Tócsi, tócsni, lapcsánka, lepcsánka

Ki tudja még hány féle néven szokták emlegetni, ezt a reszelt krumpliból készült, nagyon népszerű ételt. Az elkészítési módja is majdnem annyi féle, ahány neve van. Van aki olajban süti, van aki zsírban, van aki tepsiben egészben és van aki tepsiben lepénykékre formázva. Én úgy készítem, hogy ropogós legyen, és ne tocsogjon az olajban. A krumpli nem tartozik kifejezetten a szénhidrát szegény zöldségek közé és magas keményítő tartalma sem különösebben előnyös, viszont tudom, hogy nagyon sokan szeretik, és nem tudnak lemondani róla. Éppen ezért igyekszem mindig kitalálni olyan recepteket, melyeket, ha nem tudsz krumpli nélkül élni, de vigyázol a vonalaidra, azért megehetsz.Az én tócsimnak alacsony a zsírtartalma és kevés lisztet tartalmaz, ami miatt a kalóriatartalma harmada a hagyományos módon készült tócsiknak.

 

 

 

Hozzávalók 10 lepényhez:

50 dkg nyers reszelt krumpli
2 tojás
5 dkg zabpehely liszt
1 fej vöröshagyma apróra
3 teáskanál só
5 -6 tekerés színes bors
olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit mosd meg, pucold meg és nagylyukú reszelőn reszeld le. Ha megvagy a reszeléssel, szórj rá 1 teáskanál sót és keverd össze. Így a krumpli elveszti a felesleges víztartalmát. Körülbelül 10 – 15 percig hagyd állni.

A sütőt melegítsd elő 220 fokra.

A hagymát pucold meg, és vágd fel nagyon apró kockákra. A reszelt krumpli levét amennyire csak tudod, nyomd ki és a kinyomott krumplit tedd át egy másik tálba. A tojásokat, a lisztet és a felkockázott hagymát keverd össze a reszelt krumplival. Adj hozzá 2 teáskanál sót és a borsot, jó alaposan keverd össze.

Egy jó nagy tepsit vékonyan kenj ki olívaolajjal. A masszából vegyél ki egy kis maréknyit, formázz belőle gombócot, majd lapítsd ki. Én körülbelül fél cm vastagra szoktam lapítani, hogy jó vékony legyen, mert akkor sokkal ropogósabb is lesz.

Az egész masszával tegyél így.

Tedd az előmelegített sütőbe, és süsd körülbelül 10 – 15 percig. Az alja előbb piros lesz, mint a teteje. Ha lejárt az idő, nézd meg őket. Ha az aljuk már piros, fordítsd meg és a másik oldalukat is süsd még további 10 percig. Ha mindkét oldaluk szép piros lett, elkészült a tócsid.

Sültek mellé, de önmagában is kiváló. Próbáld ki fokhagymás natúrjoghurttal vagy fokhagymás tejföllel.

Jó étvágyat hozzá!

www.gasztrozseni.hu