Színek, formák, ízek jégbe zárva

Itt a nyár és a kánikula. Időnként úgy érezzük, már-már elviselhetetlen a hőség. Ilyenkor az átlagosnál több folyadékot fogyasztunk, és szívesen választjuk a hidegebbnél hidegebb italokat. Íme, néhány ötlet, hogyan dobhatjuk fel az egyszerű jégkockákat és a megszokott ízeket akár egy hétvégi kerti partin, akár csupán a magunk élvezetére.

Manapság már elég nagy a választék jégkockafagyasztókból. Nemcsak hagyományos kockaformát tudunk előállítani, hanem különböző alakzatokat is, mint például csillagot vagy virágokat. Leggyakoribb a szilikonból készült tartó, aminek egyik előnye, hogy könnyen eltávolítható belőle a jégkocka, másik pozitívuma, hogy bonbonok, pralinék öntésére is alkalmas. Ha mód van rá, válasszunk tömör, vastag, masszív öntőformát, mert az kevésbé hajlik és könnyebb a fagyasztóba helyezni.

Lehet kapni színes, folyadékkal töltött műanyagformákat is, melyeket lehűtve az italba tehetünk.

A vízből előállított, színtelen és íztelen jégkocka helyett készíthetünk színes, ízesített változatot is. Színezhetünk gyümölcslevekkel, mint például meggylé, narancslé, szederlé… Ilyenkor ügyeljünk arra, hogy a jégkockának nemcsak színe, de íze is lesz. Olyan italhoz kínáljuk, mellyel ízben harmonizál. Ugyanez a helyzet, ha a gyümölcsnek nem a levét fagyasztjuk le, hanem magát a gyümölcsöt. Helyezzünk a jégkockatartó rekeszeibe egy-egy szem meggyet vagy egy kis szelet citromot, esetleg narancsot, tehetünk mellé egy-egy mentalevelet is és engedjük fel vízzel vagy limonádéval úgy, hogy a folyadék ellepje a gyümölcsöt, majd tegyük be a fagyasztóba.

Színes jégkockát gyárthatunk ételfesték segítségével is. Hátránya a gyümölcslevelekkel szemben, hogy kevésbé természetes, előnye viszont, hogy több színt tudunk kikeverni.

Limonádé naranccsal és grapefruittal  

Hozzávalók: 6 db citrom, 6 db narancs, 3 db vörös húsú grapefruit, 5 evőkanál xilitol vagy ízlés szerint porcukor, 8-10 dl szénsavas ásványvíz

Díszítéshez: mentalevél, narancs- vagy citromkarika, jégkocka, szívószál

A citromok levét facsarjuk ki. (A 6 darab citrom körülbelül 4 dl levet enged.) Facsarjuk ki a narancsokat (körülbelül 4,5-5 dl) és a grapefruitokat is (körülbelül 4 dl). Keverjük össze a három különböző levet, majd egy apró lyukú szűrőn szűrjük át. Adjuk hozzá a porcukrot vagy az édesítőszert. Keverjük addig, míg a cukor teljesen el nem olvad. Öntsük hozzá az ásványvizet, majd merjük kancsóba, illetve poharakba. Ízlés szerint dekoráljuk.

Tipp: A gyümölcsök levét célszerű egy nagy tálban összekeverni, s onnan kancsóba tölteni. Aki kevésbé savanykás változatot szeretne, készítheti több édesítőszerrel, esetleg kevesebb citrommal és több naranccsal. Facsarhatunk bele egy zöld citromot is.

Fűszeres jeges tea

Hozzávalók: 1 l víz, 5 fekete tea filter (lehet koffeinmentes is), 5 kanál porcukor (vagy más édesítőszer), késhegynyi/csipetnyi őrölt fahéj, késhegynyi/csipetnyi őrölt szegfűszeg, 1 citrom leve

A vizet forraljuk fel és öntsük a filterekre. Pár percig hagyjuk ázni. Tegyük bele a cukrot és a fűszereket és adjuk hozzá a citrom levét. Hűtsük le, tálaláskor adjunk hozzá még citromkarikákat, mentalevelet és jeget.

Tipp: Fekete tea helyett készíthetjük gyümölcsteából is. A fahéj és a szegfűszeg nagyon jól illik az almához és a meggyhez.  A fűszerekkel óvatosan bánjunk, ne tegyünk bele sokat, inkább fűszerezzünk utána, ha szükséges.

Mentatea

Talán furcsán hangzik, de véleményem szerint a leghűsítőbb ital a forró mentatea. Magam sem hittem, amíg egyszer egy tikkasztó nyári napon meg nem kínáltak vele. Tegyünk néhány mentalevelet egy hőálló pohárba és öntsünk rá forrásban lévő vizet. Hagyjuk néhány percig állni, majd ízesítés nélkül, melegen kortyolgassuk el.