Rapa Nui vagy Tikopia? - Ökológiai válság és kiútlehetőségek

Idén ősszel immár harmadszorra indul el a Kisközösségi Program tízhónapos Humánökológia tanfolyama. Az előadó Takács-Sánta András, aki több mint egy évtizede tanít a tanfolyam témáihoz kötődő tárgyakat az ELTE Természettudományi és Társadalomtudományi Karán egyaránt, olykor más egyetemeken is.

Már a múlt évtized elején elkezdték látogatni az óráit külsősök is, akiknek a korábbi diákok ajánlották a kurzusait mondván, hogy ott hiteles és összeszedett információkat lehet kapni az ökológiai válság számos aspektusáról. Ekkor jött András számára az ötlet, hogy mondanivalóját az egyetem falain kívülre is ki kellene vinnie. Erre 2010-ben adódott először lehetőség, munkatársaival együtt ekkor döntöttek úgy, hogy a Kisközösségi Program égisze alatt meghirdetik a Humánökológia tanfolyamot. A jelentkezők száma messze meghaladta a várakozásokat, a tanfolyam végül két 25 fős csoporttal indult a budapesti Humusz Házban, amely igazi oázis a budapesti betonrengetegben. Tavaly újra teltházas volt a tanfolyam, idén pedig már pécsi csoportot is terveznek.

Már az első évben több reklamáció érkezett, hogy ilyen programokra vajon miért mindig csak Budapesten kerül sor? András ezeket teljesen jogosnak érezte, és már csak ezért is nagyon örült annak, hogy tavaly ősszel felkérést kaptak Pécsről. Ennek nyomán a napokban már a tanfolyam pécsi csoportjába is gyülekeznek a jelentkezők.

András – aki idén elnyerte a Kar Kiváló Oktatója címet az ELTE TTK-n – hangsúlyozza, hogy ez egy kiútkereső tanfolyam. Nem arról szól, hogy együtt búslakodjunk vagy épp mérgelődjünk a kétségkívül súlyos problémák miatt. Sokkal inkább arról, hogy miként is tudnánk másként, de mégis megelégedetten élni. Ugyanakkor a valódi kiutakhoz elengedhetetlen a problémák alapos ismerete is, úgyhogy a tanfolyam első felét ennek szentelik. A második felében azonban már a megoldásokra kerül át a hangsúly, méghozzá a Kisközösségi Program szellemiségének megfelelően nem annyira az egyéni, sokkal inkább a társas kiútlehetőségekre. András határozottan állítja, hogy a társadalom atomizáltsága az ökológiai fenntarthatóság egyik fő gátja – újra föl kellene fedeznünk a közösségeket.

A tanfolyam címe némiképp rejtélyes: „Rapa Nui vagy Tikopia? – Ökológiai válság és kiútlehetőségek”. Takács-Sánta András annyit árul el, hogy két roppant tanulságos történetről van szó, amelyeket részletesen elmesél majd a tanfolyam résztvevőinek. Itt olvashatók további információk a tanfolyamról. A jelentkezési határidő szeptember 11.

A második tanfolyam résztvevői a Humusz-házban