Könyvajánló: Nagymamáink fortélyai

Sok tudás elérhető manapság a világhálón, szinte bármilyen problémára keresünk rá, lesz valamilyen internet-kínálta megoldás. Általában hasznosnak is bizonyulnak ezek a tanácsok. Mégis, vagyunk egy páran, akik szívesen csapnak fel egy könyvet, választ remélvén benne.  Jelen esetben nem is akármilyen könyvet, hanem a Nagymamamáink fortélyait. Ugyanis voltak nekik…

A nagymamáknak megvan az a tulajdonságuk, hogy más időkben voltak fiatalok, mint mi, az unokáik. Mikor még más feltételek mellett kellett kihozni az életből a maximumot. Általában szűkösebből. A kreativitás és a kísérletező kedv már akkor sem hiányzott az emberekből, így bizonyos problémákat nem is hinnénk, mennyire egyszerűen tudtak kezelni.

Másik jellemzőjük, hogy koruknál fogva sokat megéltek már, így nehéz őket háztartás-kezelési, nevelési, főzési. stb. kérdésekkel zavarba hozni. Nekik is voltak nagymamáik, akiktől átvették a tudásuk jó részét. Vajon szükség van-e arra, hogy mi is átvegyük a tudásukat ebben a felgyorsult, városiasodott, modernizált világban? Egyre inkább úgy tűnik, ha élhető, divatos szóval élve „fenntartható” világot szeretnénk látni magunk körül, akkor égető a szükség erre a tudásra.

Harmadikként pedig fontos megemlíteni: régen kevesebb szintetikus anyaggal élve is meggyógyítottak betegségeket, kimostak foltot a ruhából, vagy tartósítottak ételt. A természet alaposabb ismeretével és okos felhasználásával sokkal környezetbarátabb módszerekkel oldották meg a feladataikat, amivel sem magukban, sem a természetben nem okoztak kárt. Nem mondható ez el manapság a gyógyszerekről, vegyszerekről, a műanyag termékek előállításáról és felhasználásáról/fogyasztásáról.

E három jellemző – kreatív életszemlélet; felhalmozott tapasztalat és természet közeli életmód – ihlette meg a szerzőt is, Nicolas Priou-t, aki jobbnak látta továbbadni a tudást, mielőtt feledésbe merülne.

Legyen szó főzésről, szépségápolásról, kertészkedésről, a könyvben érdekes és megfontolandó tanácsokat találunk, melyek bárhol, bármikor megállják a helyüket.

Persze a könyvnek nem célja, hogy az ember dobja el a kezében lévő egyéb lehetőségeket, ne nézzen utána kérdésének az interneten, ne hagyatkozzon a jelenkori szaktudásra. Inkább kiegészítésként arra buzdít, ne dobjunk el mindent, ami kicsit már kopott, illetve logikánkat használva járjunk el egy-egy kérdésben.

Személyes kedvencem a könyvben a főzési tanácsok, pl. hogyan előzzük meg, hogy a hasábburgonya sütés közben túl sok zsírt szívjon magába; hogyan lesz ropogós a csirke, vagy hogy hogyan állapítjuk meg az összekevert tojásokról, melyik főtt és melyik nem…

A tanácsok hét nagy kategóriába vannak beosztva: kert; konyha; állatok; egészség és szépség; ruházat; dekorálás; takarítás és karbantartás.

A könyv nem csak azért elengedhetetlen eleme vidéki otthonunk könyvtárának, mert tanácsait lépten-nyomon megfogadva sokat javíthatunk háztartási tudományunkon; de képes illusztrációja egyúttal szemünket is gyönyörködteti. Kellemes kemény táblás borítása pedig hosszú életet garantál neki.

Megjelent az Alexandra kiadó gondozásában.