Ízelítő a virágkonyhából

Mit keres a virág a tányéron? Milyen virágok jöhetnek szóba, ha ételekről beszélünk? Hogyan kell a virágos ételeket elkészíteni? Ha tovább olvasol, ezekre a kérdésekre biztosan választ kapsz! Egy rendhagyó kulináris utazásra hívlak, kedves Olvasó, melynek során megismerkedhetsz néhány ehető virággal!

A virágok kapcsán a legtöbb ember gondolataiban a következő asszociációk jelennek meg: szépség, tavasz, nyár, dekoráció. A gondolatok között biztosan nem az jut eszünkbe elsőként, hogy „De jó is lenne enni egy kis százszorszép levest!” A hagyományos magyar konyhához szokott ízlés először talán idegenkedik a virágsalátától vagy a virágszirommal díszített, ízesített ételtől, de egy próbát mindenképpen megér!

Ha alaposabban belegondolunk, virágszirmokat teaként is fogyasztunk. A körömvirágszirom teája nagyon szépen megnyugtatja a gyomor nyálkahártyáját, a magas illóolaj tartalmú levendulavirág nyugtató hatást fejt ki, a bodzavirág tea pedig izzasztó, hurutoldó, gyulladáscsökkentő hatású.

Kezdjük a sort a bodzával és lássuk, a teán kívül miként lehet fogyasztani! A bodzaszörpöt bizonyára sokan ismerik és szeretik, a szerencsésebbek a nagymamák isteni receptjeit használják. A bodzavirágból nemcsak szörpöt vagy teát lehet készíteni, hanem a megfázásos őszi-téli időre felkészülve bodza szirupot is készíthetünk. Ehhez a bodzavirágokat jól rázzuk ki, hogy még véletlenül se maradjon bennük bogár. Ezután az ernyős virágokat lapos tálba helyezve öntsünk rájuk folyékony mézet, majd a korábban alaposan megmosott citromból vágjunk rá karikákat. Lefedve három napig kell hűvös helyen állni hagyni, és minden nap tiszta kézzel össze kell keverni. Három nap után leszűrjük, majd fedeles üvegekbe helyezve hónapokig eláll, tartósítószert nem igényel! A szirupot megfázás esetén hígítás nélkül bevehetjük, méz- és citromtartalma miatt a hatását még komplexebben fejti ki, mint a tea. Sőt, a bodza ernyős virágját a hagyományos módon bepanírozva, rántott bodzavirágként is lehet fogyasztani!

A rózsa a virágok királynőjének is nevezhető a maga pompájával. Színeivel, illatával elkápráztatja az érzékszerveinket. A rózsát már az ókori kínaiak is termesztették. A friss rózsaszirmok bátran rászórhatóak salátára, rizottóra. Pikáns, édeskés ízt kölcsönöz az ételnek. A rózsából rózsavíz vagy akár rózsa szörp is készíthető. A rózsa frissítő hatását a szépségipar is kiaknázza, előszeretettel használja különböző arctonikokhoz, testápoló krémekhez, masszírozó vagy ápoló olajokhoz.

Az egész nyáron át virágzó, bájos százszorszép apró virágait a hagyományos népi gyógyászat légúti hurutok, májpanaszok, bőrproblémák esetén alkalmazza. A százszorszép így valóban a szépség titkát hordozza magában. Az anyagcserére is jótékony hatást fejt ki, ám nagy mennyiségben fogyasztva hashajtó hatású. Díszíthetünk vele vegyes salátákat, hiszen nemcsak feldobja a látványt, hanem terápiás hatását is élvezhetjük. A gyermekek biztosan, de talán még a felnőttek is elolvadnak a látványtól, ha a százszorszép virágbimbóit forró levesre szórjuk és a meleg hatására néhány pillanat alatt kibontják szirmaikat. A gyönyörködés után a virágokat is bátran kanalazzuk be a levessel együtt!

Salátaként nyersen fogyasztható a sarkantyúka, az ibolya is. Amennyiben idegenkedünk az elfogyasztásuktól, de a fantáziánkat mégis

megmozgatták ezek a szép, színes virágok, akkor használjuk a tányérok, poharak, asztal díszítésére!

 

Könyvajánló: ibolya, levendula és rózsa szakácskönyvek - kattints a képre!

Hogyan bánjunk az ehető virágokkal?

Ha vadon gyűjtjük a virágokat, győződjünk meg arról, hogy tiszta levegőjű, vegyszermentes helyről származzanak! Akár a saját termesztésű virágokat is szüretelhetjük. A leszedett virágokat papírzacskóba vagy kosárba tegyük, mert ott nem fonnyadnak össze olyan könnyedén, illetve kevesebb hatóanyag vész el, mintha nejlonzacskóba tennénk. Mossuk meg, csöpögtessük le róluk a vizet, esetleg papírtörlővel le is itathatjuk, és ha szükséges, daraboljuk fel apróra. Igyekezzünk minél előbb elfogyasztani a leszedett virágokat! Az ehető virágoknál nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség!

 

Amennyiben további kérdések merülnének fel a gyógynövényekkel, vagy a természetes, alternatív gyógymódokkal kapcsolatban, keress bizalommal a Biotitok Gyógytékában!

Fotók: VidékiÉlet (1), Michaelaw (2), Freeimages (3)