EgyszerAi?? hA?zi zsemlAi??k

RAi??gA?ta kacAi??rkodtam a kenyAi??rsA?tAi??s gondolatA?val. A?m amikor elkAi??pzeltem magamat ai??i?? Ai??s ehhez a kAi??phez fejkendAi??, nAi??pviselet Ai??s dagadA? bicepszek dukA?ltak -, amint A?rA?kon A?t lisztfelhAi??be burkolA?zva dagasztom a tAi??sztA?t, mindig elvesztettem a kedvemet. Egy borongA?s tAi??li napon aztA?n ai??i?? mA?st A?gysem nagyon lehetett kezdeni ai??i?? mAi??gis nekilA?ttam. Meglepve tapasztaltam, hogy a kAi??zzel dagasztA?s egyA?ltalA?n nem idAi??igAi??nyes vagy fA?rasztA?, de a vAi??geredmAi??ny mAi??g ezAi??rt is kA?rpA?tolt volna. Az illatos, frissensA?lt zsemlAi??k kiabA?ltak, hogy azonnal szegjA?k meg Ai??ket, Ai??s azon melegAi??ben, pici vajjal megkenve, kA?stoljuk meg. Ai??s persze hallgattunk is a hangraai??i?? AzA?ta nem is veszA?nk kenyeret, magam kAi??szAi??tem Ai??ket. AjA?nlom mindenkinek, hogy egyszer prA?bA?lja ki a receptet, Ai??s garantA?lom, hogy utA?na A?jra Ai??s A?jra kedvet kap a hA?zi zsemlesA?tAi??shez.

 

 

 

HozzA?valA?k (8 darabhoz):

– fAi??l kg liszt purchase triamterene medication
Ai??n mindig variA?lom, sima bA?zalisztbAi??l is finom, de ki lehet prA?bA?lni rozsliszttel, magos keverAi??kkel ai??i?? kinek mihez szottyan kedve.

1 tasak instant Ai??lesztAi??/ fAi??l kocka hagyomA?nyos

A hagyomA?nyos Ai??lesztAi??t fel kell futtatni: fAi??l-egy dl tejet megmelegAi??tA?nk langyosra, beleteszA?nk egy teA?skanA?l cukrot, belemorzsoljuk az Ai??lesztAi??t. PA?r perc utA?n felhabosodik, akkor kAi??sz is. Az instant Ai??lesztAi??t nem kell felfuttatni, Ai??s elAi??re be lehet vA?sA?rolni belAi??le.

– 1 kanA?lka zsAi??r

KAi??nnyebb lesz tAi??le a tAi??szta, Ai??s nem szikkad meg a kAi??rge.
– 2 teA?skanA?l sA? Lioresal generico
– vAi??z (pA?r deci)

VariA?ciA?nak:
TehetA?nk bele 2 ek oreganot vagy egy fej lilahagymA?t megpirAi??tva. Esetleg aprA?ra szelt olivabogyA?t vagy akA?r felszeletelt, szA?rAi??tott paradicsomot.


ElkAi??szAi??tAi??s:

1. Egy nagy tA?lba beleAi??ntjA?k a lisztet, hozzA?csapjuk a zsAi??rt Ai??s a sA?t, majd beletesszA?k az Ai??lesztAi??port (vagy a felfuttatott Ai??lesztAi??t a tejjel egyA?tt).
2. Ha Ai??zesAi??teni szeretnAi??nk, ekkor adjuk hozzA? a fAi??szert/hagymA?t/valamitai??i??
3. Egy kis vAi??zzel jA?l keverjA?k el Ai??s gyA?rjuk Ai??ssze. (Ai??n egy fa spatulA?val szoktam, hogy ne legyen mindenem maszatos, vagy egy kAi??zzel, hogy a mA?sikkal adagolhassam a vizet)
4. JA?l el kell elegyAi??teni, sehol ne maradjon szA?raz – ilyenkor mAi??g nyugodtan lehet ragacsos, nyA?lA?s.
5. Pihentetni kell kb. egy A?rA?t, amAi??g szAi??pen meg nem kel. (Meleg helyen, konyharuhA?val letakarva. TAi??len a radiA?tor mellAi?? tegyA?k, nyA?ron lehet a napra.)
6. Amikor megkelt, gyA?jtsuk be a sA?tAi??t elAi??melegAi??teni (180 fokra, azaz nagyjA?bA?l kAi??zepesre).
7. TegyA?nk egy tepsibe sA?tAi??papAi??rt. (A lisztezett tepsirAi??l sok liszt az aljA?ra tapadt, nekem azAi??rt nem tetszett.)
8. MAi??g egyszer jA? alaposan gyA?rjuk Ai??ssze, immA?ron kAi??t kAi??zzel. A?ltalA?ban liszt is kell mAi??g hozzA?, hogy jA? gyurma A?llagA? legyen, ne ragadjon a kAi??zhez.
9. FormA?zzunk belAi??le 6-8 zsemlAi??t. (KAi??t cipA?cskA?t is lehet, de akkor hosszabb lesz a sA?tAi??si idAi??.)

10. TegyA?k a tepsire, amennyire csak szAi??t lehet szA?rni, mert mAi??g nAi??vekedni fog (vagyis ne Ai??rjenek Ai??ssze).
11. KAi??ssel vA?gjuk be a tetejAi??t, Ai??s hintsA?nk mindre egy-egy csipet sA?t.
12. TegyA?k a sA?tAi??be (180 fokra), elAi??ggAi?? magasra, hogy ne Ai??gjen meg az alja (a kAi??zAi??psAi?? rAi??sznAi??l kicsit feljebb).

13. A mi sA?tAi??nkben 30 perc alatt kezd megpirulni a teteje, ekkor az alja mA?r kicsit sAi??tAi??tebb.
14. Ha van grill a sA?tAi??ben, tegyA?k rA? kb. nAi??gy percre, hogy szAi??pen megpiruljon. Sima sA?tAi??ben hagyjuk mAi??g sA?lni, amAi??g a teteje szAi??p pirospozsgA?s nem lesz. ElsAi?? alkalommal nAi??zzA?k meg gyakrabban, az aljA?t is, nehogy odaAi??gjen. MA?sodjA?ra mA?r sima A?gy lesz, mert kitapasztaltuk, mennyi idAi??re Ai??rdemes betenni.

15. Ha szAi??p piros a teteje, vegyA?k ki, hagyjuk kicsit hAi??lni, Ai??s mA?r falatozhatjuk is.

LeAi??rva sokkal hosszadalmasabb, mint valA?jA?ban elkAi??szAi??teni. Az egAi??sz sA?tAi??si idAi?? ugyan mA?sfAi??l A?ra (egy A?ra kelesztAi??s, kb. fAi??l A?ra sA?tAi??s), de a dagasztA?s csak pA?r perc, tehA?t sajnos nem ettAi??l lesz az embernek szAi??p, formA?s felkarjaai??i??