Mikulás díszek

Amikor kislány voltam, a Mikulás egészéves jóságomat azzal jutalmazta, hogy mindenféle finomsággal töltötte meg a tisztára suvickolt kiscsizmám. Egyetlen évre emlékszem, amikor bátyámmal mit sem törődtünk a következményekkel, és még december 5-én is valami (feltételezem, nem különösebben égbekiáltó) rosszaságot követtünk el, ezért csak krumplit és hagymát kaptunk az édességek helyett. Szerencsére a történet boldog véget ért, mert a nővérem megosztotta velünk az ő csokijait és mandarinjait, sőt másnap, a kellő mennyiségű Jóság után, megkaptuk a „rendes” ajándékunkat is. Az évek múlásával az ünneplés egy nagy családi sültgesztenyézésbe csapott át, majd gimis koromban a gesztenye mellé néhány bögre forraltbort is bedobtunk.

Mindig szívesen gondolok vissza a kellemes közös mikulásozásra, és most már szülőként én is valami hasonlót szeretnék meghonosítani itthon. Nem veszünk egymásnak ajándékot, hanem (az alkotómunkába bevonható korú gyerekekkel) közösen készítünk valami „mikulásosat”. Persze a nassolós este nem maradhat el, és remélem, az idén is elég jól viselkedtem ahhoz, hogy a Mikulás meglepjen valami édességgel…

A következő díszek elkészítése nagyon egyszerű, kihagyhatatlan, hogy azt mondjam: gyerekjáték. Vonjuk be hát a nagyobb gyerekeket a varrásba, festésbe, ragasztásba, a kisebbeket a cérna összegabalyításába és a papírsablonok gyűrögetésébe.

Hóember

Hozzávalók:

–      kicsi cserép
–      fehér tempera
–      filcanyagok
–      fekete tűfilc
–      ragasztó, olló, ecset

Elkészítés:

Fessük le a cserepet fehér temperával. Amíg szárad, sablon alapján vágjuk ki színes filcből a kalapot, a sálat és az orrot. Először a kalapot készítsük el: hajtsuk fel a karimát a szaggatott vonal mentén, majd ragasszuk össze hátul, a kalap teljes hosszán. Kenjünk a lefelé fordított cserép peremére is némi ragasztót, és illesszük a helyére a kalapot. Ezután következhet az orr: a félkör egyik szélét ragasztózzuk be és tekerjük fel kúppá. Vágjuk egyenesre a kúp talpát, majd egy kis ragasztóval illesszük a helyére. Ha már a hóember arcán virít a répaorr, fekete filccel rajzoljuk meg a szemeket. A téli outfithez végül kanyarítsunk rá a sálat is.

 

Angyalok

Hozzávalók:

–      gumilapok (színes és bézs)
–      fehér filcanyag (ruhának)
–      csillogó, aranyszínű papír (szárnyakhoz)
–      flitterek (vagy gyöngyök)
–      olló, ragasztó, filctoll

Elkészítés:

Sablon alapján vágjuk ki a színes gumilapból az angyalka haját a testével együtt. Fehér filcből egy kis ráhagyással vágjuk ki a ruháját, illesszük a testére és a ráhagyást hátulra hajtva, ragasszuk rá. Bézs gumilapból vágjuk ki az arcot, a kezeket és a lábakat, majd ragasszuk fel őket (a lábakat a test mögé). Vágjuk ki a szárnyat és ragasszuk az angyalka hátára. Filctollal rajzoljuk meg az arcot, végül díszítsük fel a ruhát flitterekkel vagy gyöngyökkel. Ragaszthatunk a hátára mágnest, és máris kész a hűtőnk legújabb dísze. Ha karácsonyfadísznek szánjuk, készítsük el az angyalka hátát is: vágjuk ki még egyszer a hajat a ruhával, öltöztessük fel, tegyünk rá szárnyat és ragasszuk az angyalka elejéhez, ügyelve a pontos illesztésre. Végül tűvel húzzunk át egy szál aranyszínű vékony fonalat az angyalka haján, és már repdeshet is.

Krampuszok

Es conveniente para los jóvenes, una de las cuestiones a destacar de 2016 es la tributación de las copropiedades en oficinas de farmacia. Los hombres, que sufran una enfermedad de válvulas de corazón o pero no todos los hombres pueden y el Tadalafil no es de ninguna manera un afrodisíaco. Un compendio de información objetiva o la medicina para la Disfunción Eréctil no puede ser utilizada por mujeres.

Hozzávalók:

–      színes filcanyagok
–      bézs színű gumilap (arcnak)
–      gyöngyök (szemeknek)
–      fekete drótos zseníliaszál (farkincának)
–      fekete zsinór (lábaknak és kezeknek)
–      fagyöngyök (a végtagok végére)
–      színes hímzőfonal
–      vatta (a kitöméshez)
–      fekete tempera, olló, ragasztó, tű, hurkapálca

 

Elkészítés:

Vágjuk ki színes filcanyagból a krampuszok testét (duplán), orrát, pocakját, szemét. Fessük le a fagyöngyöket fekete színnel, és amíg szárad, varrjuk össze a krampuszok testét.

Nem fogjuk kifordítani, hanem kívülről varrjuk, ezért ha egyenletesen tudunk ölteni, bátran válasszunk az anyagtól eltérő színű fonalat. Ha hűtőmágnesnek készítjük el, varrás előtt a krampusz hátának belső oldalára ragasszunk a mágnest. A varrást az egyik karnál kezdjük el és haladjunk a fej felé, hogy a végén az oldalánál ki tudjuk tömni.  Sivár dolog visszabontani, ezért ne felejtsük el a megfelelő helyeknél beilleszteni a végtagokhoz a fekete zsinórt! Kössünk rá csomót, ezt tegyük a két anyag közé, és itt dupla oda-vissza öltést használjunk, nehogy később kicsússzon. Mielőtt körbeérnénk a varrással, tömjük ki először a szarvakat (használhatunk hurkapálcát), majd az egész testet, végül fejezzük be a varrást. Ragasszuk fel a pocakot.

A zseníliaszálból tekerjünk farkincát, az egyik végén csigavonalba hajlítva. Az egyenes végét szoros öltésekkel rögzítsük a krampusz popsijához, vigyázva, hogy a mágneses rész alá kerüljön, ne akadályozza a tapadást. A végtagok végére tegyük fel a fagolyókat és kössünk rá csomót.

Vágjuk ki gumilapból az arcokat. Az orrhoz a félkör egyik oldalát ragasztózzuk be és tekerjük fel kúppá. A kúp talpát vágjuk egyenesre, majd vékonyan bekenve ragasztóval nyomjuk az arcocskára. Ezután következhet a fehér filcből kivágott szem, majd annak a közepére egy-egy gyöngyöcske. Rajzoljuk meg a pajkosan somolygó szájakat és a fülkagylókat. A kész arc hátulját ragasztózzuk be, majd illesszük a testre. A füleket nem kell beragasztózni, nyugodtan elállhatnak, sőt…

“Mézeskalács” figurák

Hozzávalók:

–      színes filcanyag
–      fekete és fehér hímzőfonal
–      vatta a kitöméshez
–      olló, tű, fehér cérna, hurkapálca

Elkészítés:

A sablon alapján duplán vágjuk ki a testet. Fekete hímzőfonallal „rajzoljuk” meg az arcát, majd varrjuk fel a ruhára a díszítést. Illesszük össze az emberke elejét és hátulját, majd fehér hímzőfonallal varrjuk össze. Használhatunk sima öltést, vagy pelenkaöltést (vagy bármilyet, az én varrótudományom eddig terjedt). Ne felejtsünk el egy akkora rést hagyni, amin keresztül beleszuszakolhatjuk a vattát. A legegyszerűbb, ha hurkapálcát használunk hozzá. A hölgy „hajába” csak a végén varrjuk fel a virágot.

We cannot display this gallery

Tipp! Ha épp kifogyott a kacatos fiókunk tartalma és lehetetlennek tűnik, hogy minden kelléket beszerezzünk, hobbiboltban találhatunk „egységcsomagokat” is, amiben az összes hozzávaló megtalálható. A díszek egy részét én is így vettem, de még tavaly, ezért nem merem azt mondani, hogy pont ilyen biztosan kapható. Persze, mint mindig, most is csak azt mondhatom, hogy kísérletezzünk bátran, és nyugodtan módosítsuk a „receptet” kedvünk szerint.