Tavaszi leves

Ahogy beköszöntött a jó idő, elfogott minket az olthatatlan vágy valami finom, könnyű, zöldséges leves után. Hogy kicsit „ütősebb” legyen, macesz gombócot tettünk bele.

Hozzávalók (6 főre):

Macesz gombóc:

–       4 tojás

–       kb. 20 dkg macesz liszt

–       4 ek libazsír (vagy olíva olaj)

–       4 ek víz

–        3 tk gyömbérpor, ízlés szerint só, bors, petrezselyem, metélőhagyma

 

 

Leves:

–       60 dkg pulykamell filé

–       3 dl tejszín

–       1 egész szár póré

–       1 nagy fej lilahagyma

–       2 szál sárgarépa

–       2 szál fehérrépa

–       25 dkg zöldborsó

–       50 dkg laskagomba

–       vaj, olíva olaj

–       2,5 l víz

–       5 szál babérlevél, marék tárkony, ízlés szerint só, bors, majoranna

Elkészítés:

Először a macesz gombócokat készítsük elő, mert a tésztának pihenni kell. A tojásokat villával verjük fel, majd adjuk hozzá a libazsírt. Öntsük hozzá a vizet. (Ahány tojás, annyi evőkanál zsír és víz kell hozzá.) Adjunk hozzá annyi macesz lisztet, hogy nokedli tészta sűrűségű legyen. Tegyünk bele gyömbérport (jobb bele, mint a friss). Ízesítsük sóval, borssal, felaprított petrezselyemmel és metélőhagymával. Keverjük jól össze, majd tegyük félre 40-60 percre, amíg a liszt jól megszívja magát.

A póré- és a lilahagymát aprítsuk össze. Olajon és vajon pároljuk üvegesre, közben sózzuk meg. Adjuk hozzá a felkockázott pulykamellet, és pároljuk együtt folyamatos kevergetéssel, amíg a hús ki nem fehéredik. Öntsük fel vízzel. Tegyük bele a felkarikázott sárga- és fehérrépát. Tegyük bele a babérleveleket. Fedő alatt közepes lángon főzzük 15 percig. Adjuk hozzá a zöldborsót és a felszeletelt gombát. Ízesítsük tárkonnyal, sóval, borssal, csipet majorannával, és főzzük tovább 15-20 percig.

A macesz gombócok elkészítéséhez mossuk meg hideg vízzel a kezünket, hogy ne olvadjon meg bennük a massza. Szakácsunk hasonlatával élve a gombócoknak egérke formájúnak és méretűnek kell lenni, mert a gömb alakú gombócnak esetleg nyers marad a közepe. Ne egyesével, hanem egyszerre tegyük a levesbe, különben az első darabok szétfőhetnek, mire mind a vízbe kerül. Ha mind feljött és megduzzadt (kb. 10 perc), akkor készült el. Végül tejszínnel sűrítsük be a levest, várjuk meg, amíg még egyet rottyan.