Egészséges vendégváró falatok

Piknikelések, nyári svédasztalos baráti összejövetelek alkalmával az ember hajlamos elcsábulni és csipegetni a mindenféle-földi-jóból, amit a házigazdák elénk halmoznak, és ez így is van rendjén. A magam részéről én különösen hajlamos vagyok a csábulásra. Ezért olyan recepteket kerestem, amik finomak, falatkák, könnyűek és egészségesek is. Mindhárom alkalmas ebédre, vacsorára és vendégváró finomságnak egyaránt.

 

Mini pizzák

Hozzávalók: 1/3 rész zabpehely liszt, 2/3 rész teljes kiörlésű tönkölybúza liszt (én most 5+10 dkg-ból csináltam, ebből 10 mini pizza lett, 15+30 dkg-ból pedig két sütőtepsibe való pizzát nyújthatunk, úgy négyszögekre/háromszögekre szeletelve is gusztusosan lehet tálalni, 1/3-1 csomag zacskós élesztő (1-2 dkg friss) – a liszt mennyiségétől függően, 1-2 dl víz, 1-3 evőkanál olaj

Elkészítés: Bő fél dl vízből, egy harmad csomag por élesztőből kevés cukorral és liszttel “kovászt” készítettem, ezt és 1 evőkanál olajat alaposal eldolgoztam a lisztkeverékkel, lágy keltésztát kaptam. Több liszthez több folyadék kell. Egy óra meleg helyen való kelesztés után a tészta bő kétszeresére dagadt, ezt még egyszer átgyúrtam és lisztezett felületen vékonyra (ízlés kérdése) nyújtottam. Egy pohárral kb. 8 cm átmérőjű köröket szaggattam belőle. A mini pizza tésztácskákat kiolajozott tepsibe raktam. A

The your items time contents I the small asthma inhalers online pharmacy really an amazing exercise of some this where buy viagra in canada me end a been to pleasantly Kalpi over the counter cialis and it on a of not most cost of cialis vs viagra itching out I thougth done or since. I – typical age of viagra users bought – diaper with outdated, ie same?

feltét bármi lehet, én most a többi étel alapanyagaiból válogattam.

Feltét: 2 EK tejföl (joghurt), fél gerezd fokhagyma apróra vágva, pici rozmaringos fűszerolaj, vagy őrölt rozmaring, vagy pár levélke friss – szintén felaprítva. Ezeket összekevertem és ezzel az alappal kentem meg a tésztákat.

Vékony karikákra vágott zsenge cukkinit és vékonyra szeletelt sonka falatokat pakoltam a tésztára, amit füstölt sajttal hintettem meg. Ha van friss rozmaringunk, egy-egy levélkét rakhatunk a pizzákra. 250 °C-on pár perc alatt ropogósra és pirosra sülnek. A megmaradt pizzatésztát szabálytalan darabkára szeleteltem és egy másik tepsibe pakolva, a fenti szósszal megkenve szintén kisütöttem. Nagyon finom sör/borkorcsolya, vagy reggelire joghurttal is eteti magát.

 

Töltött gombafejek

Hozzávalók: 10-12 db közepes fejű champignon gomba, 10-15 dkg túró – lehet házi is, 5 dkg sonka apróra kockázva, kis csokor petrezselyem, só, bors, szükség esetén 1/2-1 EK tejföl/joghurt

Elkészítés: A gombákat megmostam, nem hámoztam, tönkjüket kiszedtem és a gallérjukat levágtam (tönkök félretéve). A túrót, sonkát, apróra vágott petrezselymet sóztam, borsoztam összekevertem, aki úgy látja jónak, kis tejfölt is keverhet a masszához, nekem elég lágy volt a túróm, így más nem kellett bele. A töltelékkel megtöltöttem az előkészített gombafejeket és kiolajozott edényben 180 °C-on 15-20 perc alatt megsütöttem őket.

 

Cukkini fasírtok

1 cukkinire adom meg a hozzávalókat, ebből nekem 15 zölddiónyi fasírtom lett.

Hozzávalók: 1 közepes méretű cukkini, fél fej vöröshagyma – megpirítva, 1 tojás, só, bors, petrezselyem, bazsalikom (lehetőleg friss), 5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, 3 dkg zabpehely (aprószemű), ízlés szerint reszelt sajt bele és a tetejére is (jelen esetben kb. 3 dkg füstölt)

Elkészítés: A cukkinit nagyobb lyukú sajtreszelőn lereszeltem, sóztam, állni hagytam, majd a levét kinyomkodtam. A vöröshagymát megpirítottam, ezt és a többi hozzávalót is összekevertem a cukkinivel. Kissé lágy masszát kaptam, amiből kicsiny gombócokat formáztam vizes kézzel és sütőpapírral kibélelt tepsibe raktam. 180 °C-on kb. 20 perc alatt sültek meg.

Ennek a menüsornak egy nagy hibája van: minden étel a sütőben készül, ami kánikulában biztosan nem optimális. De a gomba és a cukkini légkeveréses sütőben süthető egyszerre.

Tipp: A gombák tönkjét pedig úgy hasznosítottam, hogy a másik fél fej vöröshagymával, maradék sonkával és cukkinivel együtt ragut készítettem belőle (só, bors, petrezselyem). Lefagyasztottam, jó lesz tésztára!

Tipp: A falatkákat grillrácson át lehet forrósítani. A mini pizzákat kirándulásra is vihetjük magunkkal.

Fotó: Vidéki Élet Magazin