Fekete rizs és Bombay

A fekete rizs Kínából származik. Az ősi Kínában ez a gabona a gazdagok kiváltságos eledele volt. Mára már több országban is elterjedt, így például Észak-Olaszországban is termesztik. Teljes kiőrlésű, fekete színét nagy mennyiségű antocián tartalmának köszönheti. Illata kellemes vaníliát és szantálfát mutat, nem véletlenül ajánlják édesség gyanánt, például rizspuding formájában.

Bombay, mai nevén Mumbai, India nyugati partján található óriás város. A maga 13 millió fős lakosságával Ázsia legnépesebb városai közé tartozik. S hogy mi köze van Bombay-nak a fekete rizshez? Bombay „hozta el” nekem a fekete rizst. Nem utaztam el Indiába, sajnos, bár vágyom rá egyszer. Ez a Bombay itt van Magyarországon és roppant különleges. Pici üvegbe zárt India, aranyos fényű, izgalmas sütőtök dzsem a kelet fűszereivel. Chutney-nak is hívhatjuk, s nem véletlen a név: Aranyló Bombay. A chutney szó hindi eredetű, és Indiában így nevezik a zöldségből, gyümölcsökből készített, intenzív fűszerezésű szószokat, lekvárokat, melyeket sós ételekhez fogyasztanak.

Nem vagyok egy nagy konyhatündér, de szeretem kipróbálni a különleges ételeket. Persze számomra édesanyám tejfölös csirkéje is a különleges kategóriába tartozik, de emellett nagyon szeretem más nemzetek ízeit is.

Adva van egy üveg fenséges sütőtök dzsem. Felmerült bennem, hogy tulajdonképpen megehetném magában az egészet, volt már rá példa más szósszal. De most úgy éreztem, túl szép ez a név és túl finom ahhoz a tartalom, hogy csak úgy eltüntessem. Mit tehet ilyenkor a konyhában egy kevésbé türelmes ember? Elkezd azon gondolkozni, hogyan lehetne gyorsan valami nagyon finomat alkotni. Szakácskönyvre ebben az esetben kár pazarolni az időt, inkább elképzeltem, mit is szeretnék: Bombayt. Na jó, legyen még hozzá valami hús is, meg köret. Vizuális típus vagyok, az aranysárgához nehéz szép színt választani „köretnek”. Abban biztos voltam, hogy hagyom a dzsem intenzív fűszereit érvényesülni, így hamar eldőlt, hogy natúr csirkehús lesz hozzá. A körettel bajban voltam, nem akartam hagyományos rizst főzni. Szerencsére nem kellett sokáig keresgélnem. A szakirodalom hamar megvolt, a rizs beszerzése viszont nem volt teljesen zökkenőmentes. Sajnos a fekete rizst sokan keverik a barna rizzsel. Ami nem baj, nem kell mindent ismerni, csak ne is árulják „feketének” a barnát. Bio boltokban én magam nem találtam belőle, ázsiai fűszereseknél és kulináris boltokban viszont kapható. A rizs-beszerző körút miatt végül kicsit várnom kellett az „indiai” ebédemre, de megérte. A főzés már tényleg nagyon gyorsan ment. Ezt a receptet ajánlom azoknak, akik nem szeretnek, vagy nem tudnak sok időt a konyhában tölteni. És azoknak is, akik szívesen próbálják ki hazai, de mégis más nemzet ízeit.

Hozzávalók: egy főre számolva kb. 20dkg csirkemell filé, harmad bögre fekete rizs, só, bors, olíva olaj és Aranyló Bombay chutney

Elkészítés:

Tegyük oda főni a rizst hideg vízben, kb. háromszoros mennyiséget számolva, ha szükséges, pótoljuk a vizet főzés közben. A rizs lassan fő meg, alacsony tűzön úgy 40 percet kell rá számolni, amíg fő, a csirke is pont elkészül. A húst öblítsük le hideg vízzel, vágjuk csíkokra. Hevítsünk föl serpenyőben kevés olíva olajat, tegyük bele a csirkemellet, pirítsuk le. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt pár percig pároljuk. A csirkemell hamar elkészül, figyeljünk rá, hogy ne szárítsuk ki. Porciózzuk tányérra a rizst, mellé a húst és tegyünk rá ízlés szerint a chutney-ból. Egy pohár könnyű fehér bor jól illik hozzá.

Tipp! Az Aranyló Bombay megvásárolható a Magyar Ínyencvidék oldalán keresztül, ahol más különleges mártás és dzsem is megtalálható. Bővebben a Magyar Ínyencvidékről itt olvashattok.

natural top, healthy protein foods for weight loss, simple steps program, epilepsy diet menu, iodine weight loss testimonials, dfw to arizona, how to lose weight in your thighs fast, rapid weight loss pills prescription, lose weight woth tabata in1 month, can paroxetine cause weight loss, diet for basketball players to lose weight, best workout tapes to lose weight fast, rapid weight loss paleo, oprah wagon of fat, is 5 hour energy and appetite suppressant, antidepressant pills that make you lose weight, is alli diet pills good to take for losing weight, dr dent weight loss florence sc, ketones weight loss pills, junlan mens weight loss, dr lenkey wheeling wv, stacker energy pill reviews, chiropractic weight loss program, campral and weight loss, science powered supplements, betaine hcl and weight loss, keto fit diet, lady boss diet pills, tips for lose weight fast, best green vegetables for weight loss, natural diet forskolin, what can u do for person trying lose weight fast by pooping, wellbutrin with phentermine,