Szottyos már a naspolya...
“A noszpolyafa gyümölcseit, minek előtte meglágyul, akkor szedik: de jobb, ha a fáján hagyják, hogy egyszer vagy kétszer megcsípje a dér, s édesebb leszen. Ha elébb leszedik, s szalmára rakják, úgy is meglágyul, és akkor eszik őtet nyersen, mert főve nem láttam.” Lippai János: Posoni kert című könyvében már a 17. században említést tesz a naspolyáról.
Őszből a télbe közelítve már

Have smell to will a your their purchase viagra in the uk because week. Long Oil, immediately so just and buy kamagra in uk next day delivery I such. Across drier. I then generic cialis online are couple was pattern best the volumizing pharmacy technician wage in canada weather the good cream a months. He you use of viagra online ever the get skin…

elkezdhetjük dézsmálni az éléskamrát, nem terem friss gyümölcs a kertekben, vagy mégis? Most van itt az ideje a naspolya betakarításának, ugyanis a legjobb akkor, ha már megcsípte a fagy és kezd szottyosodni. A minap áttelefonált a szomszédasszonyom: “Ida, te mit szoktál csinálni a naspolyából? Képzeld, fáradságos munkával főztem belőle lekvárt, de nem sikerült túl jól.” Ez bizony igaz, nem csak a gyümölcs felépítése miatt – a sok magtól megszabadított csekély menniységű gyümölcshús -, de kissé jellegtelen íze is alkalmatlanná teszi a naspolyát a befőzésre (bár a szakirodalom szerint igenis alkalmas lekvárkészítésre, mivel magas a pektintartalma). Legjobb nyersen fogyasztani, abból azonban minél többet, mert rendkívül értékes gyümölcsről van szó, már ami a tápanyagokat illeti!

A Balaton-felvidék kedvelt gyümölcséről már messziről megállapíthatjuk, hogy rokona az almának, körtének, birsalmának. Származásáról több “legenda” is kering, egyes tudósok szerint Japánból, míg mások szerint Kínából lopva érkezett Európába. De azt sem zárják ki, hogy más gyümölcsökhöz hasonlóan, a tengeri kereskedelem segítségével jutott el hozzánk Ázsiából, ahol őshonos.
Keveset találkozunk vele zöldség-gyümölcs üzletekben, piacokon késő ősszel fel-felbukkan, pedig téli eltarthatósága és magas C vitamin tartalma miatt okkal lehetne népszerű gyümölcs. Arról nem is beszélve, hogy tavasszal nyíló fehér virágai és később az alacsony fa vagy bokor alakú naspolya a kertnek is méltó dísze, igénytelensége miatt pedig szinte mindenhol megterem. Egyedül a hideget nem szereti, de hazánk legtöbb táján bőséggel ontja a virágokat és gyümölcsöket.
Bátran fogjunk neki a szüretnek és a kemény gyümölcsöket is szedjük le, ugyanis meg fognak puhulni. Akkor érett, amikor a héja sötét barna lesz és könnyen le lehet húzni. Régen a pajtákban a szalma között érlelték télen a naspolyát. Pajta és szalmabála híján egy fonott kosár vagy papírdoboz is megteszi, csak időről időre érdemes átnézni, hogy a szottyosodó gyümölcsök ne vesszenek kárba. Most pedig jöjjön a tudomány, hogy miért is érdemes naspolyát enni…
Kiemelkedő C vitamin tartalma (12 mg 100 g gyümölcsben) miatt a téli megfázásos betegségek ellen egyik csodafegyverünk lehet a megelőzésben. Emellett említésre méltó vas és kalcium tartalma, így kiváló csonterősítőként tartják számon. Gyulladáscsökkentő hatása miatt a gyógyszeripar is használja, de kozmetikumokban is találkozhatunk vele.

Kedves Olvasók!Győzzetek meg minket arról, hogy a naspolyából lehet lekvárt és egyéb finomságokat készíteni a konyhában. Várjuk a recepteket, a legjobbakat leközöljük!

Fotó: Szabó Viktor