Vigyázz, kész, futtatás!

Vigyázz, kész, futtatás! – ezzel a címmel jelentette meg a Csalán Egyesület egyik legújabb kiadványát, melynek célja, hogy útmutatást adjon otthonod növényekkel történő befuttatásához, mivel az így kialakított zöld homlokzat hozzájárul az épület megóvásához, ugyanakkor jó hatással van a környezetvédelemre és az emberek jó közérzetére.

Amiért érdemes a házunkat befuttatni….

 

Kiegészítő védelem a falnak

Ezen védelem annak köszönhető, hogy a növények levélzete a falon tömör takarót alkot, ami gyengíti a falat érő időjárási hatásokat. A befuttatott réteg alatt a falat nem veszi igénybe a záporeső erodáló hatása, mert a növénytakaró felfogja és levezeti az esőt. Ez megvédi a falat a mállástól, így a fal befuttatásával ritkábban válik szükségessé a fal felújítása.

 

Jobb hőszigetelés, alacsonyabb fűtésszámla

Télen az örökzöld növényzet alatt a fal felületi hőmérséklete 2 celsius fokkal nagyobb, mint a növény nélkülié. Szigetelő hatásuknak köszönhetően a zöld homlokzatok a fűtési költségeket 5-38 %-kal csökkentik, ezzel együtt a kibocsátott széndioxid és egyéb káros anyagok mennyisége is csökken.

Szárazabb falak

Mivel a fal nedvességtartalmát elsősorban az esőterhelés határozza meg, a teljesen kifejlődött levélzetű befuttatott falak szárazabbak, mint a növényzet nélküliek. Alaptalan az a félelem, hogy az ép falon a növényzet nedvességből adódó károkat okozna. A szárazabb falaknak kisebb a hővezető képességük, következésképp jobb a hőszigetelésük.

Hűsebb nyarak

A déli falak nyári védelme a napsugárzás és a felmelegedés ellen megoldható a fal növényzettel való befuttatásával. A futónövények jól megvédik a falat a napsugárzástól, mivel a növények leveleiket mindig a beeső napsugarakra optimális szögben állítják. Így a napsugárzás akár 80 %-át is távol tartják a homlokzattól. A hűsítő hatás abban is rejlik, hogy a növények a napenergia akár 70 %-át is a víz elpárologtatására fordítják, ami egyúttal a levegő páratartalmát is növeli. A faltól akár 1 méteres távolságban is érezhető még a futónövények hűsítő hatása.

Tévhitek

A futónövények tönkreteszik a vakolatot: Ha ép vakolatra futtatunk, a növények kapaszkodó hajtásai és léggyökerei nem tudnak kárt tenni benne.

A növényektől vizesedik a fal: Épp ellenkezőleg! A növények felfogják az egyébként falat érő esőt és ezáltal védik a falat az elázás okozta problémáktól (pl.: mállás).

Sok lesz a rovar a házon és a házban: Kutatási eredmények igazolják, hogy a rovarok előfordulása a befuttatott házakban sem gyakoribb, mint csupasz falak esetén.

A növények benövik az ablakot: Ha támasztókeretre futó növényt választunk és a támasztókeret és az ablakok között minimum fél méter távolságot tartunk, elkerülhetjük az ablakok benövését.

 

Mielőtt hozzákezdenél…

A tervezéskor érdemes megismerni a lakóhelyeden a zöld homlokzatok kialakítására vonatkozó előírásokat. Erről az önkormányzat építési osztályán kérhetsz felvilágosítást. Általában a zöld homlokzatok kialakítása nem építési engedély köteles tevékenység, de a kialakításra lehetnek előírások (pl.: a támaszték teherbírása, illeszkedése a településkép előírásaihoz). Műemlékvédelem alatt álló épület esetén a honlokzat befuttatására engedélyre lehet szükség. Ha a kialakításkor (pl.: támaszték elhelyezése) közterületet is igénybe kívánunk venni, akkor területhasználati engedélyre van szükség, melyet az önkormányzattól szerezhetünk be. A tervezés során vegyük figyelembe az épület építészeti adottságait (homlokzat magassága, vakolat teherbíró képessége, a homlokzat állapota, védendő területek, ereszcsatorna, lefolyócső, szellőzőnyílás), a növények tulajdonságait és a támasztékok kínálatát.

 

 

Milyen növényt válasszunk?

A növények kiválasztási szempontjai között szerepel a telepítési hely iránti igényük, a növények növekedési tulajdonságai és a külső megjelenés. A növények kapaszkodási formájuk szerint lehetnek önkapaszkodók és támasztékot igénylők.

Az önkapaszkodó növények választásakor csak kifogástalan állapotú homlokzat esetén lehetünk biztosan abban, hogy a növények nem fognak kárt tenni a falban, ezért alaposan nézzük meg, hogy nincsenek-e repedések, szétmállott téglák, fugák. Ezeknél a növényeknél a terhet a vakolat viseli, így a fal közelgő tatarozását esetleg érdemes előbbre hozni. Azt is érdemes tudni, hogy ezeket a növényeket nyomtalanul eltávolítani szinte lehetetlen a falról. Néhány fajta, melyek közül választhatunk: közönséges borostyán, trombitafolyondár, hibrid trombitacserje, ötlevélkéjű vadszőlő, háromkaréjú vadszőlő.

Mint azt láthatjuk, sok esetben jobb, ha támaszték alkalmazása mellett döntünk. Támasztékos növényeket választva semmilyen gondot nem jelent a sérült fal, de a támasztékot a fal teherviselő elemeihez kell erősíteni. A támaszték megválasztásakor az alábbiakra legyünk tekintettel: a választott növény igényei, az épülethez való rögzítés lehetőségei és a támaszték anyaga, ami lehet fa, fém, műanyag. Támasztékot igényelnek a csavarodó, a kacsos és a támaszkodva akaszkodó növények. Leggyakoribb támasztékos növények: futórózsa, loncfélék (pl.: jerikói lonc, magyar lonc, erdei lonc) és az iszalagok.

Amint láthatjuk, körültekintést igényel a zöld homlokzatok kialakítása, ám ez senkinek ne vegye el a kedvét a falak zöldítésétől, az eredmény biztosan kárpótol a befektetett munkáért.

A témával foglalkozó teljes kiadvány ingyenesen letölthető a www.csalan.hu oldalról.