Ecetes-hagymás hal

Halat enni jó dolog. Nincs olyan orvos vagy dietetikus, aki ezt kétségbe vonná. Mindamellett, hogy egészséges, ízletes is. Gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben. Mindezeket könnyen emészthető formában tárja elénk a természet. Hazánk bővelkedik halfajokban és halételekben. Elég, ha a tájanként különbözőképpen elkészített halászlére, vagy a fenséges gasztronómiai élvezetet nyújtó balatoni fogasra gondolunk.

A sokféle elkészítési mód közt találunk egyet, mely Magyarországon szerényebb népszerűségnek örvend. Ez az ecetes pácolás, más néven a ruszli készítés. Európában széles körben fogyasztanak tengeri halból készült, savanyított nyers halat. Felmerül a kérdés, vajon hazánk halfaunájában is találunk erre alkalmas uszonyosokat? A válasz határozottan igen! Számtalan apró

testű halunk kínál alternatívát a boltban kapható késztermék helyett. Ilyen az összes apró termetű keszegféle és a szélhajtó küsz is, más néven sneci. Aki hajlandóságot érez magában a kísérletezésre, és szereti a különleges ízeket, mindenképpen bátorítom, hogy próbálja ki a lent leírt módszert. Lássuk tehát, hogyan is készítsünk ecetes pácolt halat.

Készítsünk ruszlit!

Előre kell bocsátanom, hogy a folyamat végtelenül egyszerű, de hosszadalmas. A halakat úgy válasszuk ki, hogy fejüket levágva kényelmesen beférjenek a kiszemelt befőttes üvegbe.

Először tisztítsuk meg az apróhalat. A fejet kell levágnunk, a belső szerveket eltávolítanunk, majd lepikkelyeznünk. Kezdjünk kis mennyiséggel. Fél kilogramm hal feldolgozása nem különösen időigényes, de sikerélményt ad az első bátortalan lépések után.

A munka oroszlánrésze a halpucolást követően lezárult. Következik a sózás. Tegyük a tisztított törzseket sóba úgy, hogy az egészen ellepje. Lezárt dobozban helyezzük hűtőbe a sózott halhúst három-négy napra. Ezzel mára végeztünk is. Három-négy nap múltával bő vízzel mossuk le a sót a halról, majd következhet az ecetes páclé elkészítése. Az ecet a tartósítás mellett feloldja az apró szálkákat, ezért készíthetünk bátran szálkásnak számító keszegféléket is. A páclé egyharmad rész 10%-os ecetből, kis cukorból és kétharmad rész vízből áll. Ezt kell majd a halakra öntenünk, de először lássuk, mi is kerüljön a befőttes üvegbe.

Az üveg aljára szeljünk répát, majd szórjunk rá egy bő csipet mustármagot és egy babérlevelet. Jöhet néhány karika vöröshagyma, de csak vékonyan. Ínyenceknek ajánlom a borókabogyót a mustármag mellé. A haltörzseket ezt követően tegyük az üvegbe. Érdemes az üveg falához illeszteni őket, hogy középen kényelmesen elférjen a hagyma és még néhány szelet répa. Ha a halak szépen sorakoznak és középre is betettük a hagymát, ideje lezárni az üveget egy ugyanolyan réteggel, mint amilyet az aljára is helyeztünk, vagyis répát, mustármagot (esetleg borókabogyót), egy kevés hagymát és babérlevelet tegyünk rá. Ezután öntsük fel az üveget az ecetes páclével, majd tegyük hűvös helyre, például hűtőszekrénybe. A hal körülbelül négy hét elteltével fogyasztható. Jó étvágyat kívánok hozzá!

A receptet és a fotókat megosztotta velünk Talabér Gergely. Köszönjük szépen!

Hirdetés

paleo lifestyle weight loss, how much does a size 16 woman weigh, i am vegan and need to lose weight, primetime live about game theory motivation lose weight, effective weight loss pills in philippines, keto chocolate bar recipes, teenage weight loss success stories, weight loss warp, supplements for losing weight, best pills for weight loss and energy, purest keto diet pills, japanese rapid weight loss pills and free radicals, bios life slim price, keto deep fried cod recipes, best asian weight loss pills, is it a real doctor in lipozene commercial, arnold weight loss center, meta labs garcinia cambogia, what is the most likely factor contributing to difficult with weight loss, vancouver weight loss surgery, monthly weight loss calendar, iaso weight loss tea, ronnie brower, can myers cocktail cause appetite suppressant, keto recipes allowing generation of ingredients, finaflex appetite suppressant, sauna wrap weight loss, will i lose weight with diet and eliptical, shred for her reviews, what is the best detox tea for weight loss, womens health before and after weight loss, blood type o food list weight loss, i need to lose 10 pounds in 2 weeks, over the counter appetite suppressant with ingredients similar to phentermine, protein powder for weight loss surgery patients, andrea smith weight loss, vanilla helps u lose weight, lingzhi diet pills review, xenadrine weight loss pill reviews, what can i do to help lose weight gained by nerve damage, pumpkin roast keto recipes, salad dressing for weight loss, grams of sugar per day for weight loss,