Vízhajtó gyógynövények a kertből

A meleg nyári napok még kedveznek a méregtelenítésnek, hiszen ilyenkor a szervezetnek nem kell a raktározásra gondolnia. A salaktalanításhoz szükséges növények beszerzéséhez sokszor elegendő, ha körülnézel a kertben.  Nem is gondolnánk, hogy ha jobban szemügyre vesszük a kertben mindenfelé növő „gizgazokat”, értékes gyógynövényekre bukkanhatunk.

Szervezeted méregtelenítését nemcsak szigorú – és valljuk be, sokszor nehezen betartható – böjtnapok beiktatásával végezheted el. Már azzal is sokat tehetsz, ha a káros salakanyagok eltávolításában speciális, vízhajtó herbateákkal segítesz vesédnek. A vízhajtó növények jelentősége abban rejlik, hogy képesek kiegészíteni vagy akár helyettesíteni azon szintetikus gyógyszereket, melyek a szervezetben felgyülemlett – végtagduzzadást, ödémákat, puffadást, ezáltal pedig mozgásszervi, vérnyomás- és szívproblémákat okozó – felesleges víz eltávolításáért felelősek.

A vizelethajtó gyógynövények átmossák, tisztítják és gyógyítják a veséket, a felesleges víz kiürítésével megszabadítanak akár néhány plusz kilótól is. Mindemellett antibakteriális hatásúak, megóvnak a fertőzésektől, és meggátolják a gyulladások kialakulását is.

Lássunk hát 7 vízhajtó gyógynövényt, melyeket akár a kertedben is nevelgethetsz!

Petrezselyem

A  magyar konyhában is kedvelt és szinte minden kertben megtalálható, intenzív aromával megáldott növényke értékes illóolajokat és flavonoidokat tartalmaz, így antioxidáns hatású, nem utolsósorban pedig – illóolaja révén – erőteljes vizelethajtóként funkcionál. Már akkor is hatásos, ha nyersen rágcsálod, vagy ételízesítőként használod.

Aranyvesszőfű

Bár nálunk még nem annyira elterjedt kerti növény, mint a mediterrán országokban, de az egyik leghatékonyabb vesetisztító növény. Az aranyvesszőfű főbb hatóanyagai a szaponinok, a flavonoidok és az illóolaj. Az aranyvesszőfű teaként való fogyasztása serkenti a veseműködést, ezért ödémásodás és vesekő ellen is hatékony orvosság. Vidám, napsárga virága bearanyozza a vesét!

Lestyán

A jelentős illóolaj-tartalommal rendelkező fűszer- és gyógynövény kiválóan alkalmas a vesekő és a vesehomok megelőzésére, továbbá hatékony kiegészítője lehet a salaktalanító, méregtelenítő kúráknak. Fontos azonban tudnod, hogy a húgyutak akut gyulladásai, valamint áldott állapot esetén nem javallott!

Csalán

A csípős csalán is sok kertben esetleg nem szívesen látott növény, pedig óvatosan gyűjtve nagyon hatékony herba. Közismert a reuma elleni alkalmazása, mikor is a fájó testrészt meg kell csapkodni csípős csalánnal. A csalán vizelethajtó, keringésserkentő, gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású. Hatóanyagai között megtalálható a klorofill, különböző vitaminok, kovasav, vas és az inulin. Ez utóbbi miatt a cukorbetegek is bátran, sikerrel fogyaszthatják.

Tarackbúza

Kevesen tudják, hogy a leginkább kellemetlen gyomnövényként ismert zöld fűfélét a fitoterápia képes eredményesen használni. A tarack gyöktörzséből készült tea nemcsak kiváló roboráló hatásáról ismert, de vizelethajtó tulajdonságait is kihasználhatod egy-egy méregtelenítő, salaktalanító kúra során. A legközelebbi gazoláskor gyűjtsd külön a tarackot, szárítsd meg és használd jótékony hatását!

Nyírfalevél

A számomra legkedvesebb fa a nyírfa, így nem hagyhatom ki a sorból. A főleg flavonoidokat, szaponinszerű anyagokat, aszkorbinsavat, nyomokban pedig illóolajat tartalmazó apró, zöld levélke szinte elengedhetetlen kiegészítője a salaktalanító, vértisztító kúráknak. Teaként más vizelethajtó növényekkel együtt, de önmagában is igen hatékony.

Mezei zsurló

A mezei zsurló főként patakparti kertek vendége lehet, mivel a vizes, mocsaras területet kedveli. A békarokka, kannamosó fű, békalétra néven is ismert gyógynövény amellett, hogy vérzéscsillapító, sebgyógyító és gyulladásgátló hatású, teaként fogyasztva a vértisztító, vízhajtó kúrák egyik legfőbb alkotóeleme. A főként flavonoidokat és ásványi anyagokat – kovasav és káliumsó – tartalmazó növény eredményesen alkalmazható ödémás duzzanatok esetén, illetve a húgyutak gyulladásos megbetegedéseinél. Fontos azonban tudnod, hogy vesebetegség esetén az alkalmazása nem javallott.

Hogyan alkalmazd a gyógynövényeket?

A gyógynövényeket általában teakeverék formájában javasolt fogyasztani. A teához forrázz le egy liter vízzel egy-másfél evőkanálnyi teakeveréket – akár három-négyféle növényt is összekeverhetsz egy-egy arányban -, majd fedd le az edényt, és hagyd állni körülbelül öt-tíz percig, hogy a hatóanyagok kioldódjanak a gyógynövényekből. A kiázott füveket dupla gézlappal ellátott szűrőn át szűrd le, és az elkészült teát kortyolgasd el a nap folyamán. A napi egy liter herbateát kiegészítheted ásványvízzel, gyümölcs- vagy zöldséglevek fogyasztásával is – a lényeg, hogy a kiegyensúlyozott vízháztartás érdekében minden nap elfogyassz legalább 2-2,5 liter folyadékot.

Fontos tudnod!
Az egyes gyógynövényeket az összetevőkkel szembeni allergia, illetve bizonyos betegségek – például krónikus vese- és húgyúti problémák – fennállása esetén nem szabad fogyasztani. Több gyógynövény fogyasztása várandósság, illetve a szoptatás ideje alatt is ellenjavallt. A legjobb, ha alkalmazásuk előtt szakértő segítségét kéred.

Tipp! Akik szeretnének többet tudni a gyógynövényekről, esetleg vásárolnának is belőlük, azoknak ajánljuk a balatonfüredi Biotitok Gyógytékát!