Kincs a föld – Sabar Borház

Késő ősz volt, mikor utam ismét a Balaton-felvidékre vitt. A tél csípős hidege már megmutatta magát és csupán késő délutánra, a ködös napsütésben engedett föl. Borkóstolóra voltam hivatalos. Ismerős borászathoz mentem, a Sabar Borházhoz. Nem ez volt az első találkozásunk, mégis volt bennem némi izgalom. Nagy Lacit ismertem meg először, évekkel ezelőtt egy másik borászatban – ő a borász. Ádám Gáborról, a társáról Lacitól hallottam, személyes találkozásunk egy ideig váratott magára. Most úgy adódott, hogy Káptalantótiba Gáborral közösen utaztunk.

„A föld mélyebben megtanít önmagunkra, mint az összes könyvek: mert ellenáll nekünk. Az ember akkor fedezi föl magát, mikor megmérkőzik az akadállyal. De ahhoz, hogy ezt elérje, eszközre van szüksége: egy gyalura, egy ekére. Szántás közben a paraszt a természet egy-egy titkát ragadja meg, és az igazság, amelyet kibont, egyetemes.” Antoine de Saint-Exupéry – Az ember földje

Ádám Gábor

Azt gondolom, két értelmes ember minden nehézség nélkül el tud tölteni értelmesen beszélgetve két-három órát. Mondhatni, nem nagy dolog. De az, hogy mivel töltődik meg ez az idő, s mit rak le bennünk, az már ennél jóval bonyolultabb. Tény, mivel már nem ez volt az első találkozás, a jókedvre és kölcsönös szimpátiára már megvolt az alap. Viszont Gáborról még mindig nagyon keveset tudtam. Érdekelt, hogy mi van emögött a négy éve indított vállalkozás mögött valójában. Ma annyira divat lett a vidék, vajon egy közgazdásznak milyen kötődése lehet a vidékhez? Miért vásárol földet és miért foglalkozik annak művelésével? Divatból, vagy hirtelen fellángolásból, szimplán befektetésből? Ezeket a kérdéseket nyilván nem teszi föl az ember beszélgetőtársának, így hát vártam, hagytam, hogy szépen kibontakozzon magától a megfejtés. Valahol a lelkem mélyén éreztem, hogy kétkedésemnek nincs valós alapja és csupán a mai bizalmatlan világból fakad, mely néha rám is átragad. Olyan jó érzés, mikor az üdvözlő mosoly, mint valami láthatatlan tündérpor, elűzi a rossz gondolatokat.

Alig hagytuk el Budakeszit, valahogy a  lovaglásra terelődött a szó. Beszélgettünk a gyerekek bátorságáról, mely a félelemérzet hiányából fakad. Gábornak két fia van, mindketten szerettek járni lovagolni. A nagyobbik fiú, Tamás emellett a zenében jeleskedik, olyannyira, hogy iskolát is a zenei pályához igazodva választottak. András, a kisebbik pedig úgy tűnik, rajzolás terén tehetséges. Gábor felesége a gyerekek nevelésével és a háztartással foglalkozik már egy ideje főállásban. Nem kis munka lehet, ahogy hallgatom Gábort: különórák, egyéni órarend miatt oda-vissza utazni a gyerekekkel és még feleségként is helytállni…

– Hogy kerültél a Balaton-felvidékre? Mi hozott a borokhoz, a szőlőhöz? A család Budajenőn él, te ingázol sokat, nyáron a család is megy veled. Mi hajt és miért?

– Tudod, Orsi, nagy utat jártam be. Nem sokan tudják, de én Jánoshalmán nőttem föl. Mai napig “vidéki srácnak” vallom magam. Jó volt ott felnőni. Együtt volt a család, közel voltunk egymáshoz, szülők, nagyszülők. Ismertük a szomszédokat, gyalog mindenhova elért az ember. Aztán az ember ifjúi lendülettel hirtelen mindent akar. Úgy hozta a sors, hogy közgazdasági pályára mentem. Külföldi ösztöndíjak a tanulóévek alatt, rengeteg utazás a munkám kapcsán. Föntről valahogy mindig vitték, egyengették az utam. Minden jól alakult. Aztán jött a család. Ha az ember megnősül és gyerekeket vállal, egyben felelősséget is – a legnagyobbat, amit vállalhat. Már nem csak azért hajtottam, hogy a szakmámban jobb legyek, hanem azért is, hogy felépüljön a családi házunk, hogy a családot el tudjam tartani. Ez sosem volt kérdés számomra. De az ember nem égetheti két végéről a gyufát, ezt én is megtapasztaltam a saját bőrömön. Ekkor úgy döntöttem, váltani kell és vissza kell venni a tempóból. Saját vállalkozásba fogtam, úgy tűnik, jó döntés volt. De valami még mindig hiányzott. A gyermekkori évek az ember számára a legmeghatározóbbak – sokan mondják ezt, valóban így is van. Mindig szerettem volna vidékre költözni. Budapest után a családi házunk Budajenőn épült, ez már egy fokkal jobb, de még mindig közel a város. Bevallom ebben a kérdésben Krisztinával, a feleségemmel kissé nehezen jutottunk dűlőre, de végül beláttam, igaza van. A nagyfiunk sorsa most úgy alakult, hogy a speciális zenei iskola miatt nem mehetünk Budapestről nagyon messze, s mivel az ő és az öccse élete számunkra a legfontosabb, a vidékre költözést kissé átalakítottam magamban. Egyelőre marad az ingázás, a Balaton-felvidéket az egész család szereti, bízom benne, hogy majd egyszer lesz még mód, hogy ott rendezkedjünk be.

S hogy mi hozott a borászkodáshoz? Az én szakmám nem egy kreatív munka. Az emberben viszont öröktől fogva benne van az alkotási vágy. Hogy valami olyat tegyen, ami maradandó. Emellett úgy érzem, hogy a mai romboló világunkban a föld az egyik legnagyobb kincs. Azzal tesszük a legjobbat, ha műveljük. A sors megint kegyes volt hozzám, találkoztunk Lacival, aki ízig-vérig borász. Én még csak a “tanulóéveimet” töltöm mellette, de kitartó vagyok és azzal a tudással, amit más területről hoztam, igyekszem legjobban előre vinni a vállalkozást.

Borok, tervek

Időközben megérkeztünk Káptalantótiba. Vendéglátóim kedves baráti társaságot várnak, jó érzés tölt el, hogy csatlakozhatom hozzájuk. Laci mosolyogva üdvözöl, de látom rajta, nyúzott. Kérdezem tőle, mi a baj.

– Nincs baj, Gréti lányom erősíti a tüdejét, egész éjjel sírt, felváltva keltünk hozzá Beával, a feleségemmel. Fárasztó így, sok a munka szőlőben is, holnap telepítünk, itt vannak a vesszők már bekészítve. De nem bánom, ahogy rám mosolyog a kis tündér, mindent elfelejtek, erőt ad, ezért érdemes csinálni.

Míg Laci elmegy a borkóstolóhoz előkészíteni a vacsorát, Gábort faggatom, milyen együtt dolgozni Lacival.

– Nem vagytok együtt minden nap, te ingázol, Lacinak is helyt kell állnia másik helyen is. Nagyfokú kölcsönös bizalom kell így mindkét részről, hogy gördülékenyen menjen a munka. Hogy bírjátok? Ráadásul még fejleszteni is szeretnétek, legalábbis nyáron még erről beszélgettünk.

– Nem egyszerű, ez tény. De Lacinak mindene a szőlő. Nem láttad, de elképesztő, milyen energiával műveli, gondozza a tőkéket. Nála vasfegyelem van. Szüretkor nehéz vele. Szerencsére a kis csapat már megszokta a tempóját és velük is kölcsönös a bizalom. Máshogy nem lehet. Ha korareggel kiderül, hogy nem alkalmas az időpont a szüretre, akkor nem szüretelünk és kész. Ez nem lehet vita tárgya, ebben Laci végtelenül következetes, és nem csak szüretkor – a szőlő és a bor nem lehet alku tárgya. Nekem az a dolgom és abban próbálom őt segíteni, hogy megtaláljuk a megfelelő egyensúlyt, amit még elbírunk. Szeretnénk még területet bővíteni, láthattad, holnap cabernet franc-t telepítünk. Vásárolunk is szőlőt, hogy a megfelelő bormennyiséget hozni tudjuk. Emellett Laci a fahordós érlelés híve, majd megkóstolhatod a borokat, érezni fogod, hogy egy-egy hordón mennyi minden múlik, külföldről is vásároltunk hordókat. Ezeket össze kell hangolni. Nem egyszerű. Azon vagyunk, hogy a vidék jellegzetes borai minél szélesebb körben elterjedjenek, általunk is. Ehhez szükséges a fejlesztés. Most kevesen vagyunk, a kályha is jól befűti a szobát, elférünk kényelmesen. De hál’ istennek egyre nagyobb az érdeklődés irántunk. Szeretnénk a pinceházat is bővíteni, a tervek már készen vannak, megnézed?

Búcsú

Nagy élmény volt számomra az esti kóstoló. Friss borok voltok, hordóból. Laci nem mondta meg, milyet tölt, a főbb jegyekről mesélt csak. Aztán kiderült, ugyanaz a szőlőfajta, csak más területről és más típusú hordóban érlelve. Nyilván, aki ezzel foglalkozik, annak ez nem újdonság. Engem viszont meglepett, mennyire különböznek egymástól. Újra és újra rácsodálkozom, milyen nagyszerű a természet! Egy fajta szőlő, de más a föld ásványi anyag tartalma, más szögből éri a nap és más típusú hordóba kerül. Mindezektől teljesen eltérő bor születik. Lassan kezdem megérteni, mit is akart mondani nekem Gábor, mikor arról mesélt, kincs a föld. Én még kiegészíteném azzal, kincs az is, mikor az ember alkotásra vágyik, kincs az, ha mindezt megosztja másokkal.Kíváncsi vagyok, mi lesz majd a cabernet franc-ból. Másnap reggel még megnéztem a telepítést, már majdnem decembert írtunk és most ültetnek! Kérdeztem Lacit, nem fognak kifagyni? Essen a hó, akkor nem lesz gond! – hangzott a tömör válasz. Hóból idén kaptunk bőven, Laci ezen kívánsága teljesült. Rohannak a hónapok, Gréti baba lassan járni fog, Gáborék is egy újabb félévet zárnak majd az iskolában. Kívánom, hogy vágyaik, terveik teljesülhessenek!

We cannot display this gallery

Tipp! Ha borkóstolóra szeretnél jelentkezni, Bor és Gasztronómia rovatunkban megtalálod a Sabar Borház elérhetőségeit.

Tipp! Február 16-án a Sabar Borház Budapestre látogat, találkozhattok boraikkal a Millenárison megrendezésre kerülő Borjour Magnumon, valamint ott lesz a Fonóban is!

Tipp! A Sabar Borházról olvashatsz korábbi cikkünkben is: Találkozások-Sabar Borház

Fotó: Vidéki Élet Magazin

face mask runescape, when did the face mask penalty start, coronavirus investing, new full face cpap masks, respirator face mask harour freight, paper dust masks, n95 and n99 mask difference, best peel away face mask disposable, osha approved respirators for beards, n95 mist dust respirator, coronavirus translation, n95 respirator ems, a supplied air respirator provides air to the wearer, disposable dust mask review, disposable mask for nebulizer, life brand face masks, diy white face masks, n95 masks mold, edible face masks, hospital face shield vs face mask, virus coronavirus, niosh approved n95 particulate respirator masks, face shield must be worn sign, n95 mask fit indiana, n95 respirator reuse, which is better n95 or p95, what is the filtration of a low barrier face mask, dust proof mask at costco, who manufactures led face masks, cvs drugstore products, fast mt with face shield, afp of disposal mask meaning, average lifetime of a respirator cartridge, how to put a protection face mask on, sterile surgical face shield, multiple chemical sensitivity face masks, motorcycle helmet half face shield, how do lugers keep their face mask clear, n95 fit testing requirements for nursing homes, reptile face mask, what is a demand respirator, gengar dust mask, face shield film protection, what respirator provides clean air from a tank,