"Így élünk mi vidéken" - Almádi piac

Történet:

Balatonalmádi négy településrész: Vörösberény, Almádi, Káptalanfüred és Budatava összefonódásából fejlődött ki.

Vörösberény falu már a honfoglalás körüli években létezett. Szent István király adományozta – 48 füsttel, 6 halásszal Szárberény néven – a veszprémvölgyi görög apácáknak az első, magyar helyneveket is tartalmazó, görög nyelvű oklevél szerint. Ebben a városrészben található a Balaton-felvidéken egyedülálló, kőfallal erődített református templom, a település legrégebbi épülete. A város címerében is szereplő XI-XII. századi, román-gótikus stílusban épült templomot 1290-ben említik először, 1789-ben barokk stílusú toronysüveget kapott. Vörösberény másik meghatározó történelmi épülete a Szent Ignác tiszteletére emelt, és 1779-ben felszentelt barokk stílusú katolikus templom. Freskói, oltárai, szószéke kiemelkedő művészi alkotások. Nyaranta komolyzenei koncertek helyszíne. A templom mellett a XVII. század közepén barokk stílusban épített egykori jezsuita kolostor épülete áll.

A múlt:

Vörösberény meghatározó helye a Magtár – Borok és Rendezvények Háza. A Granáriumnak nevezett raktárépület az 1700-as években épült. A csaknem 300 éves épület számos neves tulajdonossal, bérlővel bírt, többek között gróf Fiáth Ferenc, Erkel János – a híres zeneszerző testvéröccse, Barcza Gábor, Thaly László ezredorvos, Pollák Henrik zsidó borkereskedő. 1919-ben újabb gazdacsere van, Jordán Alajos alezredes és Blaska Jenő veszik az időközben jócskán megcsappan birtokot. Jordán Alajos később megszerzi a Blaska Jenő tulajdonjogát és a birtok 1950-ig a Jordán család tulajdonában marad. 1945 után a szentkirályszabadjai orosz reptér éléskamrája lesz, majd 1950-ben államosítják, a kastélyból tömeglakás, a granáriumból pedig a TSZ-en belül baromfinevelde lesz egészen a rendszerváltásig.

A jelen:

Ilyen előzmények után kisebb csoda, hogy a harcedzett épület újra fénykorát élheti. A Magtár megújult, külseje az eredeti megjelenést tükrözi, a belső terek az új funkciónak köszönhetően átértelmeződtek, maivá váltak. A gyönyörű balatoni panorámával rendelkező épület három nagy helyiséggel rendelkezik, melyek különböző rendezvények lebonyolítására alkalmasak. A mintegy 590m2-es gyönyörű téglaboltozatos Pince nagyobb események pl.: borbemutató, esküvő megtartására alkalmas, 5-600 fős létszám mellett. A földszinten találjuk a Kistermet, 140m2-en kb. 100 főt tudnak fogadni, valamint itt találjuk a Nagytermet is, ami a maga 280 m2-es területével szintén sokféle programnak tud otthont adni.

“Így élünk mi vidéken”

Többek között a kéthetente megrendezésre kerülő Vasárnapi piacnak, ahol termelők és kézművesek árulják portékáikat. Molnárné Perus Zsuzsától, a rendezvény szervezőjétől megtudtuk, hogy a Magtár igyekszik minél több programnak helyet adni. A piaccal céljuk, hogy termelők és vásárlók közelebbről is megismerjék egymást. Az idén először május 8-án megnyíló piac a vásárlók mellett várja a termelőket is. Az épület kedvező fekfésének és igényes megjelenésének köszönhetően vonzza a látogatókat, akik a széles programválaszték révén visszatérő látogatói lehetnek a Magtárnak.

Múlt héten mi is ott jártunk. Kedves arcok fogadtak, és nagy örömömre személyesen is találkozhattam többek között Zongor Klárával, akinek kézzel varrot babáit eddig csak az ajánlóban láttam. Klára a helyieknek már nem ismeretlen, hiszen télen már találkozhattak vele és családjával a Magtárban. A Zongor lányok és édesapjuk, Zongor Gábor festőművész kiállításának szintén a Magtár adott helyet az elmúlt év decemberében.

A következő Magtár Vasárnapi Piac június 5-én, délután 14 órától lesz. Érdemes ellátogatni, vasárnap délután piacolni egyet, vagy épp csak megkóstolni a Magtár pazar borkínálatából néhányat.

Forrás: www.balatonalmadi.hu, www.almadirendezvenykozpont.hu

We cannot display this gallery