Cukkinis pite

Már régóta szerettem volna készíteni ilyen zöldséges pitét, lepényt. Mivel kicsit túlvásároltam magam mascarpone sajtból, aminek közeledett a szavatossági idejének vége, és cukkiniből is volt otthon bőven, úgy döntöttem eljött az idő. Kicsit féltem tőle, hogy a sütés során meg fog e szilárdulni a töltelék, de utólag kiderült, hogy nem volt mitől tartanom. Tökéletes lett. Próbáld ki Te is! Pitére fel!

 

 

Hozzávalók a 26 cm átmérőjű tésztához:

18 dkg teljes kiőrlésű Graham –liszt
8 dkg vaj
2 tojás sárgája
4 evőkanál hideg víz
1/2 teáskanál só
4 – 5 tekerés tarka bors

Hozzávalók a töltelékhez:

25 dkg mascarpone sajt
2 db 20 – 25 cm-es zsenge cukkini
1 fej vöröshagyma
1 db piros pritaminpaprika
2 tojás fehérje
10 dkg füstölt sajt
2 teáskanál olívaolaj
1/2 teáskanál szárított bazsalikom
1/2 teáskanál szárított oregánó
1/4 teáskanál szárított rozmaring

(friss zöldfűszerekkel a legjobb, de intenzívebb ízük miatt kevesebb is elég)

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. A lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a borsot, a tojások sárgáját. A vizet kanalanként adagoljuk hozzá, mivel teljesen liszt függő, hogy mennyit vesz fel a tészta. Rugalmas, nem szétmorzsolódó és nem szétfolyó tésztát kell kapnunk. Ha megvan, fél órára hűtőbe tesszük.

Az olívaolajat egy mély serpenyőben kicsit felmelegítjük. A töltelékhez a hagymát apró kockákra vágjuk, és az olívaolajon elkezdjük párolni. Közben a pritaminpaprikát csíkokra, a cukkinit pedig körülbelül 1cm x 1 cm-es kockákra vágjuk és ezeket is a hagymához adjuk. A zöldségekhez adjuk a sót, és ha már kicsit megpuhultak a zöldségek, akkor a fűszereket is beletesszük. Fontos, hogy a fűszerek ne égjenek meg, mert akkor megkeseredhetnek. Ha kicsit kihűltek a zöldségek hozzákeverjük a mascarpone sajtot és a füstölt reszelt sajtot.

A sütőt előmelegítjük 220 C fokra.

A tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk. Akkora legyen a tészta, hogy a sütőformába helyezve legyen pereme is. Én 26 cm átmérőjű gyümölcs torta formában sütöttem. A tésztaformát kivajazzuk, kilisztezzük és beletesszük a kinyújtott tésztát. A tésztára sütőpapírt helyezünk, amire rizst szórunk, így a tészta nem fog sem megégni, sem felpúposodni.

Ha megsült a kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a még forró tésztát, kicsit hűlni hagyjuk. A megmaradt tojásfehérjét is a töltelékhez keverjük. Ezután beletöltjük a tölteléket.

A sütőbe visszatéve körülbelül 30 perc alatt készre sütjük. Inkább langyosan tálaljuk.

 

Ha tetszenek a receptjeim, szavazz a Gasztrozsenire a Goldenblog versenyen! Katt ide!