Advent - eljövetel, adventi játék eredményhirdetés meglepetéssel!

Elkezdődött az advent időszaka. Minden évben különös várakozás száll meg pár nappal az első gyertyagyújtás előtt. Ez idén kétszeresen is igaz volt, hiszen a Vidéki Élet Magazinnak ez az első karácsonya. Lázasan készülődik a szerkesztőség, íródnak a cikkek, készülnek a képek. Igyekszünk Vidéki Karácsonyt varázsolni Neked, kedves Olvasó. És igyekszünk ezt olyan “vidéki” hangulatban, amit tőlünk megszoktál. Többek között szeretnénk különböző népek és kultúrák vidéki karácsonyi hagyományait megmutatni, külföldön élő magyarok tollából és hazánkban élő más nemzetiségekéből egyaránt. Adunk tippeket ajándék készítéshez, néhány dekorációs ötlethez, amivel igazán meghitté tehetjük az ünnepeket magunk és családunk számára. Készülünk hagyományos és nem teljesen megszokott receptekkel is, melyekkel tovább fokozhatjuk az ünnep egyébként sem unalmas perceit! Készülj velünk az ünnepre, áldott, békés, adventi időszakot kívánunk!

 

 

Advent jelentése

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig tartó időszakot jelenti. A reményteli várakozás és a lelki készülődés időszaka. Az advent szó jelentése: eljövetel, vagyis a karácsonyt megelőző várakozás az

“Úr eljövetelében” teljesedik ki. Nem kell kereszténynek lennünk ahhoz, hogy ezt az időszakot szívünk teljes egészében megéljük. Számomra az advent a közös készülődést, az egész éves rohanás után az egymás iránti fokozott odafigyelést is jelenti. Azt az időszakot, mialatt a család a karácsonyi ünnephez közeledve lélekben felkészül a békében együtt töltött napokra.

Sajnos ma már sokan elfelejtik ezt és december 23-án rohanással, ajándék vásárlással igyekeznek behozni egy teljes hónapot, miközben lelküket valamelyik üzlet kosarában felejtik…

Emlékszem, az első közösen elkészített adventi koszorú milyen suta lett. Ferdén álltak a gyertyák, a fenyőágakat nem tudtuk megfelelően rögzíteni. De nem ezt láttuk! Körbe ültük és néztük a gyertya fényét. És beszélgettünk. Beszélgettünk az első gyertya mellett, izgatottan vártuk a másodikat és a harmadiknál már megterveztük az ünnepi vacsorát. És ez nagyon sok éven át így folytatódott. Csendben, egy fél órára kiszakadva mindenből és sokszor csak hallgatva. Időközben az adventi koszorú egyre szebb lett. Készítettünk méhviasz gyertyásat, masnisat, olyat, amin termések voltak, aranyszínűt, de hófehéret is. A piros is nagy kedvenc, az ezüstfenyő törtbársony ágai gyönyörűen kiemelik a vörös színét.

A hagyományos katolikus adventi koszorú színei a lila és a rózsaszín, hiszen a katolikus egyház liturgikus színe adventkor a lila, mely a bűnbánatot jelképezi. Az advent első, második és negyedik napján ezért lila színű gyertyát gyújtunk, a harmadik vasárnapon pedig a rózsaszínt, mely a közelgő ünnep fölötti örömünket szimbolizálja. A katolikus szertartásokban az öröm színe a fehér, az adventi időszakban a fehér a lilával “keveredik”, így kapjuk meg a rózsaszínt.

Adventi készülődés – játék a Nosztalgia-Home ajándékáért

Advent nem véletlenül a készülődés időszaka. Ha valaki igazán személyes ajándékot szeretne, azt bizony kézzel kell készítenie. Ehhez viszont idő kell. Sokszor elegendő egy aprócska ajándék is, de szeretteink annak fognak örülni a legjobban. Legegyszerűbb néhány maradék anyagból, fonalból varrni egy kis figurát. Ehhez és más ajándékhoz későbbi cikkeinkben adunk majd hasznos tippeket.

Ha bátortalanok vagyunk és az első mintadarabot mégis inkább készen szeretnénk megkapni, most erre is van lehetőség! Kivételesen nem vidéken, hanem Budapesten találtunk egy kedves kincses boltot, ahol kedvünkre válogathatunk, gyűjthetünk ötleteket! Sőt a Budai Nosztalgia-Home Hargitai Angélával közös játékra hív minden kedves Olvasót! Ehhez nem kell más, csak a cikk végén található kérdések helyes válaszát beküldeni címünkre!

Budai Nosztalgia-Home

A Buda belvárosában található piciny kincses kuckó tulajdonosát, Hargitai Angélát a Nosztalgia-Home születéséről kérdeztük:

“Üzletünket pontosan öt évvel ezelőtt nyitottuk, a Törökbálinton található Nosztalgia-Home “kistestvéreként”. Buda belvárosában szerettünk volna egy olyan lakberendezési -és ajándékboltot létrehozni, ahol kicsit megállt az idő, és az ide betérő elmerülhet nagyanyáink-dédanyáink korának hangulatában… Akik üzletünkbe járnak, hozzánk hasonlóan szeretik az utcáról nyíló, régies boltocskák hangulatát, kedvelik a kopottas, régi fabútorokat, a meleg tónusú, színes falakat, szívesen kortyolgatják délutáni teájukat a nagymama rózsás huzatú füles fotelében, természetesen ízléses porceláncsészéből, ha lehet a lobogó kandalló mellett… Becsben tartanak és szívesen olvasgatnak régi, megsárgult, cirádás kézírású képeslapokat, melyek még hagyományosan tintával, pennával íródtak… Sőt maguk is szívesen írnak egy-egy ily módon készített, viaszpecséttel lezárt levelet, meghívót; ehhez nálunk minden kelléket meg is találnak. Nagy hangsúlyt fektetnek az otthon barátságossá tételére, a virágos kelmék, régi csipkék mellett sok kedves tárggyal csinosítják otthonukat, melytől az akár a város közepén is vidéki hangulatot áraszt (legyen az egy apró porcelángomb a fiókokon, egy nosztalgikus fotókeret a komódon vagy egy öntöttvas kolomp, ajtókopogtató a bejáratnál).”

Nosztalgia-Home: 1024 Budapest, Lövőház utca 21. www.nosztalgiahome.blogspot.com

JÁTÉK

Angélával játékra invitálunk minden vállalkozó szellemű Olvasót! A nyeremény a képen látható tömörfából készült fali kulcstartó három kedves karácsonyi figurával!

A játékban az vehet részt, aki a következő két kérdésre elküldi a helyes választ a videkielet@videkielet.hu címre december 11., vasárnap éjfélig. Kérjük, a megfejtés mellett tüntesd fel neved és postacímed is!

Mit szimbolizál a keresztény kultúrkörben az adventi koszorú lila gyertyája?

A: bűnbánat

B: öröm

C: szeretet

Hány éve működik a Nosztalgia-Home üzlet?

A: 2

B: 3

C: 5

 

 

EREDMÉNYHIRDETÉS – 2011. december 12.

Köszönjük a sok megfejtést és egyben gratulálunk mindenkinek, hiszen csak helyes válaszok érkeztek! Mielőtt nyertest hirdetünk, a rend kedvéért jöjjenek a megfejtések:

Mit szimbolizál a keresztény kultúrkörben az adventi koszorú lila gyertyája?

Helyes válasz – A: bűnbánat

Hány éve működik a Nosztalgia-Home üzlet?

Helyes válasz – C: 5 éve

A nyertesünk, akit a random.org program segítségével sorsoltunk ki a 13. játékos, Hajdúné Tóth Erika egri olvasónk! Szívből gratulálunk, nyereményét postán küldjük el.

Ne csüggedjenek azok sem, akik most nem nyertek, rájuk is gondoltunk. A héten érdemes betérni a Nosztalgia Home üzletbe, ugyanis a Vidéki Élet olvasói 10 % kedvezményben részesülnek vásárlásuk végösszegéből december 18, vasárnapig. Nem kell mást tenned, mint fizetés előtt jelezni, hogy Te a Vidéki Életet olvasod!

További kellemes karácsonyi készülődést kívánunk mindenkinek! Az ünnepek alatt se feledkezzetek meg a Vidéki Élet magazinról és az új esztendőt is kezdjük együtt, várunk benneteket!