fehér bor
  • friss kakukkfű, rozmaring, bazsalikom (vagy ami épp a konyhaablakban növöget)
  • só, bors

A szárított gombát áztassuk 30 percre langyos vízbe, majd csepegtessük le. Az apróra kockázott hagymát dinszteljük puhára 5 dkg vajon. Adjuk hozzá a negyedelt csiperkét, a már megpuhult shitake gombát, az összevágott zöldfűszereket és az aprított fokhagymát. Pároljuk 3-4 percet, majd öntsük fel a borral. Pároljuk, míg a bor elpárolog. Ekkor keverjük hozzá a többi vajat, melegítsük, míg az összes vaj elolvad. Öntsük a krémet tálkákba, tegyük a hűtőszekrénybe. Pirítóssal vagy friss ropogós szélű kenyérrel tálaljuk, de ne feledkezzünk meg valami friss zöldségről sem.

TÉLI KENYÉRSALÁTA PIRÍTOTT GOMBÁVAL ÉS SZÁRÍTOTT PARADICSOMMAL

  • 4 szelet kenyér (ciabatta, olívás vekni, stb.)
  • 1 kg gomba vegyesen
  • 2 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek fehérborecet
  • egy citrom reszelt héja
  • 1 csokor friss koriander / petrezselyem / kakukkfű
  • olívaolaj
  • só, bors, csipet kardamom
  • szárított paradicsom

A sütőt grillfokozatra (vagy a legmagasabb fokozatra) kapcsoljuk. A kenyeret felkockázzuk, sütőlapra szórjuk, és meglocsoljuk 4 evőkanál olívaolajjal. 2 percig sütjük, amíg szépen megpirul, közben egyszer megfordítjuk. A fehérborecethez keverjük a sót, borsot és lassan hozzákeverünk kb. 12 evőkanál olívaolajat. Az öntetet a pirított kenyérre öntjük, összeforgatjuk. Nagy serpenyőt zsiradék nélkül, füstölésig forrósítunk, hozzáadunk kevés olajat, majd rádobjuk a felnegyedelt gombát, a vékonyra szeletelt hagymát és fokhagymát. Addig pirítjuk, amíg a gomba és a hagyma is enyhén karamellizálódik. Sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a csipet kardamomot és a reszelt citromhéjat. Végül megszórjuk a friss korianderrel, és a pirított kenyérkockákkal összekeverjük. Tetejére szárított a paradicsomot teszünk, és elővesszük a méretes villánkat.

MÁRVÁNYSAJTOS – VARGÁNYÁS TÉSZTA

  • 1,5 kg vargánya gomba
  • 10 dkg márványsajt
  • 1 doboz natúr vajkém
  • 2 fej lilahagyma
  • 1 dl tejszín
  • 50 dkg vaj
  • só, bors
  • friss petrezselyem
  • extra feltétként: 5 dkg sonka

Kis vajon megpirítjuk a felkockázott hagymát, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, kicsit átpirítjuk. Hozzáadjuk a vajkrémet, a tejszínt, belemorzsoljuk a márványsajtot, sózzuk, borsozzuk és 10-15 perc alatt összefőzzük. Botmixerrel pürésítjük. Számunkra kedves tésztára szedjük, megszórjuk friss petrezselyemmel – és esetleg pirított sonkadarabokkal – , majd begyűjtjük a bókokat.

Finom falatokat mindenkinek!

 

Könyvajánló: Hazai védett és veszélyeztetett gombafajok