Sajtos croissant házilag

Nem tartozik a legegyszerűbb receptek közé, de szerintem megéri a fáradozást. Sokan félnek a leveles-élesztős tészták készítésétől, pedig nem annyira bonyolult, mint amilyen bonyolultan le lehet írni. Törekedtem rá, hogy egyértelműen, és aprólékosan írjam le a folyamatot. A lényeg, hogy jól hangold össze az egyes munkafázisokat.

Hozzávalók (körülbelül 34 db mini croissant-hoz):

  • 20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 20 dkg fehér tönkölybúzaliszt
  • 25 dkg hideg vaj
  • 2 dl 1,5 %-os hideg tej
  • 3 dkg barna nádcukor
  • 3 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál só
  • 15-20 dkg pizza mozzarella vagy trappista sajt
  • 1 db tojás
  • 3 szál friss kakukkfű (csak a levélkéi)
  • 4-5 levél friss oregánó
  • 4-5 levél friss bazsalikom
  • 4-5 levél friss rozmaring
  • szezámmag
  • köménymag
  • feketeköménymag

Először kezdd azzal, hogy a friss fűszernövényeket jó apróra feldarabolod. Természetesen, ha szárított fűszereket használsz, akkor ez a rész neked kimarad. Vagy, ha egyáltalán nem szeretnél bele tenni zöldfűszereket, akkor sincsen gond, anélkül is nagyon finom lesz.

A kétféle lisztet keverd össze. Ezután 6 dkg lisztet gyúrj össze a 25 dkg vajjal. Úgy a legegyszerűbb, ha a hideg vajat feldarabolod apró kockákra, hozzászórod a lisztet, és szépen eldolgozod. Formázz belőle egy téglalapot, és amíg elkészíted az élesztős tésztát, tedd a fagyasztóba. Ennyi idő alatt pont megfelelő hőmérsékletűre fog hűlni. Viszont, ha nem állsz neki rögtön az élesztős tészta készítésének, akkor inkább a normál hűtőbe tedd.

Az élesztős tésztához a maradék lisztet keverd össze a sóval. Külön edényben pedig morzsold bele a tejbe az élesztőt, add hozzá a barna nádcukrot, és keverd össze. Ezután az élesztős, barna nádcukros tejet keverd hozzá a sóval elkevert liszthez, és kezd el szépen gyúrni belőle a tésztát. 3-4 perc gyúrás után már látni fogod, hogy milyen a tésztád állaga. Fontos, hogy ne legyen túl kemény, sokkal inkább ruganyos tésztát kell kapnod. Ha ragacsosnak éreznéd, akkor adj még hozzá egy kevés lisztet, de csak óvatosan, nehogy túl kemény legyen a tészta.

A sütőt kapcsold be 190 C fokra.

Amikor a tésztád már nem ragacsos, kellően ruganyos, nyújtsd ki egy alaposan belisztezett felületen. Próbálj meg egy akkora téglalapot nyújtani belőle, hogy a korábban liszttel összegyúrt vaj tégládat könnyedén be tudd majd vele burkolni. A tésztát most egyenletesen szórd meg a zöldfűszerekkel. A sodrófád segítségével kicsit bele is dolgozhatod a tésztába.

Most tedd a tészta közepébe a lisztes vaj téglát, és egyesével hajtogasd rá a tészta széleit. Először a két oldalát, majd a tetejét és az alját. Óvatos mozdulatokkal kezd el kinyújtani. Nyújtsd ki körülbelül 1 cm vastagra, majd ismételd az előbbi behajtást. Minél többször hajtod össze a tésztát, annál levelesebb lesz. Én javaslom, hogy legalább 4-5-ször ismételd meg. Ha a tészta kicsit ragadna a vajtól, szórd meg óvatosan egy kevés liszttel. Végül az utolsó behajtogatást követően kicsit lisztezd be a tészta felületét, csomagold folpackba, és mehet a hűtőbe legalább 3 órára. Az sem baj, ha egy egész éjszakát bent hagyod.

Amíg a tészta pihen, a sajtot vágd fel körülbelül 2-3 cm hosszú, fél cm vastagságú hasábokra.

Amikor a hűlési idő lejárt, a tésztát vedd ki a hűtőből és nyújtsd ki körülbelül fél cm vastagra, és lehetőleg téglalap formájúra. (Én két adagban nyújtottam ki, hogy kényelmesen elférjen a gyúródeszkán.) A téglalapot először hosszában vágd félbe, majd keresztben is vágd fel körülbelül 7 cm szélességben. Az így kapott kis téglalapokat átlósan vágd el. Így háromszögeket fogsz kapni. Ezekből a háromszögekből lesznek a croissant-ok.

A háromszög rövidebbik (7 cm-es) befogójára helyezz rá egy sajthasábot, és kezdd el feltekerni a csúcsa felé. Törekedj rá, hogy a háromszög csúcsa nagyjából középre essen. Készítsd így el a többi croissant-ot is. Ha az összes megvan tedd őket egy sütőpapírral kibélelt vagy vajjal kikent, és kilisztezett tepsibe, és egy felvert egész tojással kend le őket. A tetejüket tetszőlegesen szórd meg szezámmaggal, köménymaggal, feketeköménnyel, vagy ha úgy tetszik hagyd szabadon. Mielőtt a sütőbe tennéd a croissant-okat pihentesd körülbelül 15 percet.

A sülésre nagyjából 10-15 percet kell szánnod. Amikor már szép aranybarnára sültek egész biztosan elkészültek.

Konyhatündéreknek ajánljuk a Gasztrozseni.hu oldalt, ami telis-tele van ehhez hasonlóan finomabbnál-finomabb receptekkel!