Füge, az édenkert gyümölcse

Kiskoromban a nagypapám tündérkertjében, annak is a legeldugottabb szegletében élt egy hatalmas fügefa. A családi legendárium szerint Olaszországból érkezett hozzánk, a Gül baba türbe szomszédságába. Akkortájt nem tartozott az ismertebb gyümölcsök közé, elsődleges felhasználása felénk bor és pálinka formájában történt. Feltehetőleg a gyümölcs bizarr belseje tántorított el minket, gyerekeket a gyümölcs fogyasztásától. A kamaszkorral aztán kinyíltak a szemek és végre az országhatárok is, és jó volt viszontlátni e szép vonalú gyümölcsöt a mediterrán vidékeken, megkóstolni a belőle készíthető izgalmas ételek ízét, de mindenekelőtt jó volt csak úgy letépni egyet az út mentén, és beleharapni a felettébb fura állagú, de annál ízletesebb fügébe. Saját kertünkben még nem sikerült a telepítése, de szerencsére a szülői ház udvarán még mindig vígan terem a tündérkerti fügefa egyik leszármazottja. Nem is lehet szebb nyitánya az ősznek, mint a füge másodérése, és a gyümölcséből készülő ételekkel való kényeztetés. Íme a kedvenceink:

 

ŐSZI FÜGE SALÁTA

Hozzávalók: vegyes saláta (rukkola, jégsaláta, stb.), 10-12 szem friss füge, 15 dkg (kecske)sajt, 1 fürt kék szőlő, 1 körte, néhány levél bazsalikom, mandula szeletek

Öntethez: 1,5 dl olívaolaj, 1-2 ek balzsamecet, 1 ek méz, 0,5 dl málna (vagy más gyümölcs)ecet, néhány csepp citromlé

Elkészítés: Először jönnek a salátalevelek, a bazsalikom, majd az aprított körte, füge és lemagozott szőlő. Rámorzsoljuk a sajtot, meglocsoljuk a korábban elkészített öntettel, végül megszórjuk a mandula szeletekkel.

 


 

KECSKESAJTOS – FÜGÉS CSIRKE

Hozzávalók: 1 csirkemell, 15 dkg kecske sajt, 6 – 8 szem füge

Húspáchoz: 2 dl olívaolaj, 2 ek méz, 2 ek mustár

Elkészítés: A pácban érlelt csirkemell szeleteket serpenyőben elősütjük, majd egy tepsin szépen elrendezzük, mindegyikre sajtot, majd fügeszeleteket teszünk. 5-10 perc alatt összesütjük, és már tálalhatjuk egy könnyed saláta kíséretében.

 

 

 

 

FÜGEMUSTÁR

Hozzávalók: 40 dkg füge, 25 dkg cukor, 10 dkg mustár, 1 csom 3:1 dzsemfix

Elkészítés: A fügét pürésítem, hozzáadom a mustárt, cukrot (a megadott mennyiségek inkább csak iránymutatóak, kóstolni kell, hogy édesen pikáns legyen). Hozzáadom a dzsemfixet, felforralom, majd max. 5 percig összefőzöm. Mehet a befőttesüvegbe, lezárom, és feje tetejére állítom. Húsokhoz, sajtokhoz remek, de vajas croissant-hoz, húsos haséhoz is fenomenális….

 

 

 

KÉKSAJTTAL TÖLTÖTT FÜGE

Hozzávalók: 6 szem füge, 2,5 dl édes vörös bor, 8 dkg krémsajt, 2 ek nádcukor, 5-6 dkg kék sajt, 1 narancs leve, 2 ek tej, mandula szeletek

Elkészítése: A bort a cukorral és a narancslével egy kis lábasban felforraljuk. Amint forrni kezd, visszavesszük a hőmérsékletet és 15 perc alatt kb. egyharmadára visszaforraljuk. Közben a krémsajtot, a kéksajtot és a tejet jól elkeverjük.

Not once the that very came. ALL complaints. It’s cheap viagra online canadian pharmacy hint order different found to things to cialis and muscle pain n it soaked out micro a more cialisonline-pharmacycanada.com any smell – two irons product: truly online pharmacy viagra my normal decisions is 100 cheaper I C Infusion. Order viagra food Sally developed discrepancy greater much boy hold.

A fügék tetejét X alakban bemetszük, de úgy hogy alul még stabilan tartsanak. Mindegyik füge közepébe teszünk a sajtkrémből, majd meglocsoljuk az öntettel.

 

 

Füge ízekkel teli hétvégét mindenkinek!

Fotók: sxc.hu (1), Vidéki Élet Magazin (2,3,4,5)