Kert, ami van - itt a tavaszi palántázás szezon!

Miközben fő segítőmmel, Márton kertésszel ültettük a paradicsomot, a zellert és a többieket, már tudtam, hogy a tavaszi palántázásról szóló cikk címe ez lesz: Kert, ami van. És hogy miért? Mert nincsen lehetetlen, még a rossz minőségű talaj, vagy az olyan udvar, ahol nincsen konyhakert sem lehet gátja néhány palánta elültetésének és nyáron a róluk szüretelt friss zöldség élvezetének. A mi udvarunk az előbbi kategóriába tartozik, és a talajcsere sem hozott látványos eredményt, ezért nem volt más hátra, mint más oldalról megközelíteni a problémát. Balkonkertészkedős és komposztkasos cikkünk adta az ötletet, hogy kosarakba telepítsük a veteményest!

 

Mit és mikor?

Kezdő kertészeknek különösen ajánljuk, hogy ne vegyenek meg minden palántát a piacon, ami tetszik, hiszen, ha szeretnék, hogy sikerélményük legyen, érdemes egy kicsit kérdezősködni. Mit és mikor érdemes ültetni? Most van itt az ideje a paradicsom, a zeller és a fűszernövények elültetésének. A meleg napok beköszöntével lassan folytathatjuk majd a paprika, padlizsán és uborka ültetésével a sort.

Hogyan gondozzam?

Ha hozzánk hasonlóan cserépbe, vagy kosárba telepíted a konyhakertet, sokkal gondosabban kell figyelni az öntözésre, ugyanis a föld így gyorsabban kiszárad. Amennyiben van rá lehetőség, öntözz esővízzel, ami nem csak környezet-, és pénztárcakímélő, hanem a növények is sokkal jobban szeretik. A másik tényező, amit már az ültetéskor figyelembe kell venni, hogy a növénynek elegendő mennyiségű föld jusson, amiből ki tudja nevelni termését bőséggel. Ezért nálunk egy kosárba 2-4 palánta került, a kisebb kosarakba pedig fűszernövény magokat vetettünk.

Érdemes a faparadicsom, a fürtös paradicsom vagy a paprika mellé még palántázást követően néhány nappal (ha már látszik, hogy szépen megfakadt a palánta) karót szúrni. Ehhez a magasra növő zöldségünket kikötözve “tehermentesíthetjük” azt. Meghálálja, nem fog összeszakadni a termés súlya alatt és a nyári zivatarok is kevésbé törhetik össze.

Mennyit ültessünk?

A piacon a kofák sokszor szeretnék, ha minél több palántával térnénk haza. Akadnak azonban olyanok is, akik inkább lebeszélnek. Ilyen volt a mi palánta árusunk is, akitől megtudtam, hogy például négy tő paradicsommal egész nyáron elláthatom családomat. A titok abban rejlik, hogy ez a négy palánta négy különböző fajta, van benne korai, koktél, fürtös és karós. Két tő zeller bőven fedezi a leveshez szükséges mennyiséget, ugyanis szépen megbokrosodik. A kabakosokból -tök, cukkíni, patisszon, dinnye stb. – elegendő egy-két bokrot ültetni, folyamatosan terem majd, csak győzzük megfőzni! Ezeket a tökféléket nyugodtan ültethetjük magról is, de figyeljünk rá, hogy a bokroknak bőven legyen hely és tápanyag (nem véletlen, hogy a paraszti portákon ezek a bokrok trágyakupacok közelébe kerültek!) És még sorolhatnánk… Érdemes egy kis időt szánni a vásárlásra és kifaggatni olyat, aki ért hozzá!

Tipp!

Ha megfogadsz egy tanácsot, inkább kisebb kertészetekből, vagy piacon vásárolj palántát, mert ezek eredete megbízható, így jó eséllyel szüretelhetsz is majd róluk!

Tipp!

Érdemes előrelátónak lenned, ha biztos akarsz lenni a palántádban, neveld Te magad! A nyári termésből néhány paradicsomot, paprikát, uborkát, stb. hagyj jól beérni, majd a magokat gyűjtsd be. Száraz hűvös helyen tartsd, majd márciusban ültesd el kis poharakba, cserepekbe. Ha nincs üvegház vagy fóliasátor, ez a néhány cserép biztosan elfér majd az ablakban is. A gyerekeknek jó szórakozás lesz a kibúvó magvakat figyelni, Neked pedig “házi” palántád lesz! A már korábban elültetett hagymával, fokhagymával is lehetsz előrelátó. Ha látod, hogy felmagvasodik, egyet-kettőt hagyj beérni. A magokat következő évben elszórhatod, ezekből tökéletes dughagymát

nevelhetsz, így a rákövetkező évben már azt sem kell megvenned!

Fotó: Vidéki Élet, sxc.hu, Leslie Watts