Kitekintő - Tündérek kertje

Londontól nem messze, Surrey megyében van egy gyönyörű, egész évben látogatható arborétum, Wisley Garden, melyről az a mondás járja, hogy a kert szerelmeseinek Mekkája.

A parkot 1878-ban alapította George Ferguson Wilson, aki egy személyben volt üzletember, tudós, feltaláló és kertkedvelő. Megvásárolta a 243 000 m² nagyságú területet, mely mára már 971 000 m²-re bővült és létrehozott egy parkot, ahol sikeresen kezdett nehezen növő, nehezen tartható növényeket termeszteni. Virágai között szerepeltek liliomok, japán íriszek, primulák, vízinövények. Az arborétum lehetőséget ad kutatásokra, kísérletek elvégzésére, levéltetvek, káros gombák és egyéb kerti problémák laboratóriumi körülmények közötti vizsgálatára is.

A területet részekre osztották. A kertépítészet és a növénytermesztés szinte mindegyik válfaja képviselteti magát. Egyaránt gyönyörködhetünk sziklakertekben vagy színes virágágyásokban, megcsodálhatjuk a rózsakertet és elismerően nézegethetjük a szép, nagyra nőtt konyhakerti növényeket is. Élvezhetjük a levendula, a rozmaring és az összes többi fűszernövény bódító illatát, sétálhatunk japánkertben, hallgathatjuk a vízesések és csobogók monoton hangját, hatalmas, öreg faritkaságok árnyékába húzódhatunk vissza a tűző nap elől vagy valamelyik tó partján szemlélhetjük a kacsákat és az igen méretes halakat, melyek annyira szelídek, hogy képesek lennének a kezünkből enni. Megtudhatjuk, hogyan érdemes kialakítani egy városi, illetve egy vidéki, egy kicsi vagy egy hagyományos kertet, esetleg egy elvont stílusú ház kertjét.

A bejárattól nem messze áll egy romantikus, fagerendás ház, melyben a laboratórium működik. Előtte tavirózsákkal és aranyhalakkal teli tavacska, közepén szökőkúttal. A kiadós séták közben megpihenhetünk egy-egy padon vagy uzsonnázhatunk az erre kijelölt helyeken. Akinek van ideje és kedve, elmerenghet az élet dolgairól egy félre eső zugban vagy háborítatlanul olvashat a füvön. Nyugdíjas házaspárok élvezik a napfényt és beszélgetnek a sziklakert kiszögellésein lévő padokon, babakocsis anyukák róják gyermekeikkel a kilométereket, diákok magolják csendben ücsörögve a tananyagot, boldog nagyszülők játszanak unokáikkal. Minden korosztály megfordul itt. Egy egész napot eltölthetünk ebben a csodálatos környezetben, hosszú utakat bebarangolva szebbnél szebb növények között.

We cannot display this gallery

A kert egyik legszebb időszaka és legizgalmasabb programja a pillangó-kiállítás. Az üvegház falain belül végigkísérhetjük a sok-sok bebábozódott hernyó átalakulását. A látogatók szeme előtt 31 féle lepke bújik ki a különféle színű és formájú bábokból, melyekben életük 60 százalékát már leélték. A bábokat a világ különböző tájairól gyűjtik össze egy belizei farmon, többek között a Fülöp-szigetekről, Afrikából, El Salvadorból, Costa Ricából, Thaiföldről és Belizeből, hogy aztán nagyon gondos csomagolásban ideszállítsák. A kiállítás nem egész két hónapos időtartama alatt közel 3 000 lepke kel életre, s emberi léptékkel nézve igen rövid ideig, mindössze 2-4 hétig élnek.   A közönség testközelből figyelheti meg a rengeteg díszesebbnél díszesebb kifejlett példányt, ahogy a trópusi növények között repkednek, időnként megpihenve egy-egy látogató kabátján, kezén vagy haján.

De a 10 teniszpálya alapterületű, 12 méter magas, hatalmas üvegház, melynek 3 különböző klímájú része van, nemcsak a lepkék miatt érdemel említést. A trópusi, a mérsékelt és a száraz éghajlati öv növényei szintén megtalálhatók itt. Az épületbe lépve hirtelen úgy érezzük, a dzsungelben járunk. Magas pálmafák, óriási páfrányok és össze-visszatekergődző kúszónövények között sétálhatunk. A létesítmény több mint 5000 növénynek, többek között növényritkaságoknak, veszélyeztetett, illetve nehezen termeszthető fajoknak és több száz orchidea fajnak ad otthont. Oktatási célokat is szolgál, így számos ismertetőt olvashatunk, de megfigyelhetjük az itt dolgozó kertészek munkáját is.

 

S ha akad pillanat, amikor nem köti le teljesen a figyelmünket a belső környezet, érdemes egy pillantást vetni az üvegház környékére is, hiszen a hatalmas ablakok egy tóra és a kertre néznek.

We cannot display this gallery

Azt hiszem, a gyönyörű virágoknak, a termésektől roskadozó gyümölcsfáknak, az aranyhalakkal teli tavaknak, a halkan csörgedező pataknak és csobogóknak, a domboldalt színesítő sziklakertnek, a körülöttünk repkedő pillangóknak, a csiripelő madaraknak és a selyemfényű pázsitnak köszönhetően olyan ez a kert, mint a mesebeli tündérek kertje. Kicsit szürreális, mégis igaz. Ahogy az ember belép ide, megfeledkezik a külvilágról. Egyszerűen elbűvöl, lenyűgöz és magával ragad… mert talán mégiscsak a tündérek kertje.

ideal protein weight loss reviews, reddit morbidly obese how to lose weight, jess walton weight loss, enzyme diet pills, 8 superfoods for weight loss, nutrition diet plan, tops weight loss group brazoria county, app best home workouts to lose weight fast, how to make detox water for weight loss, diet pills that work fast sold on amazon, how to lose weight quick without pills, weight loss manhattan, jalopeno cheese keto hot dip recipes with frenchies fried jalopenos, apple cider vinegar and honey weight loss drink, medical rx diet pills starts with d, best elliptical workout for weight loss, weight loss free consultation, how to eat healthier to lose weight, weight loss mau huang, over the counter weight loss start with l discontinued, rapid weight loss exercise, forskohlii weight loss, keto recipes for zucchini noodles, walk to lose weight chart, how to lose weight in stomach and face, how to get rid of stretched skin fro weight loss, fit 4 life weight loss medical center, weight loss white tea, keto steak foil recipes, keto dinner recipes for kids, i eat one meal a day and cant lose weight, two week detox to lose weight, does taking testosterone help you lose weight, customer reviews of diet pills, if youre trying to lose weight should you check your weight on your period, best way for 60 year old woman to lose weight, shay weight loss, sarah millican weight loss, when do you notice weight loss, can you take diet pills while on medicine for heart failure, coconut flour keto cake recipes,