Langalló régen és ma

A langalló reneszánszát éli. A fesztiválok, kézműves vásárok elmaradhatatlan szereplője ma már, melyet töki pomposként vagy kenyér lángosként is ismerhetünk. Eredetileg azonban langallónak azt nevezték, amikor régen kenyérsütés közben a gyerekeknek a megkelt kenyértészta széléből kiszakítottak egy-egy darabot, kinyújtották és a kemencében kisütötték. A kamrában éppen található házi finomságokkal szórták meg. Így került a langalló tetejére leggyakrabban tejföl, szalonna és hagyma.

A langallót sokféleképpen lehet elkészíteni, az egyik nagy klasszikus a hagymás-sonkás, mely Gannán a Bodzás Vendégházban pihenőknek a kedvence. A háziasszony, Zsuzsa saját receptje szerint készíti, melyet velünk is megosztott.

 

Hagymás-sonkás langalló

Most egy egyszerű étket mutatok be, mely annál inkább kelendő volt  az elmúlt hetekben,  többször is megsütöttem vendégeinknek, akik leggyakrabban ezt választották étel-választékunkból.

Hozzávalók a tésztához:

30 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 ek. olaj
só, teáskanál cukor

Töltelék:
2 tojás
1 nagy pohár tejföl
30 dkg hagymaféle (lila-,vörös-,fokhagyma, hagymaszár)
20 dkg kockára vágott sonka (vagy réteges szalonna)
só, bors, kakukkfű

Elkészítés:
A lisztbe elmorzsoltam a 1,5 dl cukros vízben oldott élesztőt, belekevertem az olajat, jól kidolgoztam, majd egy órát pihenni hagytam.
A tojásokat elhabartam a tejfölben, sóztam, borsoztam, kakukkfűvel ízesítettem.
A hagymákat karikára vágtam, a sonkát felkockáztam.
Wokban kevés zsíron megpirítottam a hagymákat, majd a sonkát is, és félretettem.
A megkelt tésztát kinyújtottam, kizsírozott tepsibe egyengettem, tenyérrel beleigazítottam, hogy legyen egy kis pereme.
Ezután a tojásos tejfölt ráöntöttem (ezért kell a perem, hogy ne folyjon a tészta alá), majd a félig megpirított hagymakarikákkal és a sült sonka kockákkal megszórtam a tetejét.
220 fokra előmelegített sütőben pirulásig (kb. 40 perc) sütöttem.

Lehet kolbászkarikákkal, paradicsom-bazsalikom variációval készíteni, vagy kinek mi jut eszébe. Biztos sikerünk lesz vele!