Az őszi erdő gyümölcsei: galagonya, som, kökény

Az őszi színes erdőt járva feltűnhet egy-egy izzó galagonyabokor vagy más, pirosas színben tündöklő gyümölcsbokor. A galagonya tűzvörös színét már Weöres Sándor is megverselte, biztosan több olvasó szinte hallja a ritmusos vers ismerős sorait: „Őszi éjjel izzik a galagonya, izzik a galagonya ruhája. …” A különféle bogyók csábítanak arra, hogy megkóstoljuk őket. De vajon tudjátok, hogy mi minden jót tartogathat számunkra a galagonya, a som vagy a kökény?

Galagonya, az idős és a modern emberek gyógynövénye

Hazai galagonyáink között háromfélét mindenképpen érdemes megemlíteni: a cseregalagonyát vagy másik nevén kétbibés galagonyát, a nálunk védett fekete galagonyát és a természetgyógyászatban leginkább alkalmazott egybibés galagonyát (Crataegus monogyna).

A galagonyát az 1300-as években szívpanaszok mellett még köszvény ellen is ajánlották. A későbbi tapasztalatok, illetve kutatások bebizonyították, hogy a galagonya a legértékesebb szívre ható gyógynövény. Erősíti és szabályozza a szív működését, hosszú távú rendszeres alkalmazása is teljesen biztonságos.  Teaként fogyasztható a virágos hajtásvég is, illetve a termés is. A termést kellően érett állapotban érdemes gyűjteni, mielőtt megcsípi a dér. Gyűjtés után vékonyan kiterítve megszárítjuk, majd vászontasakban vagy jól záródó üvegben tároljuk.  Amennyiben a termést teaként fogyasztjuk, úgy a 2 dl vízben a 2 teáskanálnyi mennyiséget főzni kell 1-2 percig annak érdekében, hogy a hatóanyag kioldódhasson belőle. A galagonya virágos hajtásvégéből készült teát viszont elegendő forrázással elkészíteni, ekkor a 2 dl vízhez elegendő 1 púpozott teáskanálnyi teafüvet adni.

Ha már említettem a hatóanyagok kioldódását, lássuk hát a leglényegesebbeket: flavonoidok (rutin, vitexin, hiperozid), triterpén származékok, proantocianidok. A galagonya szíverősítő hatással bír, rendszeres fogyasztás mellett egy hónap alatt beállítja a szívritmust, erősíti az érfalakat.  Ami miatt én külön csodálattal adózok a galagonyának, az az a tulajdonsága, hogy képes beállítani a vérnyomást: a magas vérnyomást csökkenti, az alacsony vérnyomást megemeli. A galagonyának általános nyugtató hatása is van, emiatt ajánlható fokozott ingerlékenység, szellemi kimerültség, idegi eredetű panaszok esetén. A galagonya fogyasztásának nincs ellenjavallata.

Fanyar, de finom: a húsos som

A somfélék családjába tartozó som (Cornus mas) régi, őshonos növényük. Ezt mutatja sok család- és helységnevünk is. Tavasszal az első mézelő növények közé tartozik, mivel virágja sok pollent és nektárt tartalmaz. A piros, csonthéjas, tojásdad alakú gyümölcs késő nyáron-ősszel érik; sok C-vitamint, cukrot, almasavat, pektint, illat- és festékanyagot tartalmaz.

A som gyümölcs nyersen túlérett állapotban a legízletesebb, fogyasztható azonban aszalt gyümölcsként is.  A vállalkozó kedvűek készíthetnek belőle lekvárt, befőttet, szörpöt, de az igazán bátrak akár a pálinkával is próbálkozhatnak.

A kékes kökény

„Beérett már a kökény, szedjük tele a kötényt…” – mondja a gyermekvers. Miért is érdemes tele szedni a kötényt? A kökény (Prunus spinosa) virágja és termése tartalmazza a hatóanyagokat: flavonoidokat, cseranyagokat, C-vitamint, pektint, cukrokat, almasavat. Március-április tájékán nyíló fehér virágai a tavasz beköszöntét jelzik, a kék bogyókat pedig ősszel kell gyűjteni, amikor a dér megcsípte. A virágból készített forrázat erőteljes vizelethajtó, vér- és vesetisztító, hashajtó, emiatt a fogyasztó teák kedvelt alkotóeleme, de hólyagproblémák esetén is hatékony lehet. Alkalmazható a magas vérnyomás csökkentésére, illetve köhögéscsillapításra is. A kökénybogyó hasmenés esetén lehet hatásos gyógyír. A termésből, azaz bogyóból lekvárt, bort, pálinkát vagy likőrt is  készíthetünk, melyek betegségek után segítenek a szervezet megerősödésében.

Bízom benne, hogy talán sikerült kedvet kapni egy kis őszi kiránduláshoz, netán gyűjtögetéshez. Ha odafigyelünk az erdőben megbúvó csendre — benne a növényekkel, állatokkal —, csodákra bukkanhatunk. A galagonya, a som vagy a kökény csak egy-egy apró része a csodákkal teli természetnek, amiből mi, emberek mindig erőt meríthetünk.

A szerzőt megtalálod a Biotitok Gyógytékában, ha kérdésed van, keresd bátran személyesen, e-mailben!

Fotók: sxc.hu (1,3), Nejmlez (2)