Gyermeknapra ajánljuk

Hamarosan itt a Gyermeknap, melyet hivatalosan június elsején ünneplünk. Bennem hasonló érzéseket kelt, mint a nőnap, anyaként azt gondolom, minden nap Gyermeknap, hiszen ugyanazzal a szeretettel és gondoskodással fordulok kisfiam felé és ő is ugyanazzal a szeretettel bújik hozzám. Mégis fontos, hogy van egy nap az évben, mely a gyermekekről szól, hiszen nincs mindenkinek olyan szerencsés gyermekkora, hogy minden nap Gyermeknap legyen.

Sokan nem tudják, de a gyermeknapot először Törökországban közel száz éve, 1920-ban rendezték meg. Hazánkban 1931-ben volt az első Gyermek hét, 1950 óta egy nap, május utolsó vasárnapja. Idén május 29-én országszerte a gyermekeknek szólnak a programok és a rendezvények.

Én elsősorban arra buzdítom a családokat, hogy töltsék együtt ezt a napot. Nem az a fontos, hogy milyen programra látogatnak el, vagy mit ajándékoznak gyermeküknek, hanem az együtt eltöltött idő.

 

Kirándulás

A természet szerelmeseinek remek gyerekes program  a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén a Salföld Természetvédelmi Major vagy a kápolnapusztai Bivalyrezervátum. Ha őseink elfeledett játszóterére vágyunk keressük a Magor Magyarjai Egyesület programjait, akik korhűen felújított gyermekjátszótérrel örvendeztetnek meg bennünket. A fa körhintától kezdve a patkódobásig számos népi játékunkat ismerhetik meg és próbálhatják ki a gyerekek.

Ajándékozás

Igyekszünk  “Made in China” mentesen élni, így ha játékot szeretnénk ajándékozni és nincsen időm saját magam készíteni, akkor mindenképpen magyar, lehetőleg helyben készített, kézműves darabokat keresek. Összegyűjtöttem néhány ajándékötletet a Balaton-felvidékről, melyet szeretettel ajánlok minden hasonlóan vélekedő szülőnek, nagyszülőnek, rokonnak és barátnak, akik a környezetükben élő piciket szeretnék meglepni (nemcsak) gyermeknap alkalmából.

Arról nemrégen írtunk a Liliomkertről szóló írásunkban, hogy piacolni mennyire jó. A helyi piacokon és vásárokon számos ötletes kézműves ajándéktárgyra lelhetünk és megvásárolhatjuk nagyszüleink játékait is.

Könyvek, kifestők

Balatonfüred kifestő

A kifestőkönyvben Balatonfüred reformkori városrészének nevezetességei láthatók. A kifestőben található feliratok magyarul és angolul egyaránt olvashatók, így külföldi kicsi rokonoknak és barátoknak is remek ajándék lehet. Megvásárolható Balatonfüreden a Városi Múzeumban és a Vaszary Villában.

Balatoni csigamese

Kifestő és mesekönyv egyben. A könyv bájos illusztrációja a legkisebbeket is rabul ejti, míg a környezetvédelemről és a Balatonról szóló mese a nagyobbaknak is tanulságos. Kiadja a Nők a Balatonért Egyesület.

Helka – A burokvölgy árnyai című könyv az elmúlt hetekben jelent meg. Hiánypótló mű született, mely a Balaton és a Bakony elfeledett mondavilágát éleszti fel egy új, izgalmas mesében. Főszereplői valós helyszíneket kalandoznak végig Tihanytól Hévízen át Sóstóig, a Gaja szurdokaitól a Szentbékkállai kőtengeren át a Szent György hegyi bazaltorgonákig. A könyv biztos siker Harry Potter rajongóknak! A könyvről részletesebben és a lelőhelyről könyvbemutatónkban olvashatnak.

Vizeli Resch Mária, tapolcai óvónő könyveit,  a Manófalvi kalandokat és  a Mesén innen, mesén túlt is jó szívvel ajánljuk minden kisgyermeknek. A könyvek megvásárolhatók Tapolcán közvetlenül a szerzőtől, időpontegyeztetés: vmary@citromail.hu és vasárnaponként a Liliomkert piacon Káptalantótiban.

Vecsey Kiss Mária balatonalmádi költő- és írónőnek több gyermekeknek szóló műve jelent meg. Timitomi, Laura és Lilla című könyve egy kisfiúról szóló mesék gyűjteménye, akinek elvált szülei révén két családja van, de leghőbb vágya, hogy a két családot egyesítse. Álomba ringató címmel legkisebbeknek írt verses könyvecskét. A kiadványok megvásárolhatók Balatonalmádiban a Magtárban.

Játékok

Vigyázz Rám! – természetvédelmi társasjáték a Balatonról

Izgalmas társasjáték a Balatonról hivatalosan 4-12 éveseknek. Bevallom őszintén, felnőttként is nagyon élveztem és rengeteg új ismeretet szereztem a Balaton és környéke élővilágáról. Csak ajánlani tudom minden családnak!

Árusító helyek listája ide kattintva tekinthető meg!

Forrás: a kiadó, www.nabe.hu

Zongor Klára ölelnivaló állatai és babái igazi egyedi ajándékok lehetnek minden kisgyermeknek, melyeket még most sincs késő beszerezni. Bővebb információ: ide kattintva.

Biztosan számos olyan mesekönyv, játék és program kötődik a Balaton-felvidékhez, melyek a mostani rovatunkba nem kerültek be. Várjuk a jelentkezéseket, hogy következő ajánlónk minél gazdagabb legyen!

Tudtad?

Hétvégén már négy helyen várnak a helyi piacok a Balaton-felvidéken és környékén. Szombaton délelőtt Tihanyban és Csopakon, vasárnap délelőtt Káptalantótiban, kéthetente délután Balatonalmádiban piacolhatunk kedvünkre.